Nu het slechte nieuws is verdisconteerd, zou het aandeel misschien interessant kunnen zijn om te kopen?
Nee, 2022 ging voor het aandeel Covestro niet zoals velen dachten begin vorig jaar. De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) halveerde bijna ten opzichte van het voorgaande jaar en kwam uit op 1,62 miljard euro, tegen 3,1 miljard in 2021. Toegegeven, deze 3,1 miljard was een ongewoon sterk resultaat. Maar het blijft teleurstellend, vooral omdat het nettoresultaat in 2022 negatief werd. Bijgevolg zal er voor het aandeel Covestro geen dividend zijn voor 2022. Ook niet leuk … maar dat was niet wat het aandeel donderdag drukte, want dat was allemaal al bekend van de bekendmaking van de voorlopige cijfers. Wat traders wilden weten was: hoe nu verder?
Zal de situatie zich stabiliseren in het lopende jaar voor het aandeel Covestro, zullen ze hun zaken weer op orde krijgen in termen van winst? Dat dit precies gebeurt was wat zij wilden horen, maar niet te horen kregen. De polymeer-specialist wilde zich zelfs niet wagen aan een prognose voor het hele jaar, omdat de omstandigheden daarvoor te moeilijk waren. Voor het lopende eerste kwartaal werd slechts een tipje van de sluier opgelicht. Daar werd een EBITDA tussen 100 en 150 miljoen euro verwacht, zei het … in het eerste kwartaal van 2022 was een goede 800 miljoen gerealiseerd. En een andere verklaring maakte duidelijk hoe zwaar de druk op de winstmarges was. Als de marges zouden blijven waar ze in januari waren (wat natuurlijk niet bekend kan zijn), zou de EBITDA in 2023 uitkomen op ongeveer een miljard. Met andere woorden, aanzienlijk minder dan de 1,62 miljard van vorig jaar.
De actuele koersen, grafieken, dividenden en kerncijfers van het aandeel Covestro vindt u hier.
Dat was alles behalve een koopargument. Het is dus geen wonder dat het aandeel Covestro gisteren sterk daalde. Maar de vraag rijst of het misschien niet langzaam genoeg heeft gecorrigeerd. Weliswaar lag het jaardieptepunt van 2022 met 27,69 euro veel lager. Maar daar had men ook nog gevreesd, dat het in de winter zou komen tot steeds verder stijgende gasprijzen en door een energietekortsituatie tot productiestops. Maar het viel toch mee. Bovendien zijn analisten niet bepaald overdreven optimistisch over Covestro, maar het gemiddelde koersdoel ligt momenteel op 44 euro, het niveau dat het aandeel begin februari aantikte.
En last but not least is er de grafiektechniek. De grafiek laat zien dat, hoewel de stijgende trendlijn op middellange termijn onlangs is gedaald, het aandeel nog steeds de steunzone van 38,32/38,95 euro vasthoudt en daaronder zou de zone van 35,76/36,88 euro, die wordt versterkt door de 200-dagenlijn, wachten als een soort “schrikkeldoek”. Of men daar wellicht de hand kan ophouden, tenminste als het in deze zone 35,76/36,88 euro daalt?
Het kan zijn dat er al veel “crisis” in de koers zit. Maar de analisten die gisteren onmiddellijk op de cijfers reageerden, gaven nieuwe koersdoelen van 36, 38, 44 en 45 euro voor het aandeel Covestro. Er is niets dat het standpunt ondersteunt dat het mogelijk is om op dit niveau of zelfs in de zone van 35,76/36,88 euro in te stappen. Hier zou het waarschijnlijk beter zijn om te wachten tot het aandeel ofwel veel duidelijker terugkomt ofwel tot Covestro zelf aangeeft dat de winstmarge zich begint te stabiliseren
Aandeel Covestro kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Covestro. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart