Geschatte leestijd: 5 minutes
Aandeel BASF
Rentabiliteit BASF
BASF wordt extra getroffen door de oorlog in Oekraïne. Het chemieconcern is immers de grootste gasverbruiker van Duitsland en verbruikte alleen al in zijn vestiging in Ludwigshafen in 2021 evenveel gas als heel Zwitserland. In Duitsland zelf neemt het concern ongeveer 5 % van de industriële vraag naar gas voor zijn rekening.
Een stijgende prijs heeft dus een bijzonder grote impact op de rentabiliteit van de chemiereus. Tot nu toe kon het bedrijf rekenen op goedkope gasleveringen uit Rusland. Het feit dat deze bron is opgedroogd, zorgt dan ook voor allerlei problemen.
Cijfers BASF 2022: wat zijn de gevolgen?
Maar we moeten niet te negatief klinken voordat we samen naar de cijfers hebben gekeken. BASF moet hoog worden aangeslagen vanwege het feit dat het er überhaupt in is geslaagd winstgevend te zijn in deze uitdagende omgeving.
Dit geldt des te meer als je bedenkt dat een jaar geleden werd gesproken over de ondergang van de Duitse economie, niet in de laatste plaats door BASF’s CEO Brudermüller. BASF toont veerkracht in een moeilijke marktomgeving en voert maatregelen door om het concurrentievermogen te versterken. Dat is de optimistische titel van de kwartaalmededeling (link).
Volgens de verklaring steeg de omzet in 2022 met 11,1 % tot 87,3 miljard euro, maar daalde de EBIT voor bijzondere posten met 11,5 % tot 6,9 miljard euro. Ook de vrije kasstroom daalde met 10,2 % tot 3,3 miljard euro. Daarnaast is besloten tot op kostenbesparende maatregelen over te gaan. Concreet betekent dit de sluiting van een van de twee ammoniakfabrieken en de daarmee verbonden kunstmestfabrieken, zo meldt BASF op de site van Ludwigshafen. Bovendien zal de productiecapaciteit voor adipinezuur worden verminderd en zullen de fabrieken voor cyclohexanol, cyclohexanon en zware soda worden gesloten.
Naast deze sluit ook de TDI-fabriek en sluiten de fabrieken voor de precursoren DNT en TDA. In totaal zal ongeveer 10 procent van de vervangingswaarde van de fabrieken in Ludwigshafen door de aanpassing worden getroffen en waarschijnlijk kost dit hier ongeveer 700 productiebanen.
Maar dat is nog niet alles: in totaal zullen 2.600 van de ongeveer 111.000 banen wereldwijd worden geschrapt. Dit zal naar verwachting de kosten in het hele concern vanaf eind 2024 met 500 miljoen euro verminderen. Om deze reden lijkt het bedrijf van mening te zijn dat het zich een dividend van 3,40 euro per aandeel kan blijven veroorloven. Voor veel beleggers zou dit voldoende moeten zijn als koopargument, wat heel begrijpelijk is gezien een dividendrendement van 7,00 %.
Koers aandeel BASF
Toch reageerde de koers van het aandeel BASF op deze nieuwe informatie met een daling. Het aandeel BASF staat momenteel 6,86 % lager op 48,57 euro. Men hoeft niet ver te zoeken naar de redenen hiervoor. We hebben reeds vermeld dat de vrije kasstroom daalde. Bovendien werden de aandeleninkopen voortijdig beëindigd en werd slechts 1,4 miljard euro uitgegeven in plaats van 3,0 miljard euro. BASF lijkt zich langzaam te realiseren dat het zich deze luxe niet kan veroorloven en dat het geld dringend elders nodig is. Dit signaal wordt natuurlijk waargenomen op de beurs.
Laten we verder gaan met de sluiting van fabrieken: Het feit dat productiecapaciteiten worden geschrapt helpt misschien aan de kostenkant, maar het leidt ook tot een aanzienlijke behoefte aan afschrijvingen, omdat de fabrieken niet gratis waren en niets meer produceren. Daarentegen blijft het wel onderhoudskosten maken en dit kost dus geld.
In totaal moest het bedrijf in het vierde kwartaal 4,2 miljard euro afschrijven, waardoor de winst per aandeel kelderde tot -5,42 euro, met als gevolg een verlies over het jaar van -0,70 euro. Nu kan worden aangevoerd dat een afwaardering vooral een boekhoudkundige transactie is en dat er geen kasstroom is. Dat is ook waar, maar ook zonder deze factor bedroeg de winst in het vierde kwartaal slechts 0,09 euro per aandeel. Dit betekent dat BASF de laatste tijd operationeel nauwelijks geld heeft verdiend. We zullen de komende kwartalen zien of dit slechts een “uitglijder” was.
Als deze negatieve trend aanhoudt, komt het dividend in het geding en dat zal voor de meeste beleggers waarschijnlijk de doorslag geven. Met een vrije kasstroom van 3,3 miljard euro is een uitbetaling van ongeveer 3,0 miljard euro (3,40 euro per aandeel) sowieso nauwelijks op te brengen.
Aandeel BASF: Outlook 2023
Voor 2023 voorspelt BASF een omzet tussen 84 en 87 miljard euro en een EBIT voor bijzondere posten van tussen de 4,8 en 5,4 miljard euro. Dit betekent dat de EBIT vóór bijzondere posten naar verwachting verder zal dalen. In boekjaar 2021 was dat 7,8 miljard euro, in 2022 6,9 miljard euro, en nu wordt gemiddeld nog maar 5,1 miljard euro verwacht. Inmiddels is een vrij duidelijke neerwaartse trend over meerdere jaren zichtbaar.
Ik blijf daarom bij mijn oordeel uit de laatste analyse: Het is moeilijk te zeggen of de verstoring door het wegvallen van de gasleveringen uit Rusland zo ernstig zal zijn dat dit tot een fundamentele waardedaling van de activiteiten zal leiden.
Maar één ding moet zeker zijn: het concurrentievermogen zal er zeker niet door verbeteren.
Aandelen BASF kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel BASF. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart