De AMX index, Midkap; het ondergeschoven kindje onder beleggers

Door Wubbe Bos


Air France-KLM
ISIN: FR0000031122
|
Ticker: AF --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Air France-KLM aandeel
De Nederlandse midkap AMX index bevat vele populaire aandelen, de index als geheel is echter een ondergeschoven kindje bij Nederlandse particuliere beleggers. De koers van de AMX blijft achter bij de AEX.

 

Zowel in de media als door analisten en beleggers wordt de AMX nauwelijks besproken. Als u aan een willekeurige belegger de stand van de midkap index vraagt, durf ik te zeggen dat het merendeel deze niet kan benoemen, terwijl de stand van de AEX-index bij vele beleggers bekend is.

Een blik op de grafiek laat een sterk herstel van de AMX koers zien tot 775 punten, mogelijk is nu dus een goed moment om in te stappen. Tijd om uit te zoeken wat de AMX index precies is en hoe deze midkap index presteert ten opzichte van de AEX index.

Grafiek AMX index | LYNX Beleggen

Wat is de AMX index?

De AMX is een afkorting voor Amsterdam Midkap Index. Het is na de AEX de tweede index van Nederland en wordt gezien als graadmeter van de koersontwikkelingen van middelgrote aandelen. In de index zijn 25 aandelen opgenomen, die plaats 26 tot en met 50 innemen op de lijst Nederlandse aandelen. Hiertussen zitten bekende namen als Air France-KLM, ASMI en Arcadis.

Samenstelling van de AMX index

Zoals gezegd is de AMX de tweede index van Nederland. De index bestaat net als de AEX uit 25 aandelen. De grootste en meest verhandelde aandelen krijgen een plaats in de AEX. Voor de aandelen die niet in aanmerking komen voor de AEX, biedt de AMX index dus plaats.

Het eerste waar naar wordt gekeken om tot de AMX bedrijven te behoren, is het dagelijks verhandelde volume in het aandeel. Pas als deze hoog is, komt een aandeel in aanmerking om in de midkap index opgenomen te worden.

Pas bij het bepalen van de weging wordt gekeken naar de totale marktkapitalisatie van een bedrijf. De AMX is een marktwaarde gewogen index, wat betekent dat des groter de beurswaarde is van een bedrijf, des te zwaarder het aandeel in de midkap index weegt.

Voor de AMX index is overigens bepaald dat een aandeel niet een hogere weging dan 15% mag krijgen. Dit voorkomt dat de index een scheve verdeling krijgt door enkele zeer zwaarwegende aandelen, zoals bijvoorbeeld in de AEX het geval is met de aandelen Shell en Unilever.

Naam aandeelTickercodeWeging
ADYENADYEN7,25%
Air France-KLMAP8,10%
AMGAMG 2,54%
AperamAPAM3,66%
ArcadisARCAD2,57%
ASM InternationalASM6,04%
BAM GroepBAMNB2,20%
BE Semicond.BESI3,72%
BoskalisBOKA5,20%
CorbionCRBN3,77%
EurocommercialECMA2,85%
Flow TradersFLOW2,21%
FUGROFUR2,10%
GrandVisionGVNV3,09%
IMCDIMCD8,57%
IntertrustINTER3,15%
OCIOCI3,28%
PostNLPNL2,53%
SBM OffshoreSBMO7,21%
SligroSLIGR1,82%
Takeaway.comTKWY4,15%
TKH GroupTKH4,13%
TomTomTOM22,34%
WDPWDP5,32%
WereldhaveWES2,18%

Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat de AMX index een stuk beter verdeeld is dan de grotere broer AEX. Het aandeel met de zwaarste weging is IMCD. Dit aandeel is goed voor 8,6% van de index. De top drie wordt verder gevuld door het aandeel Air France-KLM (8,10%) en Adyen (7,25%). Adyen en IMCD zullen echter naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog naar de AEX index promoveren.

Jaarlijks vindt een grote herweging plaats van de AMX index in maart. Verder vindt nog drie keer per jaar (in juni september en december) een kleine verandering plaats.

Prestaties AMX index vs AEX index

De AMX heeft het afgelopen jaar moeten afleggen tegen de AEX index. Kleinere bedrijven in de midkap hadden meer last van het zwakke beursjaar 2018 en konden dat tot nu toe in 2019 de schade niet goedmaken. Kleinere bedrijven zijn vaak wat beweeglijker en daalde mede daardoor wat harder in 2018. De flinke dalingen van onder andere BESI, Aperam en PostNL trokken de AMX naar beneden.

koers AMX index vs AEX index

Ook op de langere termijn moet de AMX het overigens afleggen tegen de bekendere broer. Als we de grafiek van de laatste vijf jaar bekijken, zien we dat de AMX het duidelijk slechter heeft gedaan dan de AEX, mede door de zwakke prestatie in 2014 en 2018. Mogelijk dat de AMX na een aantal jaren van mindere prestaties rijp is voor koersherstel. Het begin van 2019 is in ieder geval hoopgevend met uitstekende prestaties van BAM, Arcadis en Adyen.

Historische koers AMX index vs AEX

Inspelen op de AMX index via LYNX

Omdat de AMX index minder bekendheid onder Nederlandse beleggers geniet, is het ook minder aantrekkelijk om te handelen op deze index waar de middelgrote Nederlandse bedrijven zich in bevinden.

Op de index zijn geen opties beschikbaar en zijn de futures die in 2012 werden geïntroduceerd ook niet uitgedraaid op een succes. De volumes zijn laag, wat resulteert in wijde spreads en lage liquiditeit. Wel is het mogelijk om middels gestructureerde producten in te spelen op de AMX index.