Het LYNX AandelenPortaal

Blijf op de hoogte met onze actuele marktanalyses van diverse bedrijven en informatie over aandelenkoersen, markttrends, kwartaalcijfers en beursgangen (IPO’s). Wilt u uw kennis van de aandelenmarkt verder verdiepen? Ook dat kan bij LYNX met onze educatieve masterclasses.

Kennis van actualiteiten en aandelenmarkten in het algemeen kan meer grip geven op het risicoprofiel van uw individuele beleggingsportefeuille. Het zal de risico’s echter niet wegnemen. Beleggen blijft risicovol, u kunt meer dan uw inleg verliezen.

Wat is een aandeel?

Een aandeel vertegenwoordigt een deel van het eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder heeft u daarmee stemrecht en recht op dividend van het desbetreffende bedrijf.

Ondernemingen gebruiken de verkoop van hun eigen aandelen op de beurs om kapitaal aan te trekken.

De prijs van een aandeel wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod op de aandelenbeurs.

Net als ieder ander beleggingsproduct, zijn aandelen beleggingsproducten met specifieke kansen én risico’s. Beleg alleen in markten, producten en strategieën die u begrijpt en die bij u passen.

Drie belangrijke risico’s van handelen in aandelen zijn:

  • Volatiliteitsrisico: Aandelenkoersen kunnen zeer bewegelijk zijn. Beleggers moeten zich er bewust van zijn dat hun aandelen aanzienlijk in waarde kunnen fluctueren in een korte periode. Dat geldt voor zowel individuele aandelen en sectoren als voor de beleggingsmarkt zelf.
  • Sectorspecifiek risico: Het sector-specifieke risico is het risico dat een bepaalde sector tegenslag ervaart, bijvoorbeeld de luchtvaartsector bij nieuws over een terroristische aanslag. Deze perioden van zwakte kunnen koopkansen bieden, maar beleggers moeten zich afvragen of zij bereid zijn de storm te doorstaan of dat ze hun aandelen verkopen in afwachting van verdere dalingen.
  • Aandeelspecifiek risico: Het aandeel-specifieke risico is het risico dat een bepaald aandeel een koersdaling ondervindt als gevolg van negatieve publiciteit of een negatief beeld van de markt over het bedrijf. Dit volgt meestal op slechte financiële resultaten of een verandering in het management wat niet goed door de markt wordt ontvangen.

Voordelen van handelen in aandelen:

  • Vermogensgroei op de lange termijn: Beleggers kopen aandelen met de hoop dat hun belegging in waarde toeneemt door koersstijging. Aandelenbeleggingen bieden op de lange termijn doorgaans het potentieel voor het hoogste rendement van alle beleggingscategorieën. Echter vertonen aandelen ook de grootste waardeschommelingen op korte termijn. Het behaalde rendement wordt beïnvloed door factoren zoals bedrijfswinsten, rentetarieven en de algemene economische situatie.
  • Inkomsten uit dividend: Bedrijven kunnen hun winst uitkeren in de vorm van dividend. Om recht te hebben op dividend moet een belegger de aandelen gekocht hebben vóór de ex-dividenddatum. Als de aandelen zijn gekocht op of na deze datum, ontvangt de voormalige aandeelhouder het dividend. Op de ex-dividenddatum daalt de koers van het aandeel normaliter met de hoogte van het dividendbedrag (bruto dividend). Het dividend wordt uitgekeerd in de vorm van cash of aandelen. Bedrijven bepalen zelf in welke vorm zij het dividend uitkeren of geven de beleggers de keuze. Beleggers die recht hebben op dividend maar geen dividendkeuze hebben gemaakt, ontvangen altijd de standaardkeuze van het bedrijf. Dat is over het algemeen cash. De dividenduitkeringen kunnen een aanvulling vormen op de inkomsten van een belegger of dienen als algemene periodieke inkomstenstroom.
  • Spreiding: Sommige beleggers lopen in de valkuil om al hun vermogen te investeren in één sector of beleggingscategorie. Door het spreiden van vermogen over meerdere aandelen, sectoren of beleggingscategorieën neemt het zogenaamde concentratierisico af. Binnen de beleggingscategorie aandelen kan door de belegger worden gespreid in verschillende sectoren.
  • Breed assortiment: Beleggers kunnen wereldwijd kiezen uit een breed assortiment aandelen in verschillende sectoren. Door de verscheidenheid aan beurzen en aanbieders is er voor de belegger meer dan genoeg keuze.

Nadelen van handelen in aandelen

  • Vermogensverlies: Als een bedrijf slecht presteert of de markt negatief is over een bedrijf, kan de aandelenkoers onder uw aankoopprijs dalen. De aandelenkoers kan zelfs tot nul dalen bij een faillissement. Als een bedrijf failliet gaat, zijn deze aandelen niet meer verhandelbaar en wordt de notering bij de beurs doorgaans opgeheven. Bij aanstelling van een curator staan de aandeelhouders als laatste op de lijst van andere schuldeisers om de overgebleven waarde te ontvangen.
  • Ongelimiteerd verlies bij het shorten van aandelen: Short selling van aandelen brengt aanzienlijk hogere risico’s met zich mee dan het kopen van aandelen. De short seller van een aandeel riskeert een theoretisch onbeperkt verlies, omdat de koers van het aandeel oneindig kan stijgen. Meer informatie over de risico’s en verplichtingen van short gaan vindt u hier.
  • Relatief grote investering nodig voor gespreide portefeuille: Om kansen en risico’s te spreiden, kan het raadzaam zijn om een aandelenportefeuille op te bouwen met verschillende aandelen. Dit vergt een relatief grote investering.

Aandelen kopen – de basisprincipes

Voor wie zich wil verdiepen in de werking van de aandelenmarkt, bieden wij een overzicht van de basisprincipes van het handelen in aandelen.

Hoe maakt u rendement met uw aandelenbelegging?

U kunt op verschillende manieren rendement genereren met aandelen: door koersstijging en door dividenduitkeringen. Zolang de aandelen niet verkocht worden, blijven koerswinsten ongerealiseerd. Pas bij verkoop wordt de winst definitief.

Aandelenanalyses

Onze marktanalisten volgen dagelijks de beurs en onderzoeken ontwikkelingen bij Nederlandse, Europese en Amerikaanse aandelen.

Zij analyseren zowel technische als fundamentele factoren, identificeren trends en duiden specifieke marktbewegingen. Bekijk hieronder een overzicht van veelbesproken aandelen en sectoren.

1 / 2

Beursagenda


Aandelenkoersen

Aandelenkoersen

Een overzicht van de grootste stijgers en dalers van de dag geeft inzicht in welke aandelen en sectoren die dag veel wordt gehandeld.

Naast de actuele koersbewegingen vindt u op onze overzichtspagina de laatste beurskoersen van bekende aandelen.

AEX 5 stijgers

Loading ...

AEX 5 dalers

Loading ...

Aandelenprestaties en sectorontwikkelingen

Blijf op de hoogte van trends in de aandelenmarkt en goed presterende sectoren.

Onze analyses bieden inzicht in verschillende industrieën, sectoren en landen op basis van objectieve criteria zoals omzet, winstontwikkeling, marktwaarde en koersverloop.



Ontdek marktanalyses en sectortrends

Binnen elke sector zijn er bedrijven die opvallen door hun prestaties. Hier vindt u uitgebreide analyses van bedrijven en sectoren die momenteel veel aandacht krijgen.


LYNX Masterclass

LYNX Masterclass: vergroot uw marktkennis

Leer meer over de werking van de aandelenmarkt en andere financiële instrumenten via onze educatieve webinars.

Onze ervaren analisten bespreken tijdens de masterclasses diverse beleggingsonderwerpen. Hierbij maken zij gebruik van technische en fundamentele analyse en lichten zij specifieke marktontwikkelingen toe. Daarnaast komt de werking van het krachtige TWS Handelsplatform aan bod.


Dividendaandelen

Sommige beleggers hebben in hun beleggingsstrategie een voorkeur voor aandelen die dividend uitkeren.

Bij de analyse van dividendaandelen spelen naast het dividendrendement ook andere factoren mee. Denk bijvoorbeeld aan de financiële gezondheid van een onderneming. Onze marktanalyses behandelen dividendaandelen uit verschillende sectoren en hoe dividenduitkeringen binnen een beleggingsstrategie passen.



Lees meer over dividendstrategieën

Dividenduitkeringen kunnen een rol spelen bij langetermijnvermogensopbouw. Hier vindt u informatie over dividendstrategieën en de dividendkalender, waarin de uitkeringsdata van verschillende bedrijven worden weergegeven.


Kwartaalcijfers

Dividenduitkeringen kunnen een rol spelen bij langetermijnvermogensopbouw. Hier vindt u informatie over dividendstrategieën en de dividendkalender, waarin de uitkeringsdata van verschillende bedrijven worden weergegeven.

Om goed voorbereid te zijn, vindt u hier een overzicht van de publicatiedata van kwartaalresultaten van grote Nederlandse, Europese en Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.


IPO’s – Nieuwe beursnoteringen

Bij beursgangen (IPO’s) brengen bedrijven voor het eerst aandelen naar de beurs.

Hier vindt u een IPO-kalender en actueel nieuws over geplande beursgangen, inclusief analyses van marktontwikkelingen en relevante informatie over de introductie van nieuwe bedrijven op de beurs.


LYNX is de online broker die aandelenbeleggers serieus neemt

Of u nu wilt speculeren op korte termijn of kiest voor een strategie gericht op de lange termijn, via LYNX heeft u toegang tot de belangrijkste Nederlandse en internationale beurzen.

  • Wereldwijd beleggen in aandelen
  • Uitgebreid handelsplatform met cutting-edge tradingtools
  • Voor- en nabeurs handelen in aandelen
  • Competitieve en transparante tarieven
LYNX - dé broker voor aandelen - wereldwijd aandelen handelen


Veelgestelde vragen over aandelen

FAQ

Een aandeel is een effect waarmee de koper een belang verwerft in een onderneming die het aandeel uitgeeft. Wie een aandeel koopt, wordt zo aandeelhouder van een naamloze vennootschap. Aandelen worden daarom ook wel aandelencertificaten genoemd. Ondernemingen gebruiken de verkoop van hun eigen aandelen op de beurs om kapitaal aan te trekken.

Om aandelen te kopen heeft u eerst een effectenrekening nodig die het mogelijk maakt om te handelen in aandelen. Zo een effectenrekening wordt aangeboden en beheerd door banken en online brokers. Via het handelsplatform kunt u zoeken op naam, symbool, ISIN of WKN naar de aandelen die u wilt kopen en waarvan u orders wilt plaatsen. De bank of broker stuurt de order vervolgens door naar de beurs als tussenpersoon. Naast het kopen via de beurs, kunnen aandelen ook over-the-counter worden verhandeld. Dit wordt directe handel genoemd.

U kunt op verschillende manieren rendement genereren met aandelen: door koersstijging en door dividenduitkeringen. Zolang de aandelen niet verkocht worden, blijven koerswinsten ongerealiseerd. Pas bij verkoop wordt de winst definitief.

Aandelen worden gedifferentieerd volgens verschillende criteria en kenmerken. Er zijn verschillende soorten aandelen, zoals gewone aandelen, preferente aandelen, aandelen aan toonder, aandelen op naam, gewone aandelen, aandelen zonder nominale waarde, nieuwe aandelen en oude aandelen.

Veel naamloze vennootschappen keren regelmatig een deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders. Het bedrag dat per aandeel wordt uitgekeerd, wordt dividend genoemd. Dividenduitkeringen kunnen jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of zelfs maandelijks worden gedaan. Ondernemingen zijn niet verplicht om dividenden uit te keren. Of en in welke mate dividenden worden uitgekeerd, wordt bepaald door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Een aandelenrekening is een effectenrekening waarop aandelen worden aangehouden. Aandelenrekeningen worden aangeboden door online brokers en banken. Zonder een dergelijke effectenrekening kunt u geen aandelen kopen, omdat particuliere beleggers niet rechtstreeks op de beurs kunnen handelen.

In principe stijgen aandelen wanneer de vraag (kopers) groter is, dan het aanbod (verkopers). De redenen voor een toegenomen vraag zijn verschillend. De belangrijkste reden is meestal een positieve ontwikkeling van het bedrijf, of goede vooruitzichten voor de toekomst. Zo kan de aankondiging van kwartaalcijfers van het bedrijf, of soortgelijk beursnieuws bijvoorbeeld leiden tot een onmiddellijke stijging van de koers van het aandeel. Bovendien kunnen macro-economische factoren, zoals de algemene economische groei of een lage rente, ook leiden tot een grotere vraag op de aandelenmarkt.

De nominale waarde van een aandeel kan worden gezien als het aandelenkapitaal van een vennootschap. Bij de uitgifte van aandelen wordt aan elk aandeel een waarde toegekend, de nominale waarde. Het totale aandelenkapitaal van een onderneming wordt bepaald door het aantal aandelen maal de nominale waarde tijdens uitgifte. De totale nominale waarde van de aandelen, en dus het aandelenkapitaal van een onderneming, verandert niet wanneer het aandeel wordt verhandeld. Ook niet als de uitgifteprijs hoger is dan de nominale waarde. Zo kan de nominale waarde dus aanzienlijk afwijken van de werkelijke marktwaarde van het aandeel.

De marktwaarde van een aandeel komt overeen met de huidige marktprijs waartegen het aandeel wordt verhandeld. Deze wordt gevormd door vraag en aanbod, verandert voortdurend en kan onderhevig zijn aan grote schommelingen. De marktwaarde van een aandeel heeft geen invloed op de nominale waarde of het aandelenkapitaal van de vennootschap.

Als er nieuwe aandelen worden uitgegeven door een bedrijf, bijvoorbeeld door middel van een IPO of door de uitgifte van nieuwe aandelen, kunnen deze al voor de officiële beurshandel worden verworven binnen de zogenaamde inschrijvingsperiode. Dit proces staat bekend als “inschrijven op aandelen”. Simpel gezegd is het een speciaal type order of pre-order, waarbij u zich verplicht het aantal aandelen waarop u zich heeft ingeschreven te kopen. Een daadwerkelijke toewijzing wordt echter niet gegarandeerd.