Het aandeel Nokia heeft het afgelopen jaar een zware rit meegemaakt. Het verlies van een contract met China Mobile, een dividendverlaging en een forse prijsdaling door het coronavirus hebben allemaal op de leverancier van telecomapparatuur gewogen.
Het aandeel Nokia is echter aan een stijging begonnen sinds de dieptepunt in maart en handelt boven de niveaus die waren ingesteld net voordat de pandemie begon. Naarmate de markt zich herstelt, zou dit erop kunnen wijzen dat de vooruitzichten voor het in Finland gevestigde bedrijf beginnen te verbeteren. Nu het potentieel van 5G eindelijk zijn vruchten begint af te werpen, willen beleggers misschien opnieuw naar Nokia-aandelen kijken.
De volgende onderwerpen worden besproken:
- Koers aandeel Nokia
- Wat is Nokia?
- Nieuws over aandeel Nokia
- Financiële resultaten Nokia
- Aandeel Nokia: Technische analyse
- Advies aandeel Nokia
Koers aandeel Nokia
Het aandeel Nokia heeft het de laatste jaren toch wel moeilijk gehad, en dat is duidelijk te zien op de grafiek. Sinds het jaar 2000, zat het aandeel in een neerwaartse trend die de prijs per aandeel naar een bodem van $ 1,63 per aandeel bracht. Het aandeel Nokia kan zich nu echter wel herpakken door hun nieuwe 5G-technologieën.
Wat is Nokia?
Nokia is een Finse multinationale onderneming op het gebied van telecommunicatie, informatietechnologie en consumentenelektronica, opgericht in 1865. Het hoofdkantoor van Nokia is gevestigd in Finland. In 2019 had Nokia ongeveer 98.000 mensen in dienst in meer dan 100 landen. Nokia deed zaken in meer dan 120 landen en rapporteerde, een jaaromzet van ongeveer € 23.3 miljard. Nokia is een vennootschap die is genoteerd aan de beurs van Helsinki en de New York Stock Exchange. Het aandeel Nokia is ook een onderdeel van de Euro Stoxx 50-beursindex.
Het bedrijf is de afgelopen 150 jaar actief geweest in verschillende branches. Het werd opgericht als een pulpfabriek en werd lang geassocieerd met rubber en kabels, maar richt zich sinds de jaren negentig op grootschalige telecommunicatie-infrastructuren, technologieontwikkeling en licenties. Nokia levert een belangrijke bijdrage aan de mobiele telefonie-industrie door bij te dragen aan de ontwikkeling van de GSM-, 3G- en LTE-standaarden en momenteel in 5G. Nokia was ooit de grootste wereldwijde leverancier van mobiele telefoons en smartphones. Na een partnerschap met Microsoft en daaropvolgende marktconflicten, werd hun divisie mobiele telefoons gekocht door Microsoft, waardoor Microsoft Mobile ontstond als de opvolger in 2014.
Na die verkoop begon Nokia zich meer te concentreren op hun telecommunicatie-infrastructuuractiviteiten en op IoT-technologieën, gekenmerkt door de overname van Alcatel-Lucent. Het bedrijf experimenteert ook met virtual reality en digitale gezondheid, via de aankoop van Withings.
Nokia is sinds kort teruggekeerd op de markt voor mobiele telefoons en smartphones via een licentieovereenkomst met HMD Global. Nokia blijft een belangrijke patentlicentiegever voor de meeste grote leveranciers van mobiele telefoons. Sinds 2019 is Nokia de op twee na grootste fabrikant van netwerkapparatuur ter wereld.
Nieuws over aandeel Nokia
27 januari 2021: Officieel communiqué Nokia omtrent handelsvolume
Nokia heeft voor het eerst gereageerd op de verhoogde handelsactiviteiten in het aandeel Nokia. In een communiqué stelt Nokia dat het niet op de hoogte is van niet openbaar gemaakte bedrijfsontwikkelingen of belangrijke wijzigingen in de bedrijfsactiviteit, die het verhoogde handelsvolume kunnen verklaren.
Het aandeel Nokia lijkt de beste week te gaan hebben in jaren. Alles lijkt te danken te zijn aan het Reddit forum, waar een groep particuliere beleggers, de shorters het vuur aan de schenen wil leggen. Nokia lijkt het eerste Europese aandeel te zijn die interesse krijgt van WallStreetBets, de naan van de groep particuliere beleggers.
31 juli 2020: Financieel rapport van Nokia Corporation voor het tweede kwartaal
Nokia leverde een sterke verbetering in het tweede kwartaal, met een beter dan verwachte winstgevendheid, een aanzienlijke verbetering van de cashgeneratie, en een jaar-op-jaar stijging van de winst per aandeel, ondanks de uitdagingen van COVID-19.
24 juni 2020: Pekka Lundmark begon op 1 augustus 2020 als President en CEO van Nokia
Pekka Lundmark begon zijn nieuwe rol als President en Chief Executive Officer van Nokia op 1 augustus 2020, een maand eerder dan werd gecommuniceerd. Rajeev Suri verliet zijn functie op 31 juli 2020 en blijft tot 1 januari 2021 als adviseur van het Nokia-bestuur fungeren.
25 juni 2020: Nokia lanceert Cloud-native Digital Operations Center-software om inkomsten te genereren met 5G
Nokia heeft onlangs een nieuw Cloud-native Digital Operations Center gelanceerd, waarmee providers hun supersnelle internetverbindingen kunnen splitsen in kleinere speciale “plakjes”.
Providers sluiten vaak klanten aan met langetermijncontracten. Maar met het nieuwe systeem van Nokia kunnen providers “schijfjes” van hun bandbreedte uitlenen voor tijdelijke evenementen. Dit geautomatiseerde systeem kan providers helpen nieuwe branches te bereiken terwijl ze hun 5G-netwerken uitbreiden.
Financiële resultaten Nokia
De financiële resultaten tonen aan dat de COVID-19-pandemie en de unieke situatie in China een impact hadden op de netto-omzet van Nokia, maar het bedrijf boekte hoe dan ook winst in het tweede kwartaal.
De COVID-19-pandemie kostte Nokia ongeveer 300 miljoen euro aan netto-omzet in het tweede kwartaal, wat neerkomt op ongeveer 500 miljoen euro voor de eerste helft van 2020. Nokia verwacht deze gemiste inkomsten in de toekomst te krijgen wanneer de operatormarkt weer meer gaat investeren.
In het tweede kwartaal van 2020 boekte het bedrijf een netto-omzet van 5,092 miljard euro, wat 11% minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzetdaling deed zich voor in alle divisies van Nokia, inclusief netwerken, software en Nokia technologie. De bedrijfswinst bedroeg 170 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 57 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.
Nokia legde de nadruk op solide cashprestaties. De netto cash van het bedrijf steeg tot 1,6 miljard euro en de totale cash tot 7,5 miljard euro, voornamelijk dankzij een lening van 1 miljard euro die Nokia aanging.
Balans
Resultatenrekening
Aandeel Nokia: Technische analyse
Technische analyse: lange termijn
Het aandeel Nokia ziet er technisch gezien heel interessant uit. Bij het bekijken van de grafiek op maandbasis, zien we een potentiële trendverandering. Een neerwaartse trend word gekenmerkt door lagere toppen en lagere bodems. Eens dat we een nieuwe hogere bodem zien of een hogere top, signaleert dit een trendverandering. Het aandeel Nokia signaleert zo een trendverandering. De meest recente bodem is hoger dan de bodem die in het jaar 2012 werd gevormd.
Ook is er duidelijk een neerwaartse trendlijn zichtbaar die gebroken werd in 2017. De crash door het coronavirus heeft de gebroken trendlijn opnieuw getest en vond steun. Dit technisch plaatje versterkt het trendveranderingssignaal.
Het technisch doel van het aandeel Nokia is om momenteel de meest recente lagere top te breken, als dat ook effectief gebeurd, kunnen we verwachten dat het aandeel Nokia een nieuwe opwaartse trend begint.
Technische analyse: korte termijn
Net zoals de maandelijkse grafiek, ziet de grafiek op dagbasis er ook erg interessant uit. Het aandeel Nokia heeft hier ook een neerwaartse trendlijn gebroken via een groot hoofd- en-schouderpatroon. De breuk van de neklijn signaleert een trendverandering in het aandeel Nokia.
Er vormt nu ook een vlag-patroon. een vlag-patroon is een continuatiepatroon dat wordt gevormd wanneer er een grote beweging is in een aandeel, bekend als de vlaggenmast, gevolgd door een consolidatieperiode met convergerende trendlijnen. Dit patroon word meestal gevolgd door een breuk in dezelfde richting als de aanvankelijke grote beweging. Vlag-patronen hebben convergerende trendlijnen tijdens hun consolidatieperiode en duren één tot drie weken. Al deze technische opstellingen signaleren dat het aandeel Nokia klaar is om richting hogere prijzen te handelen.
Advies aandeel Nokia
China
In 2018 contracteerde China Mobile, het grootste telecombedrijf van het land, Nokia om apparatuur te leveren voor hun regionale optische transportnetwerk. Vorig jaar koos China Mobile; Nokia, Ericsson, Huawei en ZTE als de vier leveranciers van de eerste fase van de uitrol van 5G.
De zaken van Nokia in China zagen er een tijdje veelbelovend uit. Maar gedurende 2019 had Nokia moeite om hun Chinese rivalen Huawei en ZTE bij te houden, die vaak goedkopere apparatuur verkochten. De evolutie van de handelsoorlog maakte het voor Nokia ook moeilijker om Chinese contracten binnen te halen. Als gevolg hiervan daalde de omzet van Nokia in China, die goed was voor 8% van de omzet, vorig jaar met 15%.
Eerder dit jaar liet China Mobile, Nokia uit de tweede ronde van 5G-upgrades vallen en verdeelde het de resterende bestellingen over de andere drie bedrijven. Dat verlies prikte en geeft aan dat de andere bedrijven van Nokia in China in de problemen zouden kunnen komen.
Huawei boycot
De technologieoorlog heeft duidelijk schade toegebracht aan de Chinese zaken van Nokia, maar het bedrijf zou nog steeds bestellingen van Huawei kunnen afpakken.
Eerder dit jaar verklaarde het telecombedrijf van Frankrijk, Orange, dat het zijn 5G-contracten alleen aan Nokia en Ericsson zou gunnen, niet aan Huawei. Huawei werd ook buiten beschouwing gelaten in Singapore, waar de belangrijkste 5G-contracten van het land werden toegekend aan Nokia en Ericsson. Huawei wordt ook geconfronteerd met mogelijke verboden in India door de escalerende militaire spanningen met China.
De Verenigde Staten rondt een verbod af om zaken te doen met bedrijven die producten van Huawei en vier andere Chinese technologiebedrijven gebruiken. Dat massale verbod, dat wordt ingevoerd vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid, zou veel bedrijven kunnen dwingen nieuwe apparatuur van Nokia en Ericsson te kopen.
Kortom, de pijn van Huawei zou het aandeel Nokia op de lange termijn kunnen bevoordelen.
Potentiële overname
Er wordt verwacht dat, door Nokia’s recente problemen, de omzet van dit jaar met 8% zal verminderen. De matige prestaties van het aandeel Nokia hebben voor veel opkoop geruchten gezorgd voor het bedrijf.
Het is onwaarschijnlijk dat Europese toezichthouders Chinese bedrijven zoals Huawei en ZTE zouden toestaan Nokia te kopen, maar een fusie met Ericsson zou een goede marktleider kunnen creëren. Eerder dit jaar suggereerde de Amerikaanse procureur-generaal William Barr zelfs dat de Amerikaanse regering het aandeel Nokia zou kunnen kopen om Huawei af te zwakken.
Redactionele bronvermelding: 360b / Shutterstock.com