Mister contrair beleggen
David Dreman

Contrair beleggen is een manier van beleggen die niet is weggelegd voor de grijze muis. Bent u eigenwijs genoeg om de grote massa te negeren en bent u graag anders dan de rest? Dan is beleggen volgens de principes van David Dreman wellicht iets voor u.

De in mineur geëindigde carrière van David Dreman

Dreman ging na het afronden van zijn studie in 1958 direct aan de slag als analist bij verschillende investeringsondernemingen. Eigenwijs als hij was besloot hij na 19 jaar niet meer voor een baas te willen werken en zodoende richtte hij het Dreman Value Management Fund op. Jarenlang wist hij de S&P te verslaan, maar helaas heeft Dreman het uiteindelijk niet volgehouden tot het bittere einde. De meest recente kredietcrisis in 2008 heeft Dreman uiteindelijk genekt. Hierdoor bleek dat zelfs een 72-jarige beleggingsgoeroe nog kan worden ontslagen door zijn eigen opgerichte beleggingsfonds.

David Dreman
Quote mark
David Dreman

Patience is a crucial but rare investment commodity

U zult nu denken, waarom dan toch Dreman benoemen als beursgoeroe? Zijn ontslag was namelijk niet zonder reden. In 2008 verloor het Dreman Value Management maar liefst 45% aan waarde. De reden voor deze enorme daling had vooral te maken met het feit dat Dreman te lang vasthield aan zijn financiële aandelen. Laat de financiële sector nu net het grootste slachtoffer zijn geweest van de afgelopen kredietcrisis. Ter verdediging zei onze contraire beleggingsgoeroe destijds dat met zijn manier van beleggen het tijdelijk inderdaad flink tegen hem in kan lopen, maar met genoeg geduld zou het uiteindelijk lonen.

Ondanks zijn ontslag bestaat het fonds vandaag de dag nog steeds en hij kreeg ook deels gelijk. Het jaar na zijn ontslag herstelde het fonds zich met 33% (ten opzichte van 26% op de S&P). De eerste les van dit artikel is er daarmee een die al bij meerdere beursgoeroes naar voren gekomen is: wees geduldig en heb vertrouwen in uw eigen beslissingen. Slechte jaren lijken nu eenmaal onvermijdelijk op de beurs. Het zijn juist de gedisciplineerde persoonlijkheden die standhouden in moeilijke tijden.

David Dreman is altijd op zoek naar de koopjes

Achteraf gezien lijkt zijn eigenwijze manier van beleggen hem de das om gedaan te hebben. Wellicht had hij iets eerder moeten inzien dat er wel degelijks iets niet goed zat in de financiële sector. Van deze fout kunnen wij goed gebruik maken en hiermee in de toekomst voorkomen een te groot gedeelte van onze portefeuille in de financiële sector te investeren. Dit betekende overigens niet dat Dreman helemaal niet keek naar de jaarcijfers van zijn investeringen. Juist zijn ijverige zoektocht naar de juiste aandelen maakt Dreman vandaag de dag nog steeds zo interessant.

Net als John Neff is David Dreman gefixeerd op aandelen die uit de gratie geraakt zijn. Naast een lage koers-winstverhouding kijkt Dreman echter naar nog veel meer aspecten voor het selecteren van zijn aandelen. Zo kijkt hij bijvoorbeeld ook naar de verhouding tussen de koers en de cashflow, de verhouding tussen de koers en de boekwaarde en de verhouding tussen de koers en het dividend. Alleen aandelen die in alle vier de categorieën bij de laagste 20% van de markt behoorden, kwamen in aanmerking voor verder onderzoek.

Beleggers overdrijven altijd

Waarom zou u, buiten uw natuurlijke drang om anders te zijn dan de massa, op zoek gaan naar de aandelen waar niemand meer naar omkijkt? Waarom zou u niet gewoon meegaan met de hype van alom geroemde aandelen? David Dreman geeft hier als verklaring voor dat de markt altijd overdrijft. Populaire aandelen zullen daarom bij een slecht bericht veel heftiger dalen, dan aandelen die vooral misère hebben gekend de afgelopen tijd. Aandelen die hard zijn afgestraft zijn vaak zo laag geprijsd dat ze amper nog kunnen dalen. Mocht op een bepaald moment positief nieuws uitkomen, dan zal de stijging bij een afgestraft aandeel ook direct veel groter zijn.

Beleggen volgens de filosofie van David Dreman is dus niet voor iedereen weggelegd. U moet een beetje eigenwijs zijn en graag op zoek gaan naar de onbekenden in de markt. Toch zien we bij Dreman veel aspecten terugkomen die we eerder bij andere goeroes als John Neff en Peter Lynch ook al zijn tegen gekomen. Hij neemt de zoektocht naar koopjes echter nog een stapje verder en voegt enkele cruciale criteria toe aan zijn zoekfilter.

Zo weet u zeker dat u met de goedkoopste aandelen van de markt te maken hebt. Mocht u een voorsprong willen nemen, dan kunt u zijn boek ‘Contrarian Investment Strategies’ gaan lezen. Hier wordt uiteengezet hoe ook u volgens David Dreman’s filosofie kan beleggen. Wellicht dat u over een aantal jaar dan ook met een eigen jacht genaamd “The Contrarian” langs de Caribbean vaart.

De selectiecriteria van David Dreman

  • Net als bij Neff is een lage koers-winstverhouding het eerste waar Dreman naar kijkt bij zijn selectieprocedure. Een bedrijf wordt pas interessant als hun koers-winstverhouding tot de laagste 20% van de markt behoort.
  • De verhouding van de koers ten opzichte van de cashflow is het tweede waar Dreman naar kijkt. Dit criterium is met name interessant in tijden van recessie om cyclische aandelen te identificeren. Ook hier geldt, de laagste 20% van de markt komt in aanmerking.
  • De verhouding van de koers ten opzicht van de boekwaarde is het derde punt voor Dreman. Wederom komt de laagste 20% van dit criterium eventueel in aanmerking voor verder onderzoek.
  • De verhouding van de koers ten opzichte van het dividend is het laatste punt voor Dreman. Het zal u niet verbazen dat wederom de laagste 20% van dit criterium naar de volgende ronde gaat. Van de vier criteria was hij over deze echter het minst enthousiast. Vooral beleggers die op zoek zijn naar een gestage inkomensstroom zullen al snel in aandelen met een hoog dividend beleggen. Dit terwijl ze eigenlijk geen idee hebben van hoe het bedrijf er verder voor staat.

Na de interessante bedrijven gevonden te hebben, moet er een tweede schifting komen. Hier gebruikt Dreman de volgende criteria voor:

  • Alleen de 1500 grootste bedrijven komen in aanmerking voor een eventuele aankoop. Kleinere bedrijven hebben gemiddeld gezien vaker te maken met boekhoudgrappen en die worden volgens Dreman uiteindelijk altijd afgestraft.
  • De winst van het afgelopen kwartaal moet groter zijn dan het kwartaal ervoor. Dit is een criterium voor de korte termijn.
  • Zowel de winstgroei van het afgelopen half jaar alsook de geschatte winstgroei voor het huidige jaar moeten groter zijn dan de gemiddelde winstgroei van de S&P 500. Dit criterium geldt alleen voor non-cyclische bedrijven. Cyclische bedrijven kunnen namelijk beter op de verhouding tussen koers en cashflow beoordeeld worden.

Heeft u nog geen overtuigende keuze kunnen maken op basis van de bovenstaande selectiecriteria? Neem dan ook de volgende criteria in acht:

  • Current ratio: de ratio van de verhouding tussen korte termijn bezittingen en korte termijn schulden. Mocht deze boven het gemiddelde van de industrie of boven de 2 liggen, dan is dit een teken dat het bedrijf op de korte termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen.
  • Payout ratio: het gedeelte van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd. Dit moet lager liggen dan het gemiddelde van de afgelopen 5 tot 10 jaar. Dit betekent dat er ruimte is om het dividend te verhogen.
  • Rendement op eigen vermogen: wanneer dit tot de top 27% behoort van de grootste 1500 aandelen, dan is dit perfect.
  • Winstmarge voor belasting: het liefst hoger dan 22%, maar in ieder geval niet lager dan 8%.
  • Verhouding schuld/eigen vermogen: deze mag niet hoger liggen dan 20% . 0% is daarin het best.

Een hele waslijst aan selectiecriteria, maar welk aandeel komt er naar boven als we de bovenstaande criteria nemen en in de huidige markt toepassen? Gelukkig hoeven we voor onze zoektocht niet zelf alle jaarrekeningen door te spitten. Op www.nasdaq.com kunt u met behulp van de ‘Guru Screener’ tool een voorgeprogrammeerde filter van David Dreman toepassen.