Beleggen in uranium via uranium aandelen 

Door Sven van Gasse


Uranium Energy
ISIN: US9168961038
|
Ticker: UEC --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Uranium Energy aandeel
Artikel laten voorlezen
Uranium aandelen
Uranium speelt een cruciale rol in kernenergie, een stabiele en koolstofarme energiebron die steeds belangrijker wordt in de energietransitie. De uraniummarkt is echter complex, beïnvloed door geopolitieke spanningen, schommelingen in grondstofprijzen en politieke weerstand.  

In dit artikel bespreken we de kansen en risico’s van deze nichemarkt. Bent u op zoek naar een broker waarbij u in uranium aandelen kunt beleggen? Klik dan hier. 

Wat is uranium? 

Uranium is een zwaar, zilverkleurig metaal dat van nature voorkomt in de aardkorst. Het is een van de meest dichte en energierijke elementen op aarde, waardoor het een essentiële grondstof is voor de productie van kernenergie. Het unieke aan uranium is zijn radioactieve eigenschap. Dit betekent dat de kern van uraniumatomen kan worden gesplitst in een proces dat kernsplijting wordt genoemd. Tijdens kernsplijting komt een enorme hoeveelheid energie vrij in de vorm van warmte. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken in kerncentrales. 

Hoewel kerncentrales in het verleden op forse kritiek konden rekenen, lijken politici de noodzaak van kernenergie in te zien om de energietransitie succesvol te doorkomen en tegelijk betaalbaar te houden. Uranium zal hierin dan ook een belangrijke rol spelen.  

De uraniummarkt is echter allesbehalve eenvoudig. Het is een nichemarkt die sterk wordt beïnvloed door geopolitieke spanningen, complexe regelgeving en schommelingen in de grondstofprijzen. Tegelijkertijd zijn er risico’s, zoals de politieke weerstand tegen kernenergie en de volatiliteit van de markt, die beleggers moeten afwegen.

Kernenergie 

Uranium is zoals reeds gezegd vooral bekend voor zijn toepassingen in de energiemarkt. Het is een essentiële grondstof bij het opwekken van elektriciteit in kerncentrales. Kernenergie wordt geprezen als een stabiele en koolstofarme energiebron, die een sleutelrol speelt in de wereldwijde energietransitie. Het biedt een betrouwbare energievoorziening, vooral voor landen die streven naar vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. 

In het verleden was er veel kritiek om nieuwe kerncentrales bij te bouwen. Overheden in Europa wilden zo snel mogelijk van kerncentrales af en lieten deze dan ook sluiten en bouwden er geen meer bij. Een kerncentrale brengt immers het risico van een grote kernramp met zich mee. De bekendste voorbeelden hiervan zijn deze in Tsjernobyl en Fukushima.  

Ook is het beheer van het radioactief afval een groot struikelblok voor nieuwe kerncentrales. Dit afval blijft duizenden jaren gevaarlijk en moet veilig worden opgeslagen in speciaal ontworpen faciliteiten. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid op lange termijn van deze opslag, vooral omdat er risico’s zijn op lekkages of aardbevingen. 

Toch is de opinie over kerncentrales de laatste tijd wat aan het wijzigen. Kernenergie is immers een stabiele energiebron die vrijwel geen CO₂ uitstoot. Met de toenemende urgentie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken, zien veel landen kernenergie als een essentieel onderdeel van hun energiebeleid. 

Daarnaast is de ontwikkeling van kleine kerncentrales (de zogenaamde SMR’s) een innovatie die de populariteit van kernenergie een nieuwe boost gaf. Deze SMR’s zijn efficiënte kerncentrales in kleine afmetingen. Dankzij hun kleinere omvang en standaardisering van het ontwerp, kunnen ze veel sneller en aan een lagere kost worden gebouwd dan een conventionele kerncentrale. 

Kernwapens 

Een andere bekende toepassing van uranium is het gebruik ervan in de ontwikkeling van kernwapens. Ook hierdoor kreeg uranium in het verleden een slechte naam. Indien landen toegang kregen tot verrijkt uranium en tot de technologie voor het maken van kernwapens, zou er immers een zeer gevaarlijke situatie kunnen ontstaan.  

Uranium heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van kernwapens door zijn vermogen om enorme hoeveelheden energie vrij te maken. Vooral uranium-235, een zeldzaam type uranium, is cruciaal omdat het gemakkelijk kan worden gebruikt om een krachtige explosie te veroorzaken. 

Prijsontwikkelingen  

De prijs van uranium heeft een verleden van grote koersschommelingen, wat het volatiele en onzekere karakter van deze sector benadrukt. 

In de jaren 60 en 70 groeide de vraag naar uranium sterk door de opkomst van kernenergie. In 1978 bereikte de prijs een piek van $40 per pond. De stijging werd gedreven door het optimisme over kernenergie als schone en goedkope energiebron. 

De rampen in Three Mile Island (1979) en later in Tsjernobyl (1986) zorgden echter dat het aanvankelijke optimisme over kernenergie wat ging liggen. Het werd mensen duidelijk dat aan deze energiebron ook grote risico’s hingen. Hierdoor daalde de vraag naar uranium sterk. In de jaren 90 bereikte de prijs een dieptepunt van minder dan $10 per pond.  

A graph showing the growth of the stock market  Description automatically generated

In de vroege jaren 2000 herstelde prijs door een hernieuwde belangstelling voor kernenergie. Deze belangstelling was vooral afkomstig uit opkomende economieën zoals India en China. De absolute piek kwam er in 2007. Toen bereikte de prijs van uranium een niveau van $136 per pond. Na de ramp in Fukushima in 2011 stortte de vraag opnieuw in, waardoor de prijs een scherpe daling tot minder dan $30 per pond kende.  

Sinds 2020 is er een heropleving. Mede door de moeilijke geopolitieke omstandigheden, zijn verschillende landen bezig om hun uraniumvoorraden aan te vullen. De hernieuwde focus op de rol van kernenergie in de energietransitie, heeft de prijs de afgelopen jaren een nieuwe impuls gegeven. Op dit moment noteert uranium aan zo’n $77 per pond, maar het blijft onzeker in welke richting de prijs de komende jaren zal bewegen. 

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Voordelen beleggen in uranium 

Beleggen in uraniumaandelen biedt een kans voor beleggers die willen profiteren van de groeiende vraag naar kernenergie en de wereldwijde energietransitie. 

Kernenergie wordt steeds meer gezien als een betrouwbare oplossing voor het verminderen van CO₂-uitstoot. Vooral landen zoals China en India, maar ook westerse landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk breiden hun kernenergiecapaciteit uit. Dit stimuleert de vraag naar uranium en verhoogt het groeipotentieel van uraniumbedrijven. 

De uraniumproductie is beperkt en wordt geconcentreerd in een klein aantal landen, zoals Kazachstan, Canada en Australië. Dit betekent dat schommelingen in aanbod en vraag aanzienlijk van invloed zijn op de uraniumprijs. Een stijgende prijs kan directe winst opleveren voor bedrijven die uranium delven, wat gunstig is voor aandeelhouders. 

Het opnemen van uraniumaandelen biedt een diversificatie voor beleggers. Zeker voor beleggers die reeds andere grondstoffen in portefeuille hebben, kan uranium een interessante toevoeging zijn.  

Risico’s beleggen in uranium 

Hoewel beleggen in uraniumaandelen aantrekkelijke kansen biedt, zijn er ook verschillende risico’s waarmee beleggers rekening moeten houden. 

De prijs van uranium is vaak zeer volatiel, beïnvloed door schommelingen in vraag en aanbod, geopolitieke spanningen en veranderingen in energiebeleid. 

Uranium wordt voornamelijk gedolven in een klein aantal landen, waaronder Kazachstan, Canada en Australië. Geopolitieke instabiliteit of veranderingen in het beleid van deze landen kunnen de uraniumproductie verstoren en de prijs beïnvloeden. Bovendien kunnen sancties of handelsbelemmeringen de bevoorrading van uranium bemoeilijken. 

De kernenergiesector is sterk gereguleerd en veranderingen in regelgeving kunnen grote gevolgen hebben voor uraniumbedrijven. Bovendien blijft kernenergie controversieel in veel landen vanwege zorgen over veiligheid, straling en het beheer van radioactief afval. Dit kan leiden tot vertragingen of beperkingen in de bouw van nieuwe kerncentrales. 

Beleggen in uraniumaandelen 

Hieronder vindt u een lijst van vijf willekeurige uraniumaandelen. We zullen dieper ingaan op drie aandelen van deze lijst. 

Company name Symbol Market capitalisation 1Y Price/earnings ratio 
Cameco  CCJ $22,85 miljard 22% 280 
Dominion Energy $45,30 miljard 15% 19 
Nexgen Energy NXE $3,85 miljard 6,36% 55 
BHP BHP $125 miljard 0,45% 16 
Uranium Energy  UEC $3 miljard 9,50% 

Cameco 

Cameco Energy is een Canadees bedrijf en één van de belangrijkste spelers in de uraniummarkt. Het bedrijf bezit mijnen in de Verenigde Staten, Kazachstan en Canada.  

Naast verschillende operationele mijnen bezit Cameco ook nog het Yeelirrie Uranium Project in Australië. Op dit moment wordt hier nog geen uranium gedolven. De huidige focus van het bedrijf is de huidige activa ten volle te benutten. Wanneer het bedrijf signalen uit de markt ontvangt die wijzen op een nood aan extra productie, kan het bedrijf deze site operationeel maken en heeft het toegang tot een grote nieuwe voorraad.  

Cameco staat bekend als een trouwe dividendbetaler. Het bedrijf noteert sinds 1991 op de beurs. In deze periode heeft Cameco nooit een dividendbetaling gemist. Ook probeert het bedrijf zijn dividend systematisch te verhogen.  

Dominion Energy 

Dominion Energy bezit en exploiteert verschillende kerncentrales in de Verenigde Staten. Als grootverbruiker van uranium voor deze centrales, profiteert het bedrijf indirect van de stijgende vraag naar uranium. Het bedrijf levert elektriciteit aan 3,6 miljoen gezinnen en bedrijven in Virginia, North en South Carolina.  

Naast kernenergie is Dominion Energy ook nog werkzaam in onder andere zonne- en windenergie.  

In oktober maakte het technologiebedrijf Amazon bekend dat het een samenwerking aangaat met Dominion Energy. Amazon Web Services zal meer dan $500 miljoen investeren in drie projecten, waaronder de samenwerking met Dominion Energy. AWS is werkzaam in cloud computing, en heeft daardoor een enorme en toenemende behoefte aan schone energie. Hiernaast is de investering van Amazon een stap in de richting om het bedrijf een netto-nuluitstoot in CO₂ te behalen. AWS kondigde aan dat het een overeenkomst heeft gesloten met Dominion Energy om de ontwikkeling van een SMR te onderzoeken.  

Uranium Energy 

Uranium Energy is een relatief kleine speler in de markt richt zich op het delven van uranium. Het bedrijf heeft projecten in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. 

Uranium Energy is goed gepositioneerd om uranium efficiënt en tegen lage kosten te produceren, vooral via de zogenaamde in-situ leaching (ISL) techniek. Deze methode stelt het in staat om snel op te schalen zonder de hoge kosten die traditionele mijnbouwtechnieken met zich meebrengen. 

Omdat Uranium Energy een relatief kleine speler is op de markt, het bedrijf heeft een beurswaarde van een kleine $3 miljard, is het aandeel ook geliefd onder speculanten. De koers van het bedrijf heeft de afgelopen jaren dan ook forse schommelingen doorgemaakt. Voor beleggers met een defensief profiel is het aandeel van Uranium Energy dan ook minder geschikt.  

Conclusie aandelen uranium

De uraniumprijs is na jarenlange slaap ontwaakt. De grote vraag is nu of de duurzame ontwikkelingen de stijging kunnen doorzetten en of uranium aandelen daarvan kunnen profiteren. Met bovengenoemde uraniumaandelen dient u in ieder geval rekening te houden met aanhoudend hoge koersschommelingen en wij raden dan ook aan om met slechts een klein deel van uw portefeuille te beleggen in bovengenoemde aandelen. Bovendien dient u zelf onderzoek te doen naar uw beleggingen en zelf te bepalen of de hierboven besproken aandelen passen binnen uw risicoprofiel.

Beleggen in uranium aandelen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om uranium aandelen te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk ons uitgebreide aanbod:


Gebruikte bronnen 

https://markets.businessinsider.com/commodities/uranium-price

https://www.britannica.com/technology/nuclear-weapon/Principles-of-atomic-fission-weapons

https://www.nucleairforum.be/SMR

https://www.cnbc.com/2024/10/16/amazon-goes-nuclear-investing-more-than-500-million-to-develop-small-module-reactors.html

https://www.cameco.com/businesses/uranium-projects/yeelirrie

https://www.cameco.com/invest/stock-information/dividends

https://www.dominionenergy.com/projects-and-facilities

https://investors.dominionenergy.com/home/default.aspx

https://www.uraniumenergy.com/about

https://www.uraniumenergy.com/projects

https://www.history.com/news/historys-worst-nuclear-disasters


Stuur een bericht naar Sven van Gasse
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.