Artikel laten voorlezen
|
- de Cornerstone Growth Strategie;
- de Cornerstone Value Strategie;
- de United Cornerstone Strategie.
Biografie James O’Shaughnessy
De interesse in het beleggen en dan vooral de kwantitatieve benadering van beleggen was, zoals bij bijna alle goeroes, al op jonge leeftijd aanwezig. Tijdens zijn high school periode hield hij al nauwkeurig de ontwikkelingen van de Dow Jones in de gaten. Na zijn studie internationale economie aan de Georgetown University volgde O’Shaughnessy ook nog een algemene economie bachelor aan de universiteit van Minnesota.
Na zijn studie ging O’Shaughnessy werken voor een venture capitalist waar zijn analytisch talent al snel herkend werd. Een collega adviseerde hem om zijn eigen adviesbureau te starten voor grote pensioenfondsen. Dit pakte O’Shaughnessy snel op en O’Shaughnessy Capital Management was geboren. In 1999 richtte O’Shaughnessy Capital Management zijn eigen beleggingsfondsen op. Niet veel later, in juni 2000, verkocht hij deze fondsen weer aan Hennessy Advisors.
Prestaties Hennessy Cornerstone Funds
De beleggingsfondsen beleggen nog steeds volledig volgens de principes van O’Shaughnessy. De prestaties van de fondsen zijn indrukwekkend te noemen:
- Het Hennessy Cornerstone Growth Fund behaalde in de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,60%. Tegenover een resultaat van 11,73% op de Russell 2000 is dat zeker niet slecht te noemen. De grootste uitschieter zagen we in 2012 waarbij het de Russell 2000 met bijna 14% versloeg.
- Het Hennessy Cornerstone Value Fund doet het over eenzelfde tijdspanne iets minder. Met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 9,20% over de laatste 5 jaar doen ze het zeker niet slecht, maar wel iets minder dan de benchmark (S&P +13,34%).
Maling aan de markt
Net als veel andere goeroes trekt O’Shaughnessy zich weinig aan van de markt. Hij ziet de markt vooral als een verzameling van inconsistenties. Wat voor hem telt, is het consistent en gedisciplineerd uitvoeren van een beleggingsstrategie. Gevoelens moeten zo volledig worden uitgeschakeld. Toch plaatst O’Shaughnessy een kleine kanttekening bij deze harde uitspraak.
Tot slot levert O’Shaughnessy kritiek op de uitspraak “meer risico geeft gemiddeld meer rendement”. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat de best presterende beleggingsstrategieën minder risicovol zijn dan de slechtst presterende beleggingsstrategieën. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Minder risico, maar meer rendement.
Tot zo ver een introductie over James O’Shaughnessy. In het volgende artikel zullen we concreet gaan kijken naar de selectiecriteria van O’Shaughnessy. Daarnaast komt er zoals altijd weer een aandeel voorbij die volledig voldoet aan de criteria van deze beleggingsgoeroe. Alle ijverige lezers kunnen hierop een voorsprong nemen en zijn bestseller `What works on Wall Street` doorlezen. In dit boek krijgt u onder andere inzicht in zijn kwantitatieve aanpak van historische data en hoe hieruit conclusies te trekken.
Geschreven door Mark Tijms. Mark was tussen 2011 en 2016 account manager bij LYNX Beleggen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.