In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:
Het aandeel Visa
Visa is een Amerikaanse creditcardgigant opgericht in 1958. Momenteel bevindt het hoofdkantoor zich in San Francisco. Ondanks Visa al sinds vorige eeuw bestaat, zijn ze pas in 2008 naar de beurs van New York gegaan. Deze beursintroductie van het aandeel Visa bevatte toen enkel de Amerikaanse, Canadese en internationale tak van het bedrijf. De Europese tak van het bedrijf stond hier los van en is pas in 2016 opgekocht door het hoofdbedrijf.
Met een marktwaarde van meer dan 440 miljard USD behoort het aandeel Visa tot één van grootste bedrijven in de wereld. Het aandeel Visa behoort zelfs tot de 10 meest waardevolle bedrijven in Amerika, de zogenaamde blue chip aandelen. Wat deze aandelen zijn en welke nog tot dit waardevolle rijtje behoren, kunt u in dit artikel over de beste blue chip aandelen terugvinden. Indien het aandeel Visa zijn huidige groei kan verderzetten zijn de verwachtingen dat het een marktwaarde van 1 biljoen dollar kan bereiken in 2023.
Wat doet Visa?
Visa houdt zich bezig met het opzetten en onderhouden van hun betalingsnetwerk. Mensen maken gebruik van dit netwerk door middel van een kredietkaart die van het Visa netwerk gebruik maakt. Deze kaarten werden vroeger enkel ter beschikking gesteld aan de rijkere bevolking en de frequente reizigers. Nu kan iedereen van de kaarten gebruik van maken en worden ze voornamelijk gebruikt voor het aankopen van goederen of diensten in landen die een andere valuta hanteren. Visa kaarten worden ook veelal gebruikt voor online aankopen.
Visa is zich de laatste jaren dan ook meer en meer gaan richten op de e-commerce en de onlinehandel. Dit heeft als gevolg dat de omzet mee groeit met de trend van online aankopen. Ook in de huidige ontwikkelingen waarin contactloos betalen wordt aangemoedigd pikt Visa zijn graantje mee.
Hoe verdient Visa geld?
Iedereen kent de kredietkaarten van Visa wel maar toch zijn er nog veel misvattingen over de manier waarop Visa geld verdient. Visa deelt de kredietkaarten niet uit, dit doen de banken. Het bedrijf zorgt enkel voor een financieel netwerk waardoor mensen met deze kaarten kunnen betalen en handelaren hun geld ontvangen.
Visa verdient geen geld door interesten die moeten betaald worden op betalingen, dit wordt vaak gedacht. Het bedrijf genereert inkomsten juist door de betalingen die gedaan worden. Een percentage van de aankoop die met een Visa kaart wordt gemaakt gaat naar Visa. Hierdoor is het bedrijf meteen ingedekt tegen inflatie. Als de prijzen stijgen, stijgt ook de omzet van Visa. Daarnaast zijn er ook nog inkomsten die afhankelijk zijn van hoe vaak de kredietkaart wordt gebruikt en een persoon dus gebruik maakt van het netwerk.
Het voordeel van een Visa kaart is dat u deze over heel de wereld kan gebruiken. Doordat verschillende landen vaak een verschillende valuta hanteren is het gebruikt van één kaart enorm handig. Visa verdient ook aan de valutatransacties die er moeten gebeuren wanneer iemand een product of dienst aankoopt in een andere valuta. Deze laatste bron van inkomsten is de laatste tijd onder druk komen te staan door de beperking van de vluchten, waardoor mensen minder op reis gingen en er dus minder valutatransacties plaatsvonden.
Fintech
Visa is een fintech bedrijf. Dit wil zeggen dat het bedrijf zowel financiële diensten aanbiedt maar hierbij ook gebruik maakt van technologie om dit zo toegankelijk en innovatief mogelijk te maken. Fintech bedrijven vormen een tegenpool van de traditionele banken. Deze banken blijven stilstaan terwijl fintech bedrijven op zoek gaan naar innovatie en verbetering van hun diensten. Fintech bedrijven zijn aan een opmars bezig. In dit artikel over de beste fintech aandelen komt u meer te weten over de beste fintech bedrijven van 2020.
Begin 2020 heeft Visa een bod gedaan op een ander fintech bedrijf genaamd “Plaid” voor 5,3 miljard dollar. Plaid maakt technologie die consumenten hun financiële gegevens linkt aan andere apps die ze gebruiken. Onlangs is er een uitspraak gekomen in deze overname waardoor deze momenteel niet doorgaat. Visa zou een monopolie hebben indien ze deze overname zouden doorvoeren volgens het Amerikaanse ministerie van justitie.
Concurrentie
Binnen de sector van de kredietkaarten zijn er slechts enkele grote spelers naast Visa. De meest bekende is Mastercard. Mastercard is eveneens genoteerd op de New York Stock Exchange. Beide aandelen maken het grootste deel uit van deze sector. Waar het aandeel Visa een marktaandeel heeft van 60 procent heeft het aandeel Mastercard een aandeel van 30 procent. Naast deze twee aandelen hebben ze ook te maken met de concurrentie van American Express en Paypal. Recent heeft Visa ook een akkoord bereikt met Google Pay en Apple Pay. Deze twee elektronische betaalsystemen ondersteunen nu dus ook Visa kaarten.
Bedrijf | Ticker | Marktwaarde (USD) | Koers-winstverhouding | Dividendpercentage |
Visa | V | 459 miljard | 42,8 | O,62 |
Mastercard | MA | 330 miljard | 49,7 | 0,48 |
PayPal | PYPL | 225 miljard | 72 | / |
American Express | AXP | 89,7 miljard | 27,4 | 1,55 |
Analyse van het aandeel Visa
Dividend
Het aandeel Visa is bovendien één van de weinige technologie-aandelen die ook een dividend uitkeert. Het dividend bedraagt momenteel 0,62 procent. Sinds het uitgeven van een dividend in 2009 is het elk opeenvolgend jaar gegroeid. Dat maakt een groeiend dividend van 12 opeenvolgende jaren. Met een pay-out ratio van 23,55 procent is het percentage van de winst die uitbetaalt wordt ook aan de lage kant. Dit betekent dat er voldoende geld overblijft om te investeren in het bedrijf en te blijven innoveren. Dit geeft een mooie indicatie naar de toekomst toe.
Kwartaalcijfers
Onlangs heeft Visa zijn resultaten van het derde kwartaal bekend gemaakt. Deze overtroffen de verwachtingen van verscheidene analisten. Er werd een winst per aandeel verwacht van 1,10 USD maar het werd een winst van 1,12 USD per aandeel.
Net als de winst per aandeel is er ook een hogere omzet gerealiseerd dan analisten hadden verwacht. Met een omzet van 5.10 miljard dollar overtrof het de verwachtingen met 70 miljoen dollar. Dit is met de beperkingen in internationale betalingen waar Visa onder lijdt zeker een mooi resultaat.
Met een koers-winstverhouding van bijna 40 procent is het aandeel Visa momenteel vrij duur. Ondanks deze hoge verhouding is het wel een heel stabiel aandeel met oog op de toekomst. Een spontane groei is bijna gegarandeerd met dit aandeel en u ontvangt er ook nog eens een dividend bovenop. Toch is dit niet het ideale instapmoment voor het aandeel Visa. Hoewel het een waardevol aandeel is, zou een lichte daling van de prijs een aangenamer en realistischer instapmoment vormen.
Conclusie van het aandeel Visa
Visa is een gevestigd merk in de hele wereld. In vergelijking met de meest directe concurrenten heeft Visa het overgrote marktaandeel. Het aandeel Visa is sinds de beursintroductie jaar na jaar blijven groeien. Ondanks ze een betalingsnetwerk zijn is de technologische kant van het bedrijf niet te onderschatten. Ze blijven jaar na jaar innoveren en groeien. Toch is het momenteel wat onzeker hoe het bedrijf zal reageren nu dat ze hun overname van Plaid niet kunnen uitvoeren. Het aandeel Visa handelt momenteel aan een hoge prijs als we kijken naar de koers-winstverhouding. Toch bezit u bij het aankopen van aandelen van Visa een fractie van een stabiele marktleider die klaar is voor de toekomst. Indien het aandeel nog wat zakt is het zeker geen slecht idee om deze stabiele reus in uw portefeuille te verwelkomen.
Zelf beleggen bij LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, dus ook in het aandeel Visa. Bekijk ons uitgebreide aanbod: