Het waren de vooruitzichten die deze reuzensprong veroorzaakten, niet hoe 2022 was verlopen. Er waren midden februari al voorlopige cijfers, die vervolgens pas donderdag werden bevestigd. Cijfers die het aandeel bepaald geen boost hadden gegeven toen die voorlopige gegevens op 14 februari werden gepresenteerd, want de resultaten zaten nogal aan de onderkant van de verwachtingen. En nu komt het verrassende gedeelte:
De vooruitzichten voor 2023 waren allesbehalve inspirerend. Nemetschek verwacht een lichte omzetstijging van tussen de vier en zes procent. De EBITDA-winstmarge zal echter naar verwachting terugkeren naar een bandbreedte tussen 28 en 30 procent, na de indrukwekkende 32 procent van het voorgaande jaar. Het komt erop neer dat de winst in het beste geval constant zal blijven, maar eerder licht zal dalen. Is dat wat beleggers ertoe bracht het aandeel zo massaal te kopen? Nee. Het waren de vooruitzichten voor 2024 en 2025.
Het softwarebedrijf kondigde aan dat vanaf 2024 de omzet met dubbele cijfers zou stijgen en ook de winstmarge weer boven de 30 procent zou uitkomen. En in 2025 zou het momentum nog groter moeten zijn.
Dat klinkt inderdaad goed. En als u naar de grafiek kijkt, ziet u dat het aandeel in de aanloop naar deze koerssprong slechts de helft kostte van wat het deed toen het in november 2021 zijn recordhoogte van 116,15 euro bereikte. Dat lijkt erop dat je met een instap niet de mist in kunt gaan. Maar je moet er in ieder geval niet te zeker van zijn, want:
Ten eerste is het gewaagd om zulke verregaande toekomstdoelen als die welke Nemetschek gisteren heeft afgegeven, als vaststaand te beschouwen. Die vanaf 2024 verwachte stijging van omzet en winstmomentum is gebaseerd op aannames over de randvoorwaarden. En de randvoorwaarden kunnen ook elk moment negatief worden.
Ten tweede is de vergelijking met de recordhoogte in het najaar van 2021 geen goed idee. Want toen was Nemetschek een van de aandelen waarvan de waarderingen absurd overdreven waren. Ten tijde van de recordhoogte had het aandeel een koers-winstverhouding (P/E ratio) van 100, hoewel de winstgroei op zijn best goed was voor een P/E ratio van ongeveer 40 tot 50. En als we de resultaten van 2022 en de vooruitzichten voor 2023 nemen, zou het aandeel nu al een koers/winstverhouding van ongeveer 42 hebben. Dat zou redelijk zijn als de groei in 2024/2025 echt zo sterk is. Maar zelfs dan zouden we moeten toegeven dat er niet veel ruimte meer is om opwaarts te bewegen totdat het aandeel weer vrij duur zou zijn met een koers/winstverhouding van rond de 50.
Het enthousiasme zou lang genoeg kunnen duren om het aandeel, dat licht uit het opwaartse trendkanaal is gebroken, naar de zone van weerstand rond 68,40/74,50 euro te dragen, maar dat hoeft niet te lukken. De winst nemen op een deel van de bestaande aandelen, d.w.z. dit geschenk aanvaarden, zou in ieder geval het overwegen waard zijn. De rest van de positie zou dan kunnen worden afgedekt met een stop, die achtereenvolgens wordt aangescherpt met de stijging van de ondergrens van het opwaartse trendkanaal, momenteel op 50,80 euro.
Grafiek van 03/23/2023, koers: 60,60 euro, symbool: NEM | Bron: TWS
Aandeel Nemetschek kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Nemetschek. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart