In dit artikel gaan we wat dieper in op één specifiek aandeel waar iedereen het momenteel over heeft: het aandeel Zoom Video Communications.
De onderwerpen die in dit artikel besproken worden:
- Wat doet Zoom Video Communications?
- Waarom is Zoom nu zo populair?
- Fundamentele analyse van Aandeel Zoom Video
Aandeel Zoom Video Communications (ZM)
Wat is Zoom?
Zoom Video Communications is een Amerikaans bedrijf voor externe conferentiediensten met zijn hoofdkantoor in San Jose, Californië. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Eric Yuan, die daarvoor actief was als ‘lead engineer’ bij Cisco Systems. In 2013 ging de dienst ‘live’ en binnen enkele maanden had het bedrijf 1 miljoen gebruikers. In 2015 was het aantal geregistreerde gebruikers uitgegroeid tot 40 miljoen.
Zoveel mogelijk mensen over de wereld werken momenteel thuis vanwege het coronavirus. Vergaderingen zijn toch vaak onmisbaar en daarom is er behoefte aan videoconferentiediensten. Bedrijven maken massaal gebruik van Teams (Microsoft), Skype, Teamviewer & WebEx van Cisco Systems. Echter, er is één bedrijf dat momenteel constant in het nieuws is, en dat is Zoom.
Zoom biedt bedrijven de mogelijkheid om mensen te verbinden door middel van video-, spraak- & chat ervaringen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot het delen van content. Met het programma van Zoom kunt u tot zelfs duizend mensen tegelijk een vergadering laten bijwonen. Door middel van een cloud-native platform levert het bedrijf betrouwbare & hoogwaardige videokwaliteit die schaalbaar is en bovendien eenvoudig te gebruiken, te beheren en te implementeren door mensen en bedrijven.
Waarom is Zoom nu zo populair?
Door het coronavirus zijn we massaal aan het thuiswerken geslagen en daar profiteren bedrijven zoals Zoom Video Communications van. Zoom is uiteraard niet de enige aanbieder van videogesprekken. Echter, de Zoom software kan in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Teams, (beperkt) gratis worden gebruikt. Wel geldt er voor de gratis software een tijdslimiet van 40 minuten en er kunnen dan maximaal 100 mensen deelnemen.
Wie meer functionaliteiten wil, kan voor een betaalde versie kiezen. Zoom biedt bedrijven verschillende abonnementen aan, variërend van € 13,99 tot € 18,99 per maand. Bij de duurste versie kunt u gebruikmaken van de meest uitgebreide features en kunt u met 1000 mensen tegelijk onbeperkt bellen en gebruikmaken van een ongelimiteerde hoeveelheid cloud opslag. Vanwege het coronavirus versoepelde het bedrijf tijdelijk de limieten op de gratis versie voor mensen in China.
Media aandacht & sterke focus op video
Zoom werd al vrij snel opgepikt door de media door onder meer The Wall Street Journal. Hierdoor kreeg het bedrijf volop aandacht tijdens de huidige coronacrisis. Aangezien het bedrijf zich sterk focust op videovergaderingen, krijgt het blijkbaar toch de voorkeur bij veel bedrijven. Andere, eerder genoemde programma’s als Teams focussen zich sterker op chatten en zijn bovendien stukken duurder. U betaalt bij Microsoft Teams bijvoorbeeld per gebruiker een vast bedrag per maand. Dan kunt u echter wel chatten, bestanden versturen en ook video-bellen. In Zoom kunt u alleen tijdens de meetings chatberichten naar elkaar versturen.
Kortom: veel oplossingen voor videovergaderingen zijn ten opzichte van Zoom behoorlijk prijzig. Daarnaast is Zoom zowel voor particulieren, MKB bedrijven en multinationals interessant. Vooral aan die laatste twee moet het bedrijf dan weer geld verdienen.
De (mobiele) apps van Zoom worden momenteel gemiddeld 240.000 keer per dag gedownload, tegen 85.000 in het verleden. Ook veel scholen maken momenteel gebruik van het programma. Niet alleen apps van Zoom, ook die van Tencent Conference, WeChat Work, Microsoft Teams en Slack worden de laatste dagen vijf keer vaker gedownload dan normaal.
Het bedrijf maakte bekend dat het in 2020 nu al meer dan 2,2 miljoen nieuwe actieve gebruikers heeft mogen verwelkomen. In heel 2019 ging het om 1,99 miljoen gebruikers.
Negatieve berichtgevingen
Recentelijk zijn er veel berichten naar buiten gekomen over de veiligheid van Zoom. Volgens de FBI zijn de gesprekken van Zoom niet versleuteld. De veiligheidsdienst waarschuwt gebruikers dan ook voor ‘zoom-bombing’ waarbij gesprekken door wildvreemden worden binnengevallen. De FBI raadt gebruikers aan om een wachtwoord toe te passen op de videogesprekken. Dat kan dan alleen gedeeld worden met de beoogde deelnemers. Ook biedt Zoom een wachtkamer, waarin de beheerder van het videogesprek handmatig kan kiezen wie er wordt toegelaten
Beursdebuut aandeel Zoom Video Communications
Zoom is dus geen nieuwkomer, maar wel relatief nieuw op de beurs. Vanaf 2017 was Zoom op papier al een zogeheten ‘unicorn’, een bedrijf met een waarde van $ 1 miljard. In 2019 maakte het bedrijf de stap naar de Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq. Het bedrijf haalde $356,8 miljoen op met de beursgang. Zoom zelf gaf 9,91 miljoen aandelen uit en bestaande aandeelhouders verkochten samen ook nog eens circa 11 miljoen aandelen voor $36 per stuk. Daarmee mikte het bedrijf op een waardering van ruim $9,2 miljard.
Op de eerste handelsdag schoot de koers van het aandeel Zoom meteen al hard omhoog. Bij een slotkoers van $62 per aandeel was het bedrijf ineens $15,8 miljard waard. Binnen enkele weken steeg de koers van het aandeel Zoom door tot boven de $100, om vervolgens eind 2019 weer terug te vallen tot de beginkoers van circa $62. Totdat het coronavirus om de hoek kwam kijken. De maatregelen die overheden hebben getroffen en de aandacht die Zoom daarbij heeft gekregen, heeft tot een opmerkelijke stijging van het aandeel geleden. De koers is dit jaar al met ruim 100% gestegen en heeft kort boven de $ 160 per aandeel gestaan. Bij een eventuele terugval ligt er vlak boven de $100 een sterke technische steunzone.
Fundamentele analyse: financiële resultaten aandeel Zoom
Momenteel heeft het bedrijf een beurswaarde van circa $ 38 miljard. Ter vergelijking: Goldman Sachs, een van de grootste Amerikaanse banken, heeft momenteel een marktkapitalisatie van $ 50 miljard. Het bedrijf Zoom groeit erg snel en wordt dan ook gewaardeerd als een echt technologie-aandeel zoals we dat kennen: torenhoge verwachtingen met een torenhoge waardering.
Zoom Video Communications boekte in 2018 een omzet van $ 330,5 miljoen. Onderaan de streep bleef er een schamele nettowinst over van $ 7,5 miljoen. In 2019 verdubbelde de omzet bijna tot $ 622,7 miljoen. De winst steeg zelfs door tot ruim $ 25 miljoen. Dit geeft het bedrijf nog steeds een “belachelijke” koers/winst-verhouding van 1.520.
Door de flinke toename aan nieuwe gebruikers de afgelopen maanden zal de omzet echter door het dak schieten. Maar of dat genoeg is om de torenhoge waardering naar beneden te brengen? Het aantal maandelijkse gebruikers is in ieder geval alleen al dit jaar met 2,2 miljoen toegenomen. Juist bedrijven die betalen voor de software, hebben het programma ontdekt.
Begin maart maakte het bedrijf de resultaten over het 4e kwartaal bekend, dat loopt van 1 november 2019 tot 31 januari 2020. Alleen al in dat kwartaal lag de omzet met $ 188 miljoen velen malen hoger dan de $ 105 miljoen in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Er bleef dat kwartaal een nettowinst over van $ 15,3 miljoen. De resultaten over het lopende kwartaal krijgen we pas te zien in juni, maar als deze trend zich doorzet, dan zal de omzet stevig toenemen. Het bedrijf zelf mikt op een omzet van circa $ 200 miljoen. Dat is ook het voordeel van dit soort technologiebedrijven. Ze zijn ontzettend schaalbaar, waardoor het aantal gebruikers en dus ook de winst exponentieel kunnen toenemen.
Verwachtingen 2020
Zoom verwacht dit jaar een omzet van tussen de $ 905 en $ 915 miljoen te kunnen behalen. Het bedrijf zag de afgelopen tijd een sterke toename in klanten (bedrijven) die meer dan 10 werknemers in dienst hebben. Vooral de recente focus op de mobiele applicatie is een echte ‘growth driver‘ van het bedrijf. De vrije kasstroom lag de afgelopen 12 maanden op ruim $113 miljoen, waamee de kaspositie werd vergroot tot een bedrag van $ 855 miljoen. Hiermee heeft het bedrijf voldoende financiele middelen om te investeren in verdere groei.
Teamviewer doet ook mee
Zoom is overigens niet de enige aanbieder. Teamviewer uit Duitsland profiteert ook van de onrust rondom het coronavirus. Het aandeel Teamviewer ging ook vorig jaar pas naar de beurs in Frankfurt, voor $ 26,25 per aandeel. Dit aandeel zakte eerder nog weg met de gehele markt, maar is de afgelopen tijd herstelde de koers naar een nieuwe all-time high. Met de recente stijgingen is de waardering van dit bedrijf gestegen tot $ 7 miljard en een K/W van 70.
Zelf beleggen in de aandelen Zoom of Teamviewer via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart