Artikel laten voorlezen
|
De Dollar Index is één van de belangrijkste indexen die dagelijks wordt geraadpleegd en verhandeld door beleggers uit heel de wereld. Het is een bron van informatie waar veel beginnende beleggers weinig aandacht aan besteden.
In dit artikel gaan we dieper in op wat de dollar index is en welke informatie u er zelf kunt uithalen voor uw beleggingen.
In dit artikel zullen we de volgende onderwerpen bespreken:
Wat is de Dollar index?
De US Dollar Index – vaak gekend als de USDX, DXY, DX of USD Index – is een maat voor de waarde van de Amerikaanse dollar (USD) ten opzichte van een mandje van valuta’s dat wordt gebruikt door de grootste Amerikaanse handelspartners. De index stijgt als de dollar sterker wordt ten opzichte van deze valuta’s en daalt als de dollar zwakker wordt.
De US Dollar Index vergelijkt de waarde van de Amerikaanse dollar met zes valuta’s die worden gebruikt door de grote Amerikaanse handelspartners: de euro (EUR), Japanse yen (JPY), Britse pond (GBP), Canadese dollar (CAD), Zweedse kroon (SEK) en Zwitserse Frank (CHF).
Vóór de euro omvatte de index ook vijf andere Europese valuta’s. De euro vertegenwoordigt 57,6% van de gewogen waarde (hetzelfde totale percentage als de valuta’s die het heeft vervangen); de Japanse Yen 13,6%; het Britse pond 11,9%; de Canadese dollar 9,1%; de Zweedse kroon 4,2%; en de Zwitserse Frank 3,6%.
De US Dollar Index kreeg bij aanvang een basiswaarde van 100. Dit betekent dat een waarde van 90 gelijkstaat aan een daling van -10% in de waarde van de dollar ten opzichte van de valuta’s in de mand, terwijl een waarde van 110 een stijging van + 10% vertegenwoordigt.
Hoe wordt de Dollar index berekend?
De dollarindex wordt berekend met de volgende formule van valutaparen:
USD Index = 50.14348112 × EURUSD -0.576 × USDJPY 0.136 × GBPUSD -0.119 × USDCAD 0.091 × USDSEK 0.042 × USDCHF 0.036
De waarde van elke valuta wordt vermenigvuldigd met het gewicht, wat een positief getal is wanneer de Amerikaanse dollar de basisvaluta is. Het is een negatief getal wanneer de Amerikaanse dollar de noteringsvaluta is.
De Euro en de Britse pond zijn de enige twee valuta’s waar de Amerikaanse dollar de noteringsvaluta is, omdat ze worden uitgedrukt in termen van de dollar. De andere valutaparen worden vermeld in termen van hoeveel eenheden één Amerikaanse dollar zou kunnen kopen.
Geschiedenis van de Dollar index
De Federal Reserve creëerde de index in 1973 om de waarde van de dollar bij te houden. Dit was vlak nadat de toenmalige president Nixon de goudstandaard had verlaten, waardoor de waarde van de dollar vrij kon handelen op de valutamarkten van de wereld. Vóór de oprichting van de dollarindex was de dollar vastgesteld op $35 per 30 gram goud. De goudstandaard werd geïmplementeerd tijdens de Bretton Woods-overeenkomst van 1944. De dollarindex begon bij 100. De index heeft de procentuele verandering in de waarde van de dollar gemeten sinds de vaststelling van de basiswaarde. Het verandert constant als reactie op verschuivingen in de lopende Forex-transacties. Het hoogste punt ooit was 163,84 op 5 maart 1985. Het laagste punt ooit was op 22 april 2008, toen er een prijs van 71,57 te lezen stond.
De Bretton Woods-overeenkomst
De overeenkomst van Bretton Woods is tot stand gekomen tijdens een conferentie in 1944 van alle geallieerde naties uit de Tweede Wereldoorlog. Het vond plaats in Bretton Woods, New Hampshire.
Volgens de overeenkomst beloofden de landen dat hun centrale banken vaste wisselkoersen tussen hun valuta’s en de dollar zouden handhaven. Als de valutawaarde van een land te zwak werd ten opzichte van de dollar, zou de centrale bank hun valuta op de valutamarkten opkopen. Vóór Bretton Woods volgden de meeste landen de goudstandaard. Dat betekende dat elk land garandeerde dat ze hun valuta zouden kunnen inwisselen voor hun waarde in goud. Na Bretton Woods stemde elk lid ermee in om hun valuta in te wisselen voor Amerikaanse dollars en niet voor goud.
Maar waarom kozen de landen voor de Amerikaanse dollars? De Verenigde Staten had driekwart van de wereldvoorraad goud in bezit. Geen enkele ander land had genoeg goud om hun valuta als vervanging te implementeren. De dollar was nu een substituut voor goud geworden. Als gevolg hiervan begon de waarde van de dollar te stijgen in vergelijking met andere valuta’s. Hierdoor ontstond meer vraag naar dollars, ook al bleef de waarde in goud gelijk. Dit verschil in waarde zorgde voor de ineenstorting van het Bretton Woods-systeem drie decennia later.
Waarom is de Dollar index belangrijk voor beleggers?
De US Dollar Index is belangrijk voor beleggers, omdat het een indicator is van de relatieve kracht van de Amerikaanse dollar over de hele wereld.
Technische analyse kan gebruikt worden op de Dollar index. Zo kunt u via de dollar index trends bevestigen in de markten zoals de grondstoffen die zijn geprijsd in de US-dollar, valutaparen die de Amerikaanse dollar bevatten (zoals degene die worden gebruikt om de waarde van de index te berekenen), aandelen en indices.
In het algemeen zullen de grondstoffenprijzen dalen naarmate de dollar in waarde stijgt en andersom zullen grondstoffen stijgen naarmate de dollar in waarde zakt. Valutaparen, aan de andere kant, bewegen in dezelfde richting als de Dollar Index als de Amerikaanse dollar de basisvaluta is, en de tegenovergestelde richting als de dollar de noteringsvaluta is. Zo zal u merken dat het US Dollar-Japanse Yen valutapaar in dezelfde richting zal handelen als de Dollar Index maar de Euro-US Dollar zal net invers bewegen ten opzichte van de dollar index.
Voor aandelen en indexen is het iets ingewikkelder maar in het algemeen zullen Amerikaanse bedrijven merken dat hun export internationaal minder competitief is wanneer de dollar sterk is, en competitiever wanneer deze zwakker is. Hierdoor kunt u vaak merken dat hun aandelenkoersen vaak bewegen om veranderingen in de waarde van de dollar te weerspiegelen. Zo zal een lage dollar index vaak gepaard gaan met een sterke S&P 500 index.
Veel beleggers gebruiken de index ook om risico’s te vermijden. Dit zijn vaak bedrijven die ervoor willen zorgen dat ze geen verlies lijden op internationale transacties.
De Euro en de Dollar Index
Omdat de euro het meeste gewicht heeft bij het berekenen van de dollar index, is het dus ook normaal dat de bewegingen van de euro de dollar het meest zal beïnvloeden. In het voorbeeld hieronder zien we de dollar index future en de euro future. We kunnen duidelijk zien hoe de twee futures in tegengestelde richtingen handelen. Ook tijdens de laatste paar volatiele weken blijft de negatieve correlatie behouden. Dit is een correlatie die extreem populair is bij beleggers die beleggen of handelen in futures of in valuta’s. De Dollar Index wordt vaak dagelijks besproken in financiële nieuwsberichten.
Goud en de Dollar Index
Goud is een grondstof en heeft intrinsieke waarde. Die waarde kan echter in de loop van de tijd fluctueren, vaak ook met volatiele bewegingen. Traditioneel gezien, wanneer de waarde van de dollar toeneemt ten opzichte van andere valuta’s, daalt de prijs van goud. Dit komt omdat goud in andere valuta duurder wordt. Naarmate de prijs van een grondstof stijgt, zijn er doorgaans minder kopers, met andere woorden, de vraag neemt af. Omgekeerd, naarmate de waarde van de Amerikaanse dollar lager wordt, neigt goud te stijgen naarmate het goedkoper wordt in andere valuta’s.
De negatieve correlatie is niet altijd de standaard. Goud en de dollar kunnen echter ook een positieve correlatie hebben. In het onderstaande voorbeeld zien we de Dollar Index en de grafiek van goud. De voorbije maanden hebben we een positieve correlatie kunnen vaststellen tussen de dollar en goud. Een positieve correlatie tussen de twee beleggingsproducten kan signaleren dat beleggers meer beleggen in safe-haven producten. De dollar en goud worden ook vaak beide gezien als een veilige haven, wat de positieve correlatie verklaart. Dit is een belangrijk aspect dat u zeker en vast moet onthouden bij het bekijken van de verschillende correlaties tussen de dollar index en andere beleggingsproducten.
Zelf beleggen bij LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: