Beleggen in Bitcoin via aandelen, ETF’s en futures

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 15 minutes

Beleggen in Bitcoin | Bitcoin aandelen | beste bitcoin aandelen
Steeds meer mensen tonen interesse in Bitcoin als digitale valuta en beleggingsoptie. Maar wat is Bitcoin precies, en welke risico’s en kansen zijn ermee verbonden?

In dit artikel bieden we een neutrale en informatieve kijk op Bitcoin, inclusief recente ontwikkelingen en manieren om in deze cryptovaluta te beleggen.
Bent u opzoek naar een online broker om in aandelen & futures te handelen, klik dan hier.

Beleggen in Bitcoin

Veel mensen willen beleggen in Bitcoin. Maar wat is een Bitcoin eigenlijk precies? En waar moet je allemaal rekening mee houden? We bespreken het in dit artikel, maar eerst komt het meest recente Bitcoin nieuws langs.

Bitcoin nieuws

Bitcoin blijft een prominent onderwerp in de financiële wereld. De koers van Bitcoin blijft volatiel, maar dit jaar is de koers met 137% gestegen en nadert deze de grens van $ 100.000 per Bitcoin. We sommen enkele belangrijke gebeurtenissen op die tot optimisme rondom de munt hebben geleid.

Institutionele interesse: Grote financiële instellingen blijven betrokken bij de ontwikkeling van cryptoproducten, zoals Bitcoin ETF’s en futures, wat het bereik van Bitcoin heeft vergroot.

Halving-evenement van april 2024: Zoals gepland halveerde de beloning voor miners dit jaar, wat historisch gezien een positieve invloed heeft gehad op de dynamiek van vraag en aanbod in de markt. Een Bitcoin-halving is een gebeurtenis waarbij de beloning voor het delven van nieuwe blokken wordt gehalveerd, wat betekent dat Bitcoin-miners 50% minder Bitcoins ontvangen voor het verifiëren van transacties. Bitcoin halvings zijn gepland om eens in de 210.000 blokken voor te komen – ongeveer elke vier jaar – totdat de maximale voorraad van 21 miljoen Bitcoins is gegenereerd door het netwerk.

Vooruitgang regelgeving: Verschillende landen, waaronder de VS en de EU, hebben stappen gezet richting duidelijkere richtlijnen voor cryptomarkten. Dit heeft zowel positieve als negatieve implicaties voor beleggers, afhankelijk van het regelgevingsklimaat. Bitcoin kende een aanzienlijke prijsstijging na de Amerikaanse verkiezingen, waarbij de cryptomunt profiteerde van Trumps aangekondigde steun op de Bitcoin 2024-conferentie. Zijn toezegging om van de VS de “cryptohoofdstad van de wereld” te maken en zijn belofte om een nationale Bitcoin-reserve op te bouwen, versterkten het vertrouwen van beleggers. De daaropvolgende benoeming van Elon Musk als medeleider van het nieuw opgerichte Department of Government Efficiency (DOGE) zorgde voor nog meer optimisme, wat de Bitcoin koers verder omhoog dreef.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta en een van de meest bekende cryptovaluta ter wereld. Het werd in 2009 geïntroduceerd door een persoon of groep bekend onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto”. Bitcoin werkt zonder centrale autoriteit, wat betekent dat transacties direct plaatsvinden tussen gebruikers via een openbaar, gedecentraliseerd netwerk dat bekendstaat als de blockchain.

Beleggen in de beste Bitcoin aandelen en futures | prijs Bitcoin | Beleggen Bitcoin | Koers Bitcoin | Aandelen Bitcoin | Wat is Bitcoin?

Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en dat betekent dus ook dat de transacties plaatsvinden tussen de gebruikers onderling (en dus zonder tussenpersoon). Deze transacties worden geverifieerd via onafhankelijke netwerk nodes door het gebruik van cryptografie en worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database. Deze database staat beter bekend als een blockchain, waar gemiddeld elke 10 minuten een blok aan wordt toegevoegd.

Bitcoin onderscheidt zich van traditionele valuta door zijn beperkte aanbod: er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins worden gemijnd. Dit schaarste-aspect wordt vaak vergeleken met goud. Tegelijkertijd wordt het gedecentraliseerde karakter gezien als een manier om financiële transacties transparanter te maken. Desondanks blijft Bitcoin een speculatief activum met een hoog risico.

Satoshi Nakamoto
Wie heeft Bitcoin bedacht?

Bitcoin werd bedacht door een persoon of een groep mensen die bekend staat onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto.” Tot op de dag van vandaag is de ware identiteit van Satoshi Nakamoto niet bekend, en het blijft een mysterie wie of welke groep erachter zit.

Wie bepaalt de prijs van een bitcoin?

Dit is eigenlijk hetzelfde als vragen wie de prijs voor een aandeel Apple bepaalt. De kopers en verkopers zijn degene die de onderliggende waarde bepalen. Dat is bij Bitcoin niet anders.

Maar op welke koers is de Bitcoin dan van start gegaan? Dat werd duidelijk in het voorjaar van 2010 toen de eerste publiekelijke Bitcoin transactie daadwerkelijk uitgevoerd. Een programmeur uit Florida kocht voor 10.000 bitcoins twee pizza’s. Deze pizza’s hadden een waarde van circa $ 30 in totaal. Door deze transactie kon voor de eerste keer een echte waarde aan de cryptovaluta worden gegeven. Gezien de waarde van beide pizza’s $ 30 betrof, kon een waarde van $ 0,003 per bitcoin berekend worden. Saillant detail: 10.000 bitcoin zijn op de huidige prijs van $ 30.000 per bitcoin bijna $ 1 miljard waard. 

Sindsdien zijn er tientallen exchanges (handelsplatformen) in het leven geroepen waarop de Bitcoin en andere cryptomunten kunnen worden verhandeld. Het minen (delven) van Bitcoins is overigens niet gratis en zelfs ingewikkeld. De computers gebruiken enorm veel rekenkracht en dat kost weer energie (stroom). De stroomkosten zijn overal ter wereld verschillend en daardoor liggen de kosten voor het minen per land ook flink uit elkaar. Het delven van Bitcoin vereist aanzienlijke rekenkracht, wat resulteert in een hoog energieverbruik. Dit heeft geleid tot kritiek op de ecologische voetafdruk van het netwerk.

Bij voorkeur worden Bitcoins tegenwoordig dan ook gecreëerd in landen met lage energiekosten zoals Kuwait, Venezuela, China, Georgië en Estland. De kosten voor het minen van één BTC variëren echter behoorlijk. De kosten zijn daarnaast ook afhankelijk van de hash rate en de mining difficulty. De ‘Bitcoin difficulty’ geeft de moeilijkheidsgraad aan om een hash onder een bepaald getal te vinden. Simpel gezegd, de wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden. Bitcoin is zo ontworpen dat de moeilijkheidsgraad zich elke twee weken aanpast. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid rekenkracht van het netwerk (hash rate). Zodra meer miners (en meer rekenkracht) aangesloten zijn, neemt de difficulty rate toe. Zodra deze hashrate verminderd, dan is het gemakkelijker om een block te vinden. De duurdere en vaak betere grafische kaarten zullen dan ook doorgaans benodigd zijn om als winnaar uit de mining battle te komen.

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Bitcoin als digitaal goud?

Na aandelen en vastgoed lijkt ook de Bitcoin steeds breder geaccepteerd te worden als asset class. Bitcoin kent net als goud een lage correlatie met andere assets.

Er zou volgens sommige ook naar Bitcoin worden gegrepen in tijden van onzekerheid of zelfs een economische recessie. De digitale munt wordt dan ook steeds vaker bestempeld als het ‘digitale goud’. Beide assets zijn qua voorraad eindig en fungeren mogelijk als oppotmiddel in economische onzekere tijden.

De Bitcoin werd tenslotte op 3 januari 2009, tijdens de financiële crisis geschapen. Het eerste bitcoin block bevatte de tekst: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, wat vrij vertaald iets betekent als: “Kanselier op de rand van een tweede reddingsoperatie voor banken”.

Beleggen in Bitcoin

U kunt Bitcoin rechtstreeks kopen via cryptocurrency exchanges. Dit vereist een digitale wallet om uw Bitcoin veilig op te slaan. Let hierbij op de kosten, zoals transactiekosten en eventuele opslagkosten.

Er zijn daarnaast verschillende manieren om indirect te beleggen in Bitcoin via aandelen, ETF’s of futures. Hieronder volgt een overzicht:

Indirect Beleggen via Aandelen of ETF’s

Er zijn bedrijven en fondsen waarvan de prestaties sterk gekoppeld zijn aan Bitcoin:

  • ETF’s: Exchange Traded Funds zoals de Grayscale Bitcoin Trust bieden blootstelling aan de Bitcoin-markt zonder dat u de cryptovaluta zelf hoeft aan te schaffen.
  • Aandelen: Bedrijven zoals mining-ondernemingen en technologiebedrijven (bijvoorbeeld NVIDIA of MicroStrategy) zijn betrokken bij de Bitcoin-markt en kunnen een indirecte manier zijn om te profiteren van de prijsbewegingen.

U kunt Bitcoins en andere cryptovaluta direct kopen via reguliere kanalen en cryptocurrency exchanges. Hieronder leest u op welke manier u kunt beleggen in bitcoins via aandelen, ETF’s en futures die beschikbaar zijn via LYNX.

Beleggen in Bitcoin via ETF’s

VanEck biedt verschillende Exchange Traded Funds (ETF’s) waarmee beleggers blootstelling kunnen krijgen aan de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie. Hieronder volgt een overzicht van drie verschillende ETF’s.

VanEck Bitcoin ETF (VBTC)

De VanEck Bitcoin ETF (VBTC) biedt directe blootstelling aan de Bitcoin-prijs door te beleggen in fysiek onderliggende Bitcoins die veilig worden opgeslagen bij gereguleerde bewaarders. Dit fonds richt zich op beleggers die eenvoudig in Bitcoin willen beleggen zonder zelf de cryptomunt te hoeven kopen of opslaan.

  • Volgt de prijs van Bitcoin zo nauwkeurig mogelijk via directe blootstelling.
  • Geschikt voor beleggers die de voordelen van Bitcoin willen benutten zonder risico’s verbonden aan opslag in digitale wallets.
  • Genoteerd op gereguleerde markten en verhandelbaar voor Europese beleggers.

Bekijk Eid: VanEck Bitcoin ETN

Bekijk productpagina hier

VanEck Crypto ETF (DAPP)

De VanEck Crypto ETF (DAPP) is een Europese ETF die belegt in bedrijven die actief zijn in de crypto- en blockchainsector. Het biedt beleggers indirecte blootstelling aan cryptocurrencies door te investeren in bedrijven die technologieën en diensten ontwikkelen die gerelateerd zijn aan digitale activa.

  • Een diversificatiemogelijkheid voor beleggers die exposure zoeken naar de groei van de cryptosector zonder direct in cryptocurrencies te investeren.
  • Portefeuille bestaat uit toonaangevende bedrijven zoals Coinbase, Marathon Digital Holdings, en Riot Blockchain.
  • Gericht op bedrijven die betrokken zijn bij crypto-mining, blockchain-infrastructuur en handelsplatformen.

VanEck Crypto Leaders ETN (VTOP)

De VanEck Crypto Leaders ETN (VTOP) is een Europees product dat beleggers directe blootstelling biedt aan een mandje van de grootste en meest liquide cryptocurrencies. Het is een gereguleerde beleggingsoptie die transparantie en eenvoud biedt.

  • Volgt de prestaties van een mandje cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en mogelijk andere grote digitale activa.
  • Gericht op beleggers die een brede blootstelling willen aan de meest prominente digitale activa, zonder elke munt afzonderlijk te hoeven kopen.
  • Genoteerd op Europese beurzen, wat het toegankelijk maakt voor Europese beleggers.

Bekijk Eid: VanEck Crypto Leaders ETN

Bekijk productpagina hier

Risico’s van beleggen in ETF’s

  1. Marktrisico: De waarde van een ETF kan sterk fluctueren door veranderingen in de markt, net zoals individuele aandelen of activa.
  2. Tracking Error: Een ETF kan afwijken van de prestaties van de onderliggende index of activa door beheerkosten of inefficiënties.
  3. Liquiditeitsrisico: Sommige ETF’s kunnen minder verhandelbaar zijn, waardoor kopen of verkopen lastig kan zijn in volatiele markten.
  4. Specifiek risico: Voor sector- of thematische ETF’s, zoals crypto-ETF’s, kunnen risico’s samenhangen met de specifieke activa waarin wordt belegd, zoals regelgeving of technologieontwikkelingen.
  5. Valutarisico: Bij ETF’s genoteerd in een andere valuta kan de wisselkoers de uiteindelijke opbrengst beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze risico’s goed te begrijpen voordat u besluit te beleggen in een ETF.

Let er op dat u de juiste handelspermissies moet aanvragen om te kunnen beleggen in de besproken bitcoin producten. 

Beleggen in Bitcoin via futures

Bitcoin is inmiddels dusdanig geaccepteerd door de reguliere beurzen dat CME Group zowel futures als opties in Bitcoin faciliteert. In december 2017 werd de Bitcoin future al gelanceerd op de Chicago Mercantile Exchange. De CME Group exploiteert de grootste derivatenbeurs ter wereld, met bekende futures als de E-mini S&P 500 future (ES), de E-mini Nasdaq 100 future (NQ) en de Crude Oil future (CL). De meest verhandelde futures ter wereld staan dus onder beheer van deze partij en zijn op dit gebied de belangrijkste speler wereldwijd.

Om de transparantie rondom het product te verhogen, lanceerde CME Group ook de CME CF Bitcoin Real Time Index (BRTI). Deze index moet de zogenoemde “spotprijs” vertegenwoordigen waarop de future gebaseerd is.

Futures
Handel in futures via LYNX

LYNX is dé broker voor futureshandelaren. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

CME CF Bitcoin Futures (BTCN3)

De CME future (BTCN3) heeft een hefboom van vijf, waarmee u bij de huidige koers van $ 98.000 een positie ter waarde van $ 490.000 opent. Daarvoor is een margin van $ 176.000 vereist en daarmee is deze future niet geschikt voor de kleinere beleggers. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen van bitcoin uiterst speculatief.

CME CF Bitcoin | Beleggen in Bitoin | Bitcoin future | Bitcoin beleggen | beleggen in futures

Micro Bitcoin future (MBTN3)

Voor de kleinere handelaar is er ook de Micro Bitcoin future met een hefboom van slechts 0,1. Daarmee krijgt u bij een koers van $ 98.000, een positie van ‘slechts’ $ 9800.

Micro Bitcoin future BMTN3 | Beleggen in Bitcoin | Bitcoin future | Bitcoin beleggen | Beleggen in micro-futures

Bakkt Future

In 2019 bracht Bakkt een future uit op de Intercontinental Exchange (ICE). ICE is een Amerikaans bedrijf dat beurzen bezit voor financiële en grondstoffenmarkten en twaalf gereguleerde beurzen en marktplaatsen exploiteert.

De Bitcoin future van Bakkt heeft een hefboom van 1. Hiermee is de future vijf keer zo klein als de CME future. De specificaties van deze future ziet u hieronder. Deze future is iets toegankelijker voor kleinere beleggers dan de CME Future, maar zijn nog altijd niet geschikt voor de gemiddelde particulier. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen in Bitcoin uiterst speculatief.

Bakkt future | Beleggen in Bitcoin | Bitcoin future | Bitcoin beleggen | Bakkt Bitcoin future
Bakkt Bitcoin future

Risico’s van futures

Futures kunnen een krachtige beleggingsinstrument zijn, maar ze brengen ook specifieke risico’s met zich mee. Voordat u besluit te beleggen in de besproken bitcoin futures of andere derivaten, is het belangrijk om de werking van deze producten goed te begrijpen. Bekijk ons artikel Handelen in futures: waar moet u op letten? voor een uitgebreide uitleg. Houd er rekening mee dat u speciale handelspermissies nodig heeft om toegang te krijgen tot Bitcoin futures en ETF’s.

Nadelen van Futures

  • Hogere risico’s door hefboom: Hoewel de hefboom potentieel grote winsten biedt, kunnen verliezen net zo snel oplopen, zelfs groter dan uw initiële inleg.
  • Verliesbeperking vereist constante monitoring: De ruime handelstijden en de hefboomwerking maken het noodzakelijk dat u uw posities voortdurend in de gaten houdt.
  • Complexiteit: Futures zijn geavanceerde instrumenten die niet geschikt zijn voor beginnende beleggers vanwege hun complexe aard en de mogelijkheid tot grote verliezen.

Voordelen van Futures

  • Breed inzetbaar: U kunt eenvoudig beleggen in indices, grondstoffen, valuta en obligaties via futures, wat toegang biedt tot verschillende markten.
  • Lange handelsuren: De handel in futures gaat 23 uur per dag door, vijf dagen per week. Dit biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om posities bijna altijd te beheren met bijvoorbeeld een stop-loss.
  • Hedging van risico’s: Futures zijn effectief om een aandelenportefeuille te beschermen. Door shortposities te nemen tegenover gekochte aandelenposities, kunt u marktrisico’s (gedeeltelijk) afdekken.
  • Hefboomwerking: Met een hefboom kunt u meer profiteren van koersbewegingen met een relatief kleine investering in marge

Beleggen in Bitcoin aandelen

Onderstaande lijst bevat negen willekeurige voorbeelden van Bitcoin aandelen. Deze lijst vormt geen beleggingsaanbeveling en dient slechts ter informatie. U dient zelf te onderzoeken of het beleggen in deze aandelen past binnen uw beleggingsstrategie en risicobereidheid.

AandeelSymboolValuta
BitfarmsBITFCAD
Hut 8 MiningHUTCAD
CanaanCANUSD
Bitcoin Group SEADEUSD
The9 LimitedNCTYUSD
Riot BlockchainRIOTUSD
MicroStrategyMSTRUSD
HIVE Digital TechnologiesHIVEUSD
Marathon Patent GroupMARAUSD

Zelf beleggen in Bitcoin

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in Bitcoin. U kunt inspelen op de bitcoin prijs door middel van aandelen, ETF’s & futures. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.