Certificaat
Certificaat definitie
Certificaten zijn obligaties die door een uitgever, meestal via banken aan particuliere beleggers, worden uitgegeven. In tegenstelling tot obligaties, ontvangt de belegger bij certificaten in het algemeen echter geen vaste rente. De prijsbepaling of terugbetaling is meestal gebaseerd op de prestaties van bepaalde onderliggende waarden, zoals aandelen, indices of andere financiële instrumenten. In de uitvoering is de uitgever vrij en kunnen de voorwaarden in het toelatingsprospectus naar wens variëren. Als de kenmerken aanzienlijk verschillen van de gebruikelijke voorwaarden bij een certificaat, wordt dit een exotisch ontwerp genoemd. Dit betekent dat de voorwaarden van het certificaat sterk afwijken van de standaard. Beleggers die risico opzoeken kunnen certificaten kopen met hefboomwerking. Hoewel certificaten soms zeer complex zijn, worden ze steeds populairder bij beleggers.
Beleggers moeten echter beseffen dat er een uitgave risico bestaat. In het najaar van 2008, toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers faillissement aanvroeg, verloren beleggers miljarden dollars door dit wanbetalingsrisico.
De term certificaat verwijst ook naar aandeelcertificaten (ADR), waarmee de eigenaar eigendomsrechten heeft op gedeponeerde aandelen. In dit geval spreekt men dus van certificaten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor buitenlandse aandelen die niet kunnen worden opgeslagen bij de depotbank van de belegger.