Artikel laten voorlezen
|
Geschatte leestijd: 14 minutes
Met de voortdurende legalisatie van medicinale en recreatieve cannabis in verschillende landen, is de industrie bezig met een ongekende groei. Toch hebben deze bedrijven het zwaar en zijn ze maar zelden winstgevend.
In dit artikel gaan we dieper in op de ontwikkelingen in de cannabisindustrie, de omvang van de markt en bieden we een lijst van 10 interessante cannabis aandelen. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u wereldwijd in talloze cannabis aandelen kunt beleggen? Klik dan hier.
Beleggen in cannabis aandelen
De legalisatie van cannabis voor medicinaal gebruik begon in de vroege jaren 2000 in landen als Canada en Nederland. Sindsdien heeft het momentum zich verspreid naar verschillende Amerikaanse staten en andere landen over de hele wereld. Recreatieve legalisatie heeft ook aanzienlijke tractie gekregen, met landen als Canada, Uruguay en verschillende staten in de VS die deze stap hebben gezet.
Laatste cannabis nieuws
Eind vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat het ministerie van Volksgezondheid en Human Services de Amerikaanse overheid heeft aanbevolen om marihuana opnieuw in de lijst van relatief veilige middelen op te nemen. Na 11 maanden onderzoek kwam het ministerie tot de conclusie dat marihuana niet in dezelfde classificatie thuishoort als heroïne en andere schadelijke drugs. De voorgestelde wijziging zou marihuana herclassificeren van een Schedule I substantie naar een Schedule III substantie, waarvan de Drug Enforcement Administration (DEA) zegt dat er een “matige tot lage kans is op fysieke en psychologische afhankelijkheid”.
Het is uiteindelijk aan de DEA of ze de wijziging doorvoert, maar alleen al de aanbeveling is genoeg geweest voor de recente rally bij wietaandelen.
Hoeveel mensen roken wiet?
Volgens schattingen van de Verenigde Naties gebruiken wereldwijd ongeveer 219 miljoen mensen cannabis. Toch is het gebruik naar schatting de afgelopen 10 jaar juist afgenomen. Met de voortdurende legalisatie wordt verwacht dat dit aantal de komende jaren weer zal stijgen, naarmate meer mensen toegang krijgen tot legale cannabisproducten.
Groeipotentie van de cannabismarkt
De groeipotentie van de cannabismarkt is buitengewoon. Volgens een rapport van Grand View Research wordt verwacht dat de wereldwijde legale cannabisindustrie tegen 2028 een waarde van meer dan $73 miljard zal bereiken. Dit wordt aangedreven door factoren zoals toenemende legalisatie, groeiende acceptatie van medicinale cannabis en de opkomst van innovatieve producten en toepassingen.
Technologie speelt een cruciale rol in de cannabisindustrie. Dit omvat geavanceerde kweekmethoden, productieprocessen en de ontwikkeling van nieuwe cannabisproducten. Daarnaast zijn er innovaties op het gebied van extractie- en verwerkingsmethoden die leiden tot een breder scala aan producten, zoals oliën, edibles en topische crèmes.
Risico’s van beleggen in cannabis
Naast de veelbelovende vooruitzichten zijn er ook risico’s verbonden aan beleggen in de cannabisindustrie. Dit omvat voortdurende regelgevingsonzekerheid, marktvolatiliteit en concurrentie van zowel bestaande als nieuwe spelers.
Beleggen in de cannabismarkt vereist een hoog risicoprofiel. Alle prognoses voor de ontwikkeling van de cannabismarkt in de komende jaren zijn nog met grote onzekerheid omgeven. Noch de ontwikkeling van het aanbod, noch de werkelijke vraag van de consument kan betrouwbaar worden ingeschat. De hoge verwachtingen van de industrie zijn voorlopig nog niet ingelost. Toenemende concurrentie of veranderende wetgeving kan tot forse volatiliteit leiden.
Vooruitzichten cannabismarkt
De wereldwijde cannabismarkt werd in 2022 gewaardeerd op $ 43,72 miljard en zal naar verwachting groeien van $ 57,18 miljard in 2023 tot ruim $ 100 miljard dollar in 2030, met een gemiddelde samengestelde jaarlijkse groei van 15%.
De markten voor volwassenengebruik in de VS en Canada blijven de belangrijkste regio’s ter wereld voor de verkoop van cannabis, maar de internationale markten, waaronder Duitsland, Israël en Australië, zullen zich de komende vijf jaar naar verwachting ook sterk ontwikkelen.
Kosten verlagen
Consolidatie op de cannabismarkten is nodig om te overleven. Vrijwel alle bedrijven maakten verlies en door felle concurrentie liggen de marges onder druk. Overnames en fusies kunnen zorgen voor schaalvoordelen die kunnen leiden tot efficiëntere processen en lagere kosten.
Het jaar 2021 stond in het teken van fusies en overnames. Zo werd GW Pharmaceuticals voor $7,2 miljard overgenomen door Jazz Pharmaceuticals. Aphria en Tilray fuseerden en Trulieve nam Harvest health and Recreation over voor een bedrag van $2,2 miljard.
Vanuit de productiekant krijgen Canada en Nederland te maken met concurrentie uit warmere landen. Steeds vaker zien regio’s met een warmer klimaat, goedkopere grond en goedkopere arbeidskrachten, zoals Latijns-Amerika, het Middellandse Zeegebied en Afrika, cannabis als een interessant exportproduct. Het verplaatsen van de productie naar deze landen kan de winsten eveneens doen verbeteren.
Verdere legalisering in de VS
In 1996 werd Californië de eerste jurisdictie in de Verenigde Staten die cannabis voor medicinaal gebruik legaliseert. In de afgelopen jaren is het medisch gebruik van cannabis in steeds meer staten van de VS gelegaliseerd. Inmiddels is het in 37 van de 50 staten legaal om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden. Voor het gebruik ervan is een medische verklaring nodig, maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft marihuana nooit officieel goedgekeurd als medicijn.
Voor het succes van cannabisbedrijven is het natuurlijk noodzakelijk dat wiet ook voor recreatief gebruik gelegaliseerd wordt. Dit blijkt niet eenvoudig, want de Amerikaanse politiek is altijd fel tegen geweest. Tienduizenden mensen zijn veroordeeld voor het gebruik van cannabis. Verschillende staten bewandelen momenteel hun eigen weg, waardoor de verschillen vandaag de dag groot zijn. In enkele staten is het gebruik van cannabis totaal verboden, in de meeste staten kun je het op doktersrecept krijgen en in een enkele staat is cannabis nu compleet legaal.
Verdeelde staten van Amerika
Toch wordt cannabis door de Amerikaanse autoriteiten nog steeds beschouwd als een volledig illegale drug op federaal niveau. Maar dat zou snel kunnen veranderen onder de regering van Biden. Vicepresident Kamala Harris heeft al aangekondigd – tegen haar eigen overtuiging in – dat ze het gebruik van marihuana op federaal niveau wil decriminaliseren. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde hier eind 2020 al voor.
Drugsdelicten zijn hoe dan ook onderworpen aan de staatswet, waardoor ze vrij zijn om af te wijken van de federale wetgeving. Het resultaat is een lappendeken van verschillende regelgeving. In de afbeelding hieronder ziet u dat enkele staten het gebruik en bezit volledig hebben gelegaliseerd, terwijl andere enkel medisch gebruik toestaan. In vier staten is bezit en gebruik nog altijd volledig illegaal en staan er hoge straffen op overtredingen. Met decriminalisering blijven straffen meestal beperkt tot geldboetes.
Californië geeft het goede voorbeeld
Staten zoals Californië die wiet al hebben gelegaliseerd laten zien dat de cannabismarkt ook bijdraagt aan het succes van de staat. Sinds de eerste legale cannabisverkoop in 2014 is er al een cumulatieve belastinginkomst van $ 8 miljard gegenereerd. Alleen al in 2020 bedroegen de belastinginkomsten van de VS $ 2,7 miljard. Het dichtbevolkte Californië genereerde $ 1 miljard aan extra inkomsten, een stijging van +62% jaar-op-jaar.
De staat Colorado gebruikte zijn $ 400 miljoen aan belastinginkomsten om het openbare schoolsysteem te verbeteren, en Oregon en Californië staken ook een deel van het geld in onderwijs en sociale programma’s. Bovendien kon de VS ruim $ 1 miljard besparen aan gevangeniskosten.
Ook draagt de cannabisindustrie bij aan de werkgelegenheid. Alleen al in Californië zijn 80.000 banen gecreëerd die, volgens een studie van ICF International, een gezamenlijk inkomen opleveren van $ 3,5 miljard.
Markt voor medisch gebruik is gigantisch
Opvallend genoeg wordt naar schatting 71% van de legale cannabis gebruikt voor medische doeleinden, als gevolg van de toenemende adoptie van cannabis als farmaceutisch product. Er zijn wereldwijd naar schatting 1,2 miljard mensen die lijden aan medische aandoeningen waarvan de therapeutische waarde van cannabis is aangetoond. Het nemen van een medische cannabisbehandeling, door zelfs een klein deel van die bevolking, zal een enorme markt kunnen creëren.
Steeds vaker wordt cannabis ingezet als behandeling van ernstige medische aandoeningen, zoals kanker, artritis, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en tal van andere neurologische aandoeningen. Bovendien wordt verwacht dat de toenemende behoefte aan pijnbestrijdingstherapieën, zoals de chronische pijn onder ouderen, de vraag naar het product zal doen toenemen.
Beleggen in Cannabis
Er zijn verschillende soorten bedrijven actief in de cannabismarkt. Zo heb je bedrijven die daadwerkelijk wiet produceren en verkopen. Maar er zijn ook talloze medicijnfabrikanten en biotechnologiebedrijven die zich meer richten op de farmaceutische kant. Ook zijn er nog bedrijven die de benodigde apparatuur en andere benodigdheden leveren aan bovenstaande bedrijven.
Sommige cannabisbedrijven hebben al decennialang een beursnotering in Canada. Deze bedrijven produceerden voorheen enkel cannabis voor medische doeleinden. De kwekers hadden sinds 2001 een vergunning onder de Cannabis for Medical Purposes Regulations, maar deze afzetmarkt was zoals u kunt begrijpen beperkt. Sinds de legalisering is de omzet van wietbedrijven uiteraard de lucht in geschoten.
Vooral bedrijven die al een paar jaar ervaring hebben en zich al op de markt hebben kunnen vestigen en positioneren, zullen op lange termijn baat hebben bij het legaliseren van marihuana. Als u nu speculatief wilt beleggen in cannabis, moet u zeker een beleggingshorizon van meerdere jaren hebben.
Beleggen in een cannabis ETF
Beleggers die in de cannabisindustrie willen investeren, kunnen dat ook doen via een ETF. Een interessante cannabis ETF is de Rize Medical Cannabis and Life Sciences ETF ( ISIN : IE00BJXRZ273 – Symbool: BLUM – Valuta: EUR).
Via deze ETF krijgt u blootstelling aan bedrijven die actief zijn in de cannabis industrie. Het fonds richt zich specifiek op bedrijven die cannabis gebruiken voor medische doeleinden. Aandelen met de grootste weging zijn momenteel Cotts Miracle, Revvity, Perigo Company en Jazz Pharmaceuticals. In totaal heeft deze ETF momenteel 15 aandelen in bezit, wat de spreiding enigszins beperkt maakt.
De beste cannabis aandelen
Company name | Symbol | Market capitalisation | Last trade price | YTD | 1D | 1M | 1Y |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Tilray Inc. | TLRY | ||||||
Canopy Growth Corp | CGC | ||||||
Cronos Group Inc | CRON | ||||||
Aphria Inc | APHA | ||||||
GW Pharmaceuticals PLC | GWPH | ||||||
Innovative Industrial Properties Inc | IIPR |
Cronos (CRON) – (Altria heeft belang van 45%)
Cronos Group Inc is een Canadees cannabisbedrijf dat actief is in de productie en distributie van cannabis en cannabis gerelateerde producten. Cronos heeft zich ook gevestigd in internationale markten. Het bedrijf is actief in alle fasen van de cannabiswaardeketen, waaronder kweek, productie, marketing, en distributie.
Het bedrijf vervaardigt onder meer medische producten, bijvoorbeeld onder het merk “Peace Naturals”. Daarnaast heeft het ook merken voor vrijetijdsconsumptie in de portefeuille zoals “Cove” en “Spinach”. In Duitsland werkt Cronos samen met de distributeur Pohl-Boskamp, die circa 10.550 Duitse apotheken bezit.
Altria neemt miljardenbelang
Cronos heeft een beurswaarde van CAD$ 1,1 miljard en dat is opvallend. Op veel hogere koersen nam tabaksproducent Altria Group, bekend van Marlboro, een belang van 45% in het bedrijf. Altria betaalde eind 2018 ongeveer $ 1,8 miljard voor het belang.
In het najaar van 2019 kondigde de Cronos Group de overname aan van Redwood Holding, dat CBD-producten produceert onder de merknaam Lord Jones, voor $ 300 miljoen. Het bedrijf ziet de noodzaak van consolidaties om marktaandeel te kunnen vergaren. Buiten de VS opende Cronos vorig jaar Cronos Device Labs, een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Israël, gericht op vaporizers (elektrische sigaretten). De faciliteit werd overgenomen door Altria Israel.
In 2021 nam Cronos een belang van 10,5% in het Amerikaanse cannabisbedrijf PharmaCann. PharmaCann exploiteert zes productiefaciliteiten in de Verenigde Staten. De investering in PharmaCann is bedoeld om de uitbreidingsplannen van het bedrijf in de Verenigde Staten te versnellen.
Winstgevendheid blijft lastig
In 2019 boekte Cronos een stevige winst van $1,65 miljard, maar de afgelopen jaren werden flinke verliezen gerapporteerd. Ondanks sterk stijgende omzetten, van $33,6 miljoen in 2019 tot $ 125 miljoen in 2022, kon het bedrijf geen winsten meer realiseren. Voornamelijk investeringen en afschrijvingen zijn hoog en zorgen voor verliezen. Onder andere door de hoge concurrentiedruk moesten fabrieken en voorraden voor een bedrag van $ 26 miljoen worden afgeschreven. Analisten verwachten dat de omzet van Cronos de komende jaren zal blijven toenemen. In 2025 moet $ 157 miljoen aan omzet worden gerealiseerd, maar nog altijd zal dit vermoedelijk niet tot winsten leiden.
Nog steeds goed gepositioneerd dankzij hoge kasposities
Positief is het feit dat Cronos een enorme voorraad cash van bijna $ 1,1 miljard heeft als gevolg van Altria’s belang. Met een huidige aandelenkoers van circa CAD$ 2,88 en een marktkapitalisatie van $ 1,1 miljard is het aandeel daarom voor 100% gedekt door kasreserves. Dit bedrijf heeft daardoor niet alleen betere kaarten in de concurrentiestrijd, maar ook voldoende ruimte om verder uit te breiden. Het aandeel Cronos heeft zowel een beursnotering in Canada als in de Verenigde Staten.
Curaleaf Holdings (CURA)
Curaleaf Holdings Inc is een cannabisbedrijf dat zich richt op de productie, verwerking en distributie van medicinale en recreatieve cannabisproducten. Curaleaf is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft een leidende positie in de Amerikaanse cannabisindustrie. Het bedrijf opereert in meerdere staten waar medicinale en/of recreatieve cannabis is gelegaliseerd. Curaleaf heeft een geïntegreerd bedrijfsmodel dat de volledige waardeketen van cannabis omvat, inclusief kweek, productie en distributie.
Naast gedroogde cannabisplanten heeft Curaleaf geïnvesteerd in de ontwikkeling van een breed scala aan cannabisproducten, waaronder edibles, oliën, concentraten en topicals. Dit stelt het bedrijf in staat om aan de uiteenlopende behoeften van consumenten te voldoen. Door betrokken te zijn bij de volledige waardeketen van cannabis, van kweek tot distributie, kan Curaleaf betere controle uitoefenen over de kwaliteit en beschikbaarheid van zijn producten.
Met een beurswaarde van bijna $ 4 miljard is het momenteel de grootste cannabisproducent gemeten naar marktwaarde. Curaleaf laat, in tegenstelling tot veel andere cannabisbedrijven, dan ook een positieve omzetgroei zien en streeft op korte termijn naar winstgevendheid. Het bedrijf heeft een gestage omzetgroei laten zien. Curaleaf heeft zich gericht op het optimaliseren van operationele kosten om de winstgevendheid te vergroten.
Naar verwachting behaalt het bedrijf in 2023 een omzet van $ 1,36 miljard en daarbij wordt een nettoverlies geboekt van ongeveer $ 137 miljoen. Maar de komende jaren stijgt de omzet waarschijnlijk verder en zal Curaleaf ook onder aan de streep zwarte cijfers schrijven. In 2024 moet de omzet $ 1,44 miljard bedragen en in 2025 zelfs $ 1,74 miljard. Daarbij verwachten analisten in 2024 een verlies van $ 80 miljoen en vervolgens een winst van $ 92 miljoen in 2025. Het aandeel is dan nog altijd enorm duur, maar wel een van de weinige spelers in de markt die erin slaagt om winstgevend te zijn. De netto schuld wordt ondertussen afgebouwd en bedraagt nu nog ongeveer $ 419 miljoen.
Conclusie: consolidatie op de cannabismarkt
De cannabismarkt ontwikkelt zich zoals verwacht: na de enorme hype wordt momenteel het kaf van het koren in de industrie gescheiden. Veel bedrijven bevinden zich in een herstructureringsfase die wordt gekenmerkt door overnames en fusies. Ook hebben diverse bedrijven nieuwe CEO’s aangesteld.
Terwijl bedrijven als Aurora Cannabis duidelijk moeite hebben met overleven, slagen andere marktpartijen zoals Canopy Growth en Cronos er wel in om te blijven groeien.
Voor Canopy en Cronos waren de miljarden die Constellation Brands en Altria investeerden zeker van cruciaal belang. De geldbuffers, die in ieder geval gedeeltelijk nog op de bankrekeningen staan, kunnen op lange termijn een beslissend concurrentievoordeel blijken. Zelfs nu de koersen van wiet aandelen zijn ingestort en laag staan, mag verhoogde volatiliteit in deze sector worden verwacht. Dit komt met name door de relatief hoge onzekerheid en het feit dat de bedrijven niet winstgevend opereren. Als u echt zo’n zeer speculatieve investering wilt doen, moet u ervoor zorgen dat het bedrijf voldoende financiële buffer heeft om de verwachte verliezen te compenseren, totdat winstgevendheid om de hoek komt kijken.
Beleggen in cannabis aandelen via LYNX?
Via LYNX kunt u beleggen in alle besproken wiet aandelen. Daarnaast kunt u ook door middel van opties investeren in de verdere legalisatie van marihuana. U heeft toegang tot 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod: