Zilvermijnaandelen: beleggen in zilver aandelen 

Door Sven van Gasse


Artikel laten voorlezen
Beleggen in de beste zilvermijnaandelen van 2023
De edelmetaalmarkt heeft in de afgelopen jaren meer aandacht getrokken, waarbij goud als bekendste edelmetaal vaak centraal staat. Een ander edelmetaal dat echter ook een belangrijke rol speelt, is zilver.  

Voor beleggers kan zilver zowel een diversificatiemogelijkheid bieden als een potentiële toevoeging aan hun portefeuilles. In plaats van fysiek zilver aan te kopen, is het mogelijk om te investeren in aandelen van zilvermijnbedrijven die zich richten op de ontginning van dit metaal. 

In dit artikel bespreken we vijf zilvermijnaandelen die we omschrijven als “beste” op basis van hun koersprestaties in de afgelopen 52 weken binnen de Amerikaanse en Canadese markt. Het is belangrijk om te verduidelijken dat “beste” in deze context uitsluitend verwijst naar historische prestatiestatistieken en niet impliceert dat deze aandelen de beste keuze zijn voor elke belegger. Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, en dit artikel is bedoeld om educatieve inzichten te bieden, niet als beleggingsadvies. Overweegt u te beleggen in zilvermijnaandelen? Ontdek hier waarom LYNX mogelijk goed aansluit bij uw beleggingswensen.

Zilverprijs ontwikkeling 

De zilverprijs kent, in navolging van de goudprijs, het afgelopen jaar een stevige stijging. Zilver steeg met meer dan 30%, waardoor het op niveaus noteert die we in jaren niet gezien hebben.  

De goudprijs en zilverprijs zijn altijd nauw verbonden geweest met elkaar. Goud kent nu hoogdagen door de politieke onzekerheid die er heerst over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en de vele oorlogen die woeden in de wereld. De goudprijs krijgt hierdoor als veilige haven een boost en de zilverprijs profiteert hier van.  

Er speelt echter nog iets anders in de zilvermarkt. In tegenstelling tot goud, heeft zilver verschillende toepassingen in de industrie. Zilver speelt een grote rol in de energietransitie waar overheden in de hele wereld op hameren. Zonnepanelen en elektrische voertuigen bevatten bijvoorbeeld grote hoeveelheden zilver, waardoor de vraag naar het metaal de afgelopen jaren gestegen is.  

Manieren om in zilver te beleggen 

Beleggers kunnen op verschillende manieren exposure krijgen naar de zilvermarkt. Zo kan men kiezen voor het kopen van fysieke zilverbaren, zilveren munten of via financiële producten zoals exchange-traded funds (ETF’s) die de zilverprijs volgen. Een andere manier is om te beleggen in aandelen van bedrijven die zilver ontginnen. In dit artikel richten we ons op de zilvermijnaandelen als een mogelijke optie. 

Fysiek zilver 

Het kopen van zilverbaren of munten is een directe manier om zilver aan te houden. Baren kunnen variëren in gewicht van enkele grammen tot meerdere kilo’s, waarbij particulieren in Europa vaak BTW betalen op zilverbaren vanwege het industriële karakter van zilver. In tegenstelling tot baren vallen zilveren munten soms onder andere BTW-regelingen, zoals de margeregeling, afhankelijk van de juridische context. 

Zilver-ETF’s 

Voor beleggers die geen fysiek zilver willen bezitten, zijn ETF’s die de zilverprijs volgen een alternatieve route. Deze fondsen volgen doorgaans de marktprijs van zilver, waardoor beleggers kunnen inspelen op prijsschommelingen zonder het edelmetaal zelf te bezitten. 

Zilvermijnaandelen 

Een andere manier om indirect in zilver te beleggen is via aandelen in zilvermijnbedrijven. Dit soort bedrijven exploiteren mijnen waaruit zilver, en vaak ook andere metalen, wordt gewonnen. Hierdoor kunnen ze potentieel profiteren van prijsstijgingen in zilver en andere waardevolle grondstoffen

Voordelen beleggen in zilvermijnen 

Het beleggen in zilvermijnaandelen biedt verschillende voordelen ten opzichte van het beleggen in fysiek zilver. Allereerst moet fysiek zilver veilig bewaard worden, liefst in een kluis. Dit brengt kosten met zich mee, die een belegger bij het beleggen in zilvermijnen niet heeft.  

Een van de grootste voordelen van beleggen in zilvermijnen is de hefboomwerking. De aandelenkoers van zilvermijnbedrijven reageert vaak sterker op stijgingen van de zilverprijs dan de prijs van fysiek zilver zelf. Dit komt doordat de kosten van mijnbedrijven grotendeels vastliggen. Dus wanneer de zilverprijs stijgt, kunnen de winstmarges van deze bedrijven exponentieel toenemen, wat resulteert in een disproportionele stijging van hun aandelenkoers. 

Veel zilvermijnbedrijven delven niet alleen zilver, maar ook andere metalen zoals goud, koper of zink. Dit betekent dat beleggers profiteren van meerdere inkomstenstromen, waardoor het bedrijf minder afhankelijk is van schommelingen in de zilverprijs. Deze diversificatie kan het risico verkleinen en tegelijkertijd de potentiële winst vergroten. 

Sceptici van zilver stellen dat het beleggen in fysiek zilver zinloos is, omdat het geen inkomsten genereert. Er vallen enkel winsten te behalen door middel van een waardestijging van het zilver zelf. Zilvermijnen daarentegen kunnen ervoor kiezen om een deeltje van de winsten uit te keren aan haar aandeelhouders in de vorm van een dividend.  

Tot slot wordt zilver ook beschouwd als een veilige haven in tijden van economische onrust, zij het wel in mindere mate dan goud. Zilver wordt echter ook veel gebruikt in de industrie waardoor de prijs beïnvloed wordt door de vraag vanuit deze hoek en de macro-economische omstandigheden.   

Risico’s beleggen in zilvermijnen 

Hoewel beleggen in zilvermijnen aanzienlijke voordelen kan bieden, zijn er ook risico’s waarmee beleggers rekening moeten houden. Deze risico’s kunnen zowel bedrijfsspecifiek als marktbepaald zijn en kunnen de waarde van zilvermijnaandelen negatief beïnvloeden. 

Zilvermijnen zijn sterk afhankelijk van de zilverprijs. Deze prijs is historisch gezien volatiel en kan snel fluctueren door veranderingen in de vraag naar zilver, economische omstandigheden of geopolitieke spanningen. Een daling van de zilverprijs kan de winstgevendheid van mijnbedrijven direct beïnvloeden. 

De hefboomwerking bij beleggen in zilvermijnen, die in positieve marktomstandigheden aantrekkelijk kan zijn, werkt ook in negatieve richting. Dit betekent dat wanneer de zilverprijs daalt, de waarde van zilvermijnaandelen vaak disproportioneel sterker daalt dan de prijs van het edelmetaal zelf. De kosten van mijnbedrijven liggen immers grotendeels vast. Bij een stevige daling van de zilverprijs, kunnen deze kosten dus niet zomaar verlaagd worden, wat een impact heeft op de winstgevendheid van de mijnen.  

Mijnbouw kan aanzienlijke milieuschade veroorzaken. Met de grote focus van overheden op het klimaat, bestaat de kans dat (zilver)mijnen in de toekomst te maken zullen krijgen met nieuwe regelgeving. Daarnaast kunnen maatschappelijke protesten of druk vanuit lokale gemeenschappen leiden tot verstoringen of zelfs sluitingen van mijnen. 

Zilvermijnaandelen

Hieronder volgt een overzicht van enkele zilvermijn aandelen, gerangschikt op hun prestaties over het afgelopen jaar. Let op dat prestaties in het verleden geen garantie bieden voor toekomstige resultaten. Beleggen in zilvermijn aandelen brengt risico’s met zich mee, en het is belangrijk om grondig onderzoek te doen alvorens een beleggingsbeslissing te nemen. 

Silvercorp Metals 

Silvercorp Metals is een Canadees mijnbouwbedrijf dat zich focust op de exploitatie van mijnen in China.  

Het bedrijf kan door de aanwezigheid in China genieten van relatief lage productiekosten. Hiernaast beschikken de mijnen van Silvercorp Metals over ertslagen van hoge kwaliteit. Door de exploitatie van goedkope mijnen, slaagt Silvercorp Metals erin om goedkoper te produceren dan veel concurrenten en kan het bedrijf genieten van aantrekkelijke winstmarges. 

Hiernaast biedt Silvercorp Metals een diversificatie aan grondstoffen. Het bedrijf delft immers niet enkel zilver maar ook lood en zink. Deze diversificatie helpt de risico’s te spreiden en de inkomsten te stabiliseren.  

Tot slot heeft Silvercorp een sterke balans met minimale schulden en genereert het consistente cashflow. Dit stelt het bedrijf in staat om dividend uit te keren aan haar aandeelhouders en tegelijkertijd te investeren in nieuwe mijnen of overnames om te kunnen blijven groeien.  

Het aandeel van Silvercorp Metals steeg het afgelopen jaar met 114%.  

Hecla Mining 

Hecla Mining is één van de oudste bedrijven in de zilverindustrie. Het bedrijf is opgericht in 1891 en is hierdoor één van de oudste nog opererende mijnbouwbedrijven in Noord-Amerika. Hecla Mining beschikt over toonaangevende mijnen zoals de Greens Creek-mijn in Alaska en de Lucky Friday-mijn in Idaho. 

Terwijl verschillende mijnbedrijven zich focussen op verschillende metalen, is Hecla Mining een pure zilverspeler. Hierdoor is Hecla Mining naast één van de oudste, ook één van de grootste zilverbedrijven ter wereld. Het bedrijf is verantwoordelijk voor meer dan 45% van al het zilver in de Verenigde Staten.  

Hecla Mining blijft tot slot focussen op uitbreiding en exploratie van haar activiteiten. Hecla Mining investeert in de ontwikkeling van nieuwe mijnen en de uitbreiding van bestaande activa. Bovendien heeft het bedrijf een sterke aanwezigheid in politieke stabiele regio’s zoals de Verenigde Staten en Canada, wat de politieke risico’s verkleint.  

Het aandeel van Hecla Mining steeg in het afgelopen jaar met 70%. 

Pan American Silver 

Pan American Silver is één van de grootste primaire zilverproducenten ter wereld.  

Pan American Silver beschikt over een omvangrijk portfolio. Met activa verspreid over Latijns-Amerika, in landen zoals Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië, kan het bedrijf profiteren van verschillende markten en mijnbouwregio’s. Deze diversificatie helpt om operationele risico’s, zoals politieke instabiliteit of stijgende kosten in een specifieke regio, te minimaliseren. 

Daarnaast heeft Pan American een sterke staat van dienst op het gebied van efficiëntie en kostenbeheer. Het bedrijf heeft zich weten te positioneren als een relatief lage kostenproducent. Pan American Silver slaagde er hierdoor in het verleden ook in om winstgevend te blijven bij minder gunstige marktomstandigheden.  

Het aandeel van Pan American Silver steeg de afgelopen 52 weken met 68%. 

MAG Silver

Een van de belangrijkste projecten van MAG Silver is het Juanicipio-project. Dit is één van de grootste en rijkste zilverprojecten ter wereld dat gelegen is in Zacatecas, Mexico in een historische zilverregio. Het project staat bekend om zijn buitengewoon hoge zilvergehaltes, wat de kosten per geproduceerde ounce verlaagt en zorgt voor hogere winstmarges. Er is op dit moment slechts 5% van het project onderzocht, waardoor MAG Silver zicht heeft op nog een grotere hoeveelheid zilver in de toekomst.  

Hiernaast heeft MAG Silver een sterk partnerschap met Fresnillo, één van de grootste zilverproducenten ter wereld, die de operationele controle over het Juanicipio-project heeft. Dit partnerschap biedt MAG Silver toegang tot waardevolle expertise in mijnbouw en vermindert operationele risico’s. 

Het aandeel van MAG Silver kende de afgelopen 52 weken een stijging van 67%. 

Wheaton Precious Metals

Wheaton Precious Metals is geen traditioneel mijnbouwbedrijf. Het is één van de grootste streamingbedrijven in de zilversector.  

De meeste mijnen produceren verschillende metalen. Een kopermijn zal bijvoorbeeld ook aanzienlijke hoeveelheden zilver en goud produceren. De kopermijn is niet ideaal geplaatst om alles uit deze bijproducten te halen, waardoor er veel waarde verloren gaat. 

Het streaming model stelt mijnexploitanten in staat om meer waarde te halen uit hun bijproducten. Bij het streaming model koopt Wheaton een percentage van de metalen die door een mijn worden geproduceerd, tegen een vooruitbetaling plus een extra betaling wanneer het metaal wordt geleverd. Wheaton geniet van lagere prijzen waardoor het kan rekenen op mooie marges.  

Een van de belangrijkste redenen waarom Wheaton Precious Metals interessant kan zijn, is het laag risico-karakter van het streamingmodel. In tegenstelling tot mijnbouwbedrijven hoeft Wheaton geen grote kapitaaluitgaven te doen om mijnen te ontwikkelen of exploiteren. Dit verlaagt de operationele risico’s aanzienlijk en zorgt voor een stabielere cashflow. 

Het aandeel van Wheaton Precious Metals steeg het afgelopen jaar met 55%. 

Beleggen in zilvermijnaandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Bronnen: 

https://www.argentorshop.be/nl/blog/post/zilver-kopen-zonder-btw-belgie?srsltid=AfmBOootIFtpE6GSvehi-wZT_XGWU2yjAzef1q7j2RzksdvtupX45IOY

https://silvercorpmetals.com/why-invest

https://www.wheatonpm.com/about/Our-Business-Model/default.aspx

https://www.hecla.com/company/about-us