Het aandeel Ontex heeft zwaar geleden de afgelopen jaren, en niet zonder reden. Het aandeel verloor ongeveer 80 procent van zijn waarde als gevolg van wanbeheer. Nu verkoopt het bedrijf in hoog tempo bedrijfstakken om zijn schulden af te betalen.
Recentelijk ontstonden geruchten dat de Belgische holding GBL het bedrijf wil privatiseren. Daarbovenop wordt de kredietscore en het advies van banken langs alle kanten verlaagd, wat uiteraard geen goed teken is.
Aandeel Ontex
Ontex biedt oplossingen op wereldschaal voor persoonlijke hygiëne voor baby’s, vrouwen en volwassenen. Het bedrijf levert babyverzorgingsproducten zoals babyluiers en -broekjes en vochtige doekjes. Het levert ook producten voor de vrouwelijke hygiëne, waaronder maandverband, inlegkruisjes en tampons.
De geschiedenis van Ontex
Het bedrijf werd opgericht in 1979 door Paul Van Malderen en beperkte zich toen tot het leveren van onderleggers voor Belgische ziekenhuizen en bejaardentehuizen. In de jaren 80 en 90 breidde het productassortiment uit naar baby- en incontinentieluiers en vrouwelijk hygiëne.
Het bedrijf ging ook buiten de grenzen kijken, binnen Europa maar ook in Turkije. De zoon, Bart van Malderen werd voorzitter en liet het bedrijf vreemd genoeg achter zich in 2007 om 5 jaar later een concurrent van Ontex te gaan creëren onder de naam Drylock. Vandaag is dit bedrijf nog steeds een ‘pain in the ass’ van Ontex.
In 2010 werd Ontex overgenomen door private equity groepen Goldman Sachs Capital partners en Texas Pacific Group voor € 1,2 miljard. Om dit in perspectief te plaatsen: dat is meer dan 200% van de huidige beurswaarde van het bedrijf nu. In 2014 werd het bedrijf opnieuw naar de beurs gebracht en namen de private equity groepen hun winst. De eerste twee jaren op de beurs verliep alles naar wens. De koers steeg, de prijzen van de grondstoffen zaten in een dalende trend en de winst vertoonde een stijgende lijn.
Een samenloop van pech en wanbeheer
En toen ging het bergafwaarts en ondertussen hebben de ex-CEO en ex-voorzitter van de Raad van Bestuur de malaise moeten bekopen met hun ontslag in 2020. Sinds 2016 werden de grondstoffen duurder, wat leidde tot druk op de marges. De competitie werd feller en bitsiger en we mogen zelfs spreken over een prijzenoorlog waar de sector van persoonlijk hygiëne in verkeert.
Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in opkomende landen, zoals Mexico, Brazilië, Pakistan en Ethiopië. Dat maakt dat maar liefst 40% van hun omzet komt uit regio’s met een volatiele munt. Die munten hebben de tendens gemiddeld waarde te verliezen ten opzichte van de euro. Dat heeft een enorm negatieve impact op de gerapporteerde resultaten van het bedrijf, welke in euro’s zijn. Last but not least bleek de intrede in 2017 in Brazilië een enorme blunder. Het bedrijf nam er Hypermarcas S.A. over, maar achteraf bleek dat er veel te veel was betaald, met als gevolg dat er enorme afschrijvingen kwamen op de goodwill.
Dit alles leidde tot enorme ontevredenheid bij de investeerders en die stuurden het aandeel Ontex sindsdien eigenlijk alleen maar neerwaarts. Ontex was lang één van de meest geshorte aandelen op de Brusselse beurs, maar moest zijn troon afstaan aan bedrijven als Euronav en Mithra. Momenteel noteert het aandeel op 6,5 euro. Extra pijnlijk als u weet dat de Raad van Bestuur in september 2018 nog een overnamebod door PAI naast zich neerlegde van € 27,5 per aandeel. Op een moment dat het aandeel Ontex al aan het zakken was. In 2015 stapte de Belgische holding GBL in het aandeel, nu heeft het een belang van zo’n 20%, een doorn in het oog van de holding.
Ontex in overlevingsmodus
Er ontstonden geruchten dat GBL Ontex wil privatiseren, maar daar gaf het bedrijf nog geen reactie op. Eind 2021 begon het bedrijf aan zijn krimpscenario. Ontex wil zich enkel focussen op Europa en Noord-Amerika na de flop in opkomende landen. De enorme hefboom op de balans door de hoge schulden staat enorm wankel. De hoge en oplopende kosteninflatie zorgt voor een aanzienlijk risico voor de groep die zwaar steunt op houtpulp en vocht absorberende oliederivaten. De gedaalde rentabiliteit zorgt voor een schuldenberg die verder boven de bedrijfswinst wankelt.
Het bedrijf kondigde recentelijk aan dat het een deal sloot met Softys om zijn Mexicaanse activiteiten te verkopen voor 285 miljoen euro. Daarmee verdwijnt de deal waar het bedrijf achterbleef met een financiële kater onder leiding van de vorige CEO. De huidige CEO, Esther Berropze, gaf aan dat de activiteit tegen 10 maal de EBITDA werd gewaardeerd.
De winstmarge staat, zonder de activiteit in opkomende landen, op 1%. Zeer alarmerend dus, de CEO is ervan overtuigd dat dit zal verbeteren door de verwachte volumegroei en prijsstijgingen, maar geeft geen guidance. Het bedrijf wil daarnaast nog meer bedrijfstakken verkopen om de schulden af te betalen. Met tal van besparingen probeert het bedrijf simpelweg te overleven, de schuldgraad bedraagt nu 6,8 keer de EBITDA. 826 miljoen schulden en een marktkapitalisatie van 526 miljoen.
Conclusie aandeel Ontex
Zowel fundamenteel als technisch zit er niet onmiddellijk een herstel in het verschiet. De problemen uit het verleden zijn niet weggewerkt. Sinds het transformatieplan van de vorige CEO ‘Transform 2 Growth (T2G)’ aangekondigd werd in 2019 zijn er belangrijke besparingen gemaakt op het hoofdkantoor en dan vooral inzake aankoopvoorwaarden, maar die voldeden niet. De CEO hoopt dat ze de prijzen kunnen verhogen wanneer merken als Pampers dit eerst doen.
De grondstoffen blijven enorm duur en de problemen in Brazilië zijn nog niet opgelost. Bovendien is het negatieve wisselkoerseffect door de aanwezigheid in opkomende landen nog nooit zo hoog geweest, dat bovenop de zeer sterke dollar zorgt voor een giftige cocktail aan tegenwind. Deze factoren, ondanks de besparingen, leiden ertoe dat het bedrijfsresultaat nu negatief is. Het bedrijf doet wel ontzettend hard zijn best met ecologische initiatieven, maar beleggers zijn nog niet overtuigd.
Het aandeel Ontex kopen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Ontex. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: