Aandeel Coca-Cola: een geldautomaat
Frisdranken verkopen is een zeer winstgevende business, zeker als je de rechten hebt op Coca-Cola, Fanta, Fuzetea, Schweppes, Powerade, Sprite en nog veel meer merken. In totaal zijn er 200 merken verenigd onder de Coca-Cola corporate paraplu. Maar wat maakt het zo’n uitstekend bedrijf?
De verkoop van dranken is gemakkelijk schaalbaar, zeer winstgevend en vereist weinig kapitaal. In het geval van Coca-Cola hebben ze ook het bottelen grotendeels uitbesteed, waardoor er nog minder kapitaal en arbeid nodig is. Het grote verschil is echter de naam. Als je in een restaurant een cola bestelt, verwacht je over het algemeen een Coca-Cola – en dat is natuurlijk maar een van de vele voorbeelden.
Anderzijds hoef je ook geen grote groei te verwachten. Coca-Cola is wereldwijd vertegenwoordigd en kan haar voetafdruk alleen via nieuwe merken uitbreiden. Overnames zouden ook een mogelijkheid zijn, maar daar lijken ze voor terug te deinzen. De laatste substantiële overnames vonden twee decennia geleden plaats. Sindsdien heeft Coca-Cola zich vooral geconcentreerd op het steeds efficiënter worden en op het zoveel mogelijk uitkeren van kapitaal aan de eigenaars. Dat is althans de stelling van de stieren.
Echt aantrekkelijk?
Door de verzelfstandiging van delen van het bedrijf is de omzet in de afgelopen tien boekjaren licht gedaald van 46,8 miljard dollar naar 43,0 miljard dollar. De operationele marge is in dezelfde periode verbeterd van 21,8 naar 25,4%. Het nettoresultaat steeg van 8,58 tot 9,54 miljard dollar.
Gestimuleerd door buybacks steeg de winst van 2,08 dollar naar 2,48 dollar per aandeel. Een groot deel hiervan wordt uitgekeerd in de vorm van dividend, waarbij het dividendrendement momenteel 2,95% bedraagt. Dat is knap, maar wat heb je daaraan met een inflatie van 6-10%? Hoewel men zou kunnen stellen dat Coca-Cola de prijzen waarschijnlijk kan verhogen in gelijke tred met de inflatie, zou je zelfs dan als belegger nauwelijks iets verdienen en hoogstens de inflatie compenseren.
Het andere probleem is dat de “goede” prestaties van het aandeel Coca-Cola al geruime tijd gebaseerd zijn op een steeds stijgende waardering. Zoals we hebben gezien, zijn de winsten slechts in zeer kleine stapjes verbeterd, en bovendien is het aantal uitstaande aandelen sinds 2018 weer gestegen.
Koers Coca-Cola: meer downside dan upside
Als je marginale groei combineert met een stijgend aantal aandelen en een hoge waardering, is dat meestal geen goed idee. Aandeel Coca-Cola is ijzersterk en zal in de nabije toekomst elk jaar miljarden verdienen. Maar rechtvaardigt dat een P/E van 24,0? Zoals gewoonlijk kan men tot verschillende antwoorden op deze vraag komen.
Grafiek van 02/15/2023 – koers Coca-Cola 59,61 afkorting: KO – wekelijkse candles
Maar het realistische verwachte rendement is waarschijnlijk gelijk aan het dividend, plus winststijgingen van enkele procenten per jaar, minus het risico van een dalende waardering. Er zijn tijden geweest waarin het aandeel Coca-Cola jarenlang tegen een koers/winstverhouding van minder dan 20 heeft gehandeld. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de absolute meerderheid van de tijd tussen 2004 en 2014. Sindsdien is het bedrijf weinig veranderd. Zou het daarom aanmatigend zijn om te veronderstellen dat de waardering in de toekomst weer tot dit niveau zal dalen?
Miljarden aan achterstallige belastingen dreigen
Er is dus enig koersrisico, maar niet veel opwaarts potentieel. Bij een groei van enkele procenten is een K/W van 24 al ambitieus. Het aandeel Coca-Cola is nooit veel hoger gewaardeerd, maar wel veel lager. Bovendien zijn er onzekerheden over de winstgevendheid.
De verkoopvolumes in het vierde kwartaal daalden met 1%, de operationele cashflow daalde met 11% en de winst daalde met 16% tot $0,47 per aandeel. Het probleem lijkt te zijn dat ze de gestegen kosten toch niet kunt doorberekenen aan de consument. De verkoopkosten zijn het hele jaar door sneller gestegen dan de omzet.
Verder loopt er nog steeds een rechtszaak met de Amerikaanse belastingdienst (IRS). In de eerste procedure is het bedrijf al veroordeeld tot het betalen van meer dan 3 miljard dollar aan achterstallige belastingen. Volgens persberichten zou met de huidige procedure 10 tot 13 miljard dollar gemoeid kunnen zijn, wat meer zou zijn dan de jaarlijkse winst van Coca-Cola.
Aandeel Coca-Cola kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Coca-Cola. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: