Beleggen in olie: olie-aandelen voor 2024

Door Yani Hellebaut


Shell
ISIN: GB00BP6MXD84
|
Ticker: SHELL --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Shell aandeel

Geschatte leestijd: 13 minutes

Beleggen in olie
Tijdens de coronacrisis zijn de prijzen van de meeste grondstoffen, waaronder ruwe olie, fors gestegen. Ook in 2022 kende de olieprijs een enorme stijging. De afgelopen 12 maanden zijn de olieprijzen weer stevig gecorrigeerd.

De oliemarkt van 2023 zag langdurige productiebeperkingen van OPEC+ en een trage economische groei. Voor 2024 wordt een vergelijkbaar scenario verwacht met olieprijzen die stabiel blijven of dalen door mogelijke recessie, afnemende vraag uit China en groeiende productie elders.

Internationale olieprijzen zullen naar verwachting in 2024 in de buurt blijven van $ 80 per vat, zo bleek uit een Reuters-enquête. Analisten voorspelden dat zwakke wereldwijde groei de vraag zou beperken, terwijl geopolitieke spanningen steun zouden kunnen bieden.

Bent u op zoek naar een broker waarbij u olie-aandelen wereldwijd kunt verhandelen? Klik dan hier.

Beleggen in olie en olie-aandelen

Beleggen in olie-aandelen is altijd al een aantrekkelijke mogelijkheid geweest voor beleggers die op zoek zijn naar rendement en diversificatie in hun portefeuille. Olie is een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld en speelt nog altijd een cruciale rol in onze moderne samenleving. Als fossiele brandstof voor transport, verwarming en industrie, blijft olie een onschatbare bron van energie.

Voordelen van beleggen in olie-aandelen

  • Stabiele vraag: Ondanks de opkomst van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar olie wereldwijd consistent. De groei van opkomende economieën en de continue behoefte aan olie in gevestigde industrieën dragen bij aan de stabiele tot licht toenemende vraag.
  • Inflatiebescherming: Olie is historisch gezien een asset geweest dat goed bestand is tegen inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, stijgen vaak ook de winsten van oliebedrijven, waardoor beleggers hun koopkracht kunnen beschermen.
  • Dividendinkomsten: Veel gevestigde oliebedrijven hebben een stabiel dividendbeleid. Dit betekent dat investeerders naast het profiteren van koersstijgingen ook regelmatige dividenduitkeringen kunnen ontvangen.
  • Diversificatie: Beleggen in olie-aandelen kan een uitstekende manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren. De olieprijs beweegt vaak onafhankelijk van andere beleggingscategorieën, waardoor het risico beter gespreid kan worden.

Risico’s van beleggen in olie-aandelen

  • Beweeglijkheid olieprijs: De prijs van olie kan sterk fluctueren als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen, veranderingen in het aanbod, vraagpatronen, en macro-economische factoren. Deze volatiliteit kan van invloed zijn op de winstgevendheid van oliebedrijven.
  • Geopolitieke spanningen: Conflicten in belangrijke olieproducerende regio’s, politieke beslissingen en internationale betrekkingen kunnen de oliemarkt sterk beïnvloeden. Een onstabiele geopolitieke situatie kan de olieprijzen doen stijgen door bezorgdheid over aanbodonderbrekingen.
  • Technologische vooruitgang: Technologische ontwikkelingen, zoals fracking en horizontale boortechnieken, hebben de olie-industrie getransformeerd en het aanbod vergroot. Nieuwe technologieën kunnen de productie-efficiëntie verhogen en de winstgevendheid van oliebedrijven beïnvloeden.
  • Milieubeleid en hernieuwbare energie: Wereldwijd groeit het bewustzijn over klimaatverandering en duurzaamheid. Beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de stimulering van hernieuwbare energiebronnen kunnen impact hebben op de vraag naar olie.

De belangrijkste oliesoorten

Olie is een veelal stroperige vloeistof, die niet of nauwelijks met water mengt. Olie heeft zeer uiteenlopende toepassingen: het wordt gebruikt als brandstof, smeermiddel, elektrische isolatie en als voedingsmiddel. Er zijn meer dan 150 verschillende soorten oliemengsels op de wereld beschikbaar. Als er gesproken wordt over ‘de olieprijs’ refereert men vaak naar de twee meest verhandelde oliesoorten ter wereld.

De Amerikaanse olie genaamd Light Sweet Crude Oil (WTI) is de meest verhandelde oliesoort ter wereld. Deze olie wordt veel gebruikt in Amerikaanse raffinaderijen en geldt als een van de belangrijkste benchmarks voor de olieprijzen. Ook is deze oliesoort populair bij futureshandelaren en in het TWS handelsplatform te vinden via de ticker: CL.

Brent Crude Oil (BZ), oftewel brent olie is een andere populaire oliesoort en is vooral in Europa, Afrika en het Midden-Oosten een belangrijke benchmark voor aardolie. De naam is afkomstig van het olieveld Brent in de Noordzee.

Hoofdsectoren in de olie- en gasindustrie

Veel beleggers willen profiteren van een (eventuele) stijging van de olieprijs. Bovendien geven olie majors doorgaans een aantrekkelijk en stabiel dividend. Vandaar dat Shell ook zo populair is onder Nederlandse beleggers. Toch verlaagde ook het geliefde Shell in 2020 het dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo ziet u maar weer, beleggen kent geen zekerheden.

Bij olie gerelateerde aandelen zult u snel denken aan bedrijven die zich actief bezighouden met de productie van olie. De oliesector kent echter veel meer activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de raffinage van aardolie, de pomphouders of bedrijven die fossiele brandstoffen vervoeren. De verschillende activiteiten in de olie & gas industrie kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdsectoren: upstream, midstream en downstream.

Upstream: exploratie & productie

De upstream-sector richt zich op de exploratie & productie (E&P) van olie. Bedrijven die actief zijn in deze sector houden zich bezig met het opsporen en winnen van olie en gas. Door analyse van de resultaten van geologisch en seismisch (studie van aardbevingen) onderzoek wordt bepaald waar onderaardse reservoirs van aardolie en aardgas aanwezig zijn. Gespecialiseerde bedrijven zoals Fugro & Petroleum Geo-Services houden zich enkel en alleen bezig met het zoeken naar geschikte boorlocaties. Deze bedrijven verzamelen gegevens van het zee- en aardoppervlak, en geven vervolgens hierop gebaseerde adviezen, veelal ten behoeve van de olie- en gasindustrie.

Nadat de aanwezigheid van olie of gas is vastgesteld, worden deze uit de bron gewonnen door meestal middel van boringen. Vele bedrijven zoals Saudi Aramco, Shell en Sinopec halen de olie dan ook daadwerkelijk uit de grond door te boren en de vloeistof vervolgens op te pompen. De olie kan zowel op het land als uit de zee worden gehaald. Voor schalieolie wordt er geboord in schalie, wat een soort kleisteen is.

Er zijn echter ook bedrijven in deze sector die enkel de technische producten en diensten leveren voor de olie- en gaswinning. Veelal gaat het hierbij om een combinatie van arbeidskrachten en materiaal. Voorbeelden van bedrijven uit deze sector zijn: Schlumberger, Baker Hughes en Halliburton Company. 

Midstream: transport & opslag

De midstream-sector verzorgt de verwerking, het transport en de opslag van aardolie en aardgas na winning. Deze sector vormt een belangrijke schakel tussen de upstream-sector en de downstream-sector. Bedrijven die actief zijn in dit speelveld verzamelen de grondstoffen en transporteren ze door middel van pijpleidingen, vrachtwagens, vrachtschepen, tankerschepen en goederentreinen naar de raffinaderijen. Voorbeelden van bedrijven in dit proces zijn Scorpio Tankers en Enbridge Inc.

Downstream: preparatie & gebruik

De downstream-sector richt zich op het raffineren van de ruwe aardolie en het verwerken/zuiveren van aardgas. Bedrijven die zich bezighouden met de verkoop en distributie van de verschillende eindproducten die hiermee worden gemaakt, vallen ook onder deze sector. De eindproducten waaraan u kunt denken zijn bijvoorbeeld benzine, diesel, vliegtuigbenzine, kerosine, kunststoffen, smeermiddelen, asfalt en dergelijke. Voorbeelden van bedrijven die veel olie raffinaderijen hebben, zijn Marathon Petroleum, Valero Energy, Exxon Mobil en Phillips 66. 

Integrated oil company

Er zijn ook bedrijven die zich bezighouden met vrijwel elk aspect van de olie en gas industrie. Een geïntegreerd oliebedrijf organiseert haar verschillende taken en activiteiten zowel upstream, midstream als downstream. Deze bedrijven behelzen vrijwel de gehele keten van ontdekkingen tot aan de distributie van olie en gas.  Voorbeelden hiervan zijn BP, ExxonMobil of Shell. Dit zijn veelal bedrijven die de olie ook daadwerkelijk zelf in benzinepompen langs de snelwegen verkopen.

Beleggen in olie-aandelen

Een directe blootstelling aan de olieprijs kunt u krijgen door te beleggen in bijvoorbeeld olie futures of ETF’s met olie als onderliggende waarde. Een andere optie om in te spelen op kansen die zich voordoen in de oliesector is door het kopen van aandelen die actief zijn in één van de eerder besproken activiteiten. Door te beleggen in deze olie-aandelen krijgt u indirect een blootstelling aan olie- en gasprijzen.

Selecteer de juiste olie-aandelen

Fundamentele analyse kan belangrijk zijn bij het selecteren van olie-aandelen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld beter niet enkel blind staren op het dividend, aangezien ook de intrinsieke waarde, het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROI) en de potentiële groei belangrijk zijn. De olieprijs waarop een olieproducent break-even draait is natuurlijk één van de belangrijkste aspecten om op te letten.

Andere vragen die mogelijk van belang kunnen zijn: hoe sterk is de balans van het bedrijf en kan het oliebedrijf lang overleven bij een lage olieprijs? Bovendien is er in deze tijd nog één vraag veel belangrijker: heeft het bedrijf de middelen en visie om zich te ontwikkelen tot een bedrijf dat actief is in schone energie?

Op korte termijn zien we koersen van sommige olie-aandelen sterk reageren op schommelingen in de olieprijs. Maar op lange termijn zijn er veel meer zaken die meespelen. Bovendien zijn sommige aandelen van oliebedrijven wellicht minder gevoelig voor bewegingen van de olieprijs en vormen daardoor een iets defensievere belegging. Een bedrijf dat pijpleidingen verzorgt heeft (op korte termijn) bijvoorbeeld minder last van een dalende olieprijs. Veel bedrijven houden zich bovendien ook bezig met de winning van gas of wellicht wel duurzame energie.

Olie-aandelen voor 2024

Hieronder presenteren we eerst een lijst van tien willekeurige olie-aandelen als voorbeeld. Daarna zullen we drie van deze aandelen nader analyseren. De onderstaande lijst met olie-aandelen is op alfabetische volgorde gerangschikt.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
Diamondback Energy Inc FANG 49,93 170,99 4,37 % -0,83 % 4,81 % 12,97 %
Shell Plc SHELL 193,36 31,86 6,97 % 0,65 % 4,17 % 10,51 %
Occidental Petroleum Corporation OXY 48,03 51,19 3,60 % -0,70 % 6,53 % -9,88 %
ConocoPhillips COP 116,96 101,62 2,47 % -0,05 % -0,72 % -8,60 %
EOG Resources Inc. EOG 72,25 128,46 4,80 % 0,71 % 1,46 % 11,71 %
Exxon Mobil Corporation XOM 469,97 106,93 -0,59 % -1,67 % -5,09 % 8,35 %
Phillips 66 Company PSX 48,01 116,25 2,04 % 0,92 % -7,46 % -10,17 %
Total S.A. FP 133,07 55,79 5,94 % 0,43 % 3,28 % -5,95 %
Chevron Corporation CVX 270,10 150,30 3,77 % 0,47 % -4,27 % 4,01 %
BP PLC (Spons. ADR) BP 82,76 31,12 5,28 % -2,23 % 3,39 % -10,32 %

Aandeel Chevron Corporation (CVX): dividendrendement = 4.22%

Chevron is één van ’s werelds grootste oliemaatschappijen. De belangrijkste bedrijfsgebieden zijn de ontwikkeling, winning en transport van ruwe olie, evenals chemische verwerking tot verhandelbare producten zoals benzine. Het bedrijf bestrijkt daarmee de gehele waardeketen in de oliesector. De wortels van Chevron gaan terug tot de ontdekking van een olieveld ten noorden van Los Angeles in 1879. Na talloze fusies, waaronder met Texaco in 2001, ontstond een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld.

Chevron is actief in alle belangrijke olie- en gasregio’s ter wereld en werkt ook onder moeilijke omstandigheden, zoals in de diepzee. Chevron heeft ook een eigen vloot van schepen voor het vervoer van olie. De oliereus stapte in 2022 in de hernieuwbare energiesector door de overname van Renewable Energy Group voor ongeveer $ 3 miljard. Tegen 2030 wil het bedrijf 100.000 vaten biobrandstoffen per dag produceren.

Dividengroei, onderwaardering en inkoop van eigen aandelen

Oliegigant Chevron Corporation (NYSE: CVX) heeft al 36 jaar op rij zijn dividend weten te verhogen. Chevron Corporation (NYSE: CVX) behoort ook tot de bedrijven met de grootste terugkoopprogramma’s. In januari heeft Jefferies het aandeel opgewaardeerd naar Kopen van Houden met een koersdoel van $ 184.

Hoewel de eenvoudige P/E-ratio’s niet de meest aantrekkelijke waardering laten zien, wordt de waardering van Chevron veel gunstiger wanneer bekeken vanuit het perspectief van de PEGY-ratio. Met een dividendgroei die de winstgroei benadert en een dividendrendement van 4.28% op basis van toekomstige verwachtingen, komt de PEGY-ratio van Chevron uit op 1.16x of 1.25x, wat dicht bij de ideale 1x notering. Bovendien heeft Chevron historisch gezien het aantal uitstaande aandelen consistent verlaagd d.m.v. terugkoopprogramma’s, wat de rendementen voor aandeelhouders jaarlijks met gemiddeld 2% heeft verhoogd, aanzienlijk hoger dan bij concurrenten zoals Exxon Mobil (XOM).

Aandeel Chevron Corporation koers | Beleggen in olie-aandelen | beste olie-aandelen

Aandeel Occidental Petroleum Corp (OXY): dividendrendement = 1.19%

Occidental Petroleum is een Amerikaans bedrijf actief in de productie en exploratie van olie en gas. Deze internationale speler is al sinds 1920 actief in de olie-sector. Momenteel heeft Occidental Petroleum operaties in de Verenigde-Staten, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Op basis van marktwaarde is het één van de grootste Amerikaanse olie-en gas spelers op de beurs.

Waarom Warren Buffet 27% bezit:

Vorige maand kondigde Occidental aan dat het CrownRock L.P. heeft overgenomen voor ongeveer $12,0 miljard, waarmee het zijn activiteiten in het Permian Basin versterkt. De Permian Basin is de drijvende kracht achter de groei van de Amerikaanse olieproductie, met een groter aandeel van oliebronnen die nog ontwikkeld moeten worden (63%) welke goed zijn voor 60% van de totale groei in de VS.

 De overname voegt aanzienlijke productiemogelijkheden toe, met een verwachte output van ongeveer 170 duizend vaten per dag in 2024. Deze stap zal naar verwachting de vrije kasstroom van Occidental verhogen en zijn bestaande portfolio in het Midland Basin aanvullen.

In 2023 zijn de aandelen van Occidental Petroleum met slechts 0,43% gestegen ten opzichte van het begin van het jaar. Desondanks rapporteerde het bedrijf recent zijn sterkste kwartaalcijfers in drie jaar voor de laatste drie maanden van 2023, die de verwachtingen van analisten fel overtroffen.

De nettowinst bedroeg $ 1 miljard voor de periode, wat neerkwam op een winst-per-aandeel van $ 1,08. De gecorrigeerde winst bedroeg $ 710 miljoen, of $ 0,74 per aandeel.

In de olieproductie boekte Occidental Petroleum een dagelijks gemiddelde van 1,234 miljoen vaten olie-equivalent voor het laatste kwartaal van 2023, wat een kwartaalstijging van 7.000 vaten per dag was. Voor dit jaar plant de olieproducent een bescheiden toename van zijn output, tot 1,25 miljoen vaten per dag, exclusief de extra productie van CrownRock, die 170.000 vaten per dag bedraagt.

Grote olieproducerende landen implementeren momenteel strategische productieverlagingen om mogelijke vertragingen in de vraag te compenseren. Deze inspanningen om vraag en aanbod in balans te brengen zouden op de middellange termijn een gunstige prijsomgeving moeten creëren voor olie. Bovendien is de verwachte gemiddelde prijs van ruwe olie voor dit jaar, rond de $ 90 per vat (volgens de prognose van CFRA).

Aandeel Occidental Petroleum koers | Beleggen in olie-aandelen | beleggen in olie

Aandeel Exxon Mobil Corporation (XOM): dividendrendement = 3.66%

Exxon Mobil Corporation, één van ‘s werelds grootste olie- en gasmaatschappijen, staat bekend om zijn wereldwijde aanwezigheid en leidende rol in de energie-industrie. Met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan een eeuw, heeft Exxon Mobil een enorme expertise ontwikkeld in de gehele energiesector, van exploratie en productie tot raffinage en distributie. Exxon behoort tot één van de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld.  

Exxon Mobil: Resultaten die overtreffen

Op 2 februari j.l. maakte Exxon Mobil zijn resultaten voor het vierde kwartaal en volledig 2023 bekend. Het totale jaarlijkse inkomen bedroeg $ 36 miljard, wat meer dan 40% groei vertegenwoordigt ten opzichte van een referentiejaar 2019, met een operationele kasstroom van $ 55 miljard voor een CAGR (samengestelde jaarlijkse groei) van meer dan 15% ten opzichte van 2019. Exxon’s kapitaalefficiëntie blijft indrukwekkend, met EBITDA- en EBIT-marges voor 2023 van respectievelijk 20% en 15%. Ondanks een lichte daling ten opzichte van FY22, waren deze marges significant hoger dan in eerdere jaren met een vergelijkbare olieprijs. De totale ROCE (Return on Capital Employed) van FY23 van 15% was lager dan in eerdere perioden, maar nog steeds meer dan 25% boven de impliciete ROCE’s van eerdere perioden. Exxon blijft ook zijn concurrenten overtreffen, met een gemiddelde ROCE van 11%, waardoor het bijna 40% meer kapitaalefficiëntie heeft dan zijn concurrenten.

Focus op de lange-termijn

Exxon Mobil Corporation heeft eerder deze maand een update van zijn Corporate Plan aangekondigd, waarbij aanzienlijke groei in winst en cashflow wordt geprojecteerd tot 2027. Sinds 2019 heeft het bedrijf jaarlijks ongeveer $ 10 miljard meer winst geboekt, met plannen om dit bedrag vanaf eind 2023 tot 2027 met $ 14 miljard te verhogen. Deze groei wordt ondersteund door lagere kosten, verhoogde productie uit kostenefficiënte activa en de focus op productie van hoogwaardige chemicaliën en brandstoffen met lagere emissies. Het plan omvat ook het verdubbelen van de opbrengsten uit upstream-activiteiten tegen 2027 in vergelijking met 2019. Bovendien wordt verwacht dat de olie- en gasproductie van het bedrijf tegen 2027 zal stijgen tot 4,2 miljoen vaten per dag.

De koers-winstverhouding van Exxon staat momenteel op 12. Vergeleken met de sector is dit een correcte waardering. Ook op basis van EV/EBITDA, die op 6 staat, noteert het bedrijf aan sectorgemiddelden. Gezien de toekomstige groeiverwachtingen is de huidige waardering zeker niet slecht.

aandeel Exxon Mobil | beleggen in olie-aandelen| olie-aandelen 2024

Beleggen in olie-aandelen via LYNX?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in olie en in olie-aandelen. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, opties, futures en ETF’s. Bekijk het volledige aanbod.


Yani Hellebaut
Stuur een bericht naar Yani Hellebaut
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.