Beleggen in suiker met de Sugar No. 11 future (SB)

Door Sven van Gasse


Sugar No. 11
ISIN: --
|
Ticker: SB
|
Valuta: USD
Artikel laten voorlezen

Geschatte Leestijd: 5 minutes

Mensen eten gemiddeld 110 gram suiker per dag, waarvan ongeveer de helft afkomstig is van toegevoegde suikers. 110 gram suiker staat gelijk aan 28 suikerklontjes. Hierdoor is suiker één van de meest gebruikte agrarische grondstoffen in onze voeding.

Zoals bij alle grondstoffen wordt ook suiker verhandeld op de beurs. Voornamelijk professionele handelaars en bedrijven investeren hierin zodat zij hun budgetten voor het komende jaar correct kunnen inschatten. Maar ook particulieren kunnen beleggen in suiker.

In dit artikel leggen we uit hoe u kunt handelen in suiker door middel van futures. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.

Beleggen in de suikerindustrie

Bij beleggen in grondstoffen denken de meeste beleggers niet meteen aan suiker maar eerder aan aardolie of aardgas.

Toch is de suikerindustrie miljarden waard. Suiker wordt immers voor een enorm aantal toepassingen in ons dagelijks leven gebruikt. De afgelopen jaren werd de waarde van de wereldwijde suikerindustrie geschat op ongeveer $ 100 miljard per jaar. Dit cijfer omvat de productie, verwerking en handel van zowel suikerriet als suikerbieten, evenals de bijbehorende markten voor suikerproducten zoals geraffineerde suiker, suikersiroop en andere derivaten.

Suiker wordt voornamelijk geproduceerd uit suikerriet en suikerbieten. Hierbij is suikerriet goed voor ongeveer 80% van de wereldwijde productie. Landen als Brazilië, India, China en Thailand zijn grote producenten van suikerriet. Belangrijke producenten van suikerbieten zijn dan weer Europa, Rusland en de Verenigde Staten.

In ontwikkelde landen is de laatste jaren een trend aan de gang waarin men steeds meer focust op gezonde voeding. Om deze reden is de suikerconsumptie in deze landen jaar na jaar wat aan het dalen. Deze daling van de consumptie wordt echter gecompenseerd door de toenemende consumptie in opkomende markten. De levensstandaard in deze landen stijgt, wat doorgaans gepaard gaat met een toenemende suikerconsumptie.

Factoren die de suikerprijs beïnvloeden

De prijs van suiker wordt beïnvloed door een reeks van verschillende factoren.

Zoals bij alle agrarische producten hangt de prijs af van de oogst die behaald wordt. Eén van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een goede of slechte oogst is het weer. Weersomstandigheden spelen een cruciale rol in de productie van suiker, aangezien zowel suikerriet als suikerbieten zeer gevoelig zijn voor klimaatveranderingen. Extreme weersomstandigheden zoals droogte, overmatige regenval en vorst kunnen de oogsten beschadigen, wat leidt tot een verminderd aanbod en hogere prijzen.

De hoeveelheid geproduceerde suiker in belangrijke producerende landen heeft een directe invloed op de prijs. Brazilië, India, China en Thailand behoren tot de grootste suikerproducenten ter wereld. Schommelingen in productievolumes door veranderingen in landbouwtechnieken, investeringen in infrastructuur en beschikbaarheid van landbouwgrond kunnen de suikerprijzen beïnvloeden.

Olieprijzen hebben, misschien wat verrassend, een indirecte invloed op suikerprijzen. Dit komt vooral door hun impact op ethanolproductie. In Brazilië wordt een aanzienlijk deel van de suikerrietproductie gebruikt voor de productie van ethanol, een biobrandstof. Wanneer olieprijzen hoog zijn, kan de vraag naar ethanol stijgen, wat de hoeveelheid beschikbare suiker voor de voedselmarkt vermindert en de suikerprijzen verhoogt.

De waarde van nationale valuta’s kan ook een invloed hebben op de suikerprijzen. Aangezien suiker internationaal wordt verhandeld in Amerikaanse dollars, kunnen schommelingen in de wisselkoersen van belangrijke producerende landen zoals Brazilië en India de prijs beïnvloeden. Een zwakkere valuta in een producerend land maakt de export goedkoper, wat kan leiden tot een toename van het aanbod op de wereldmarkt en lagere prijzen.

Geopolitieke gebeurtenissen, zoals handelsconflicten, embargo’s en economische sancties, kunnen de suikerprijzen beïnvloeden door de toeleveringsketens te verstoren. Spanningen tussen grote producerende en consumerende landen kunnen leiden tot onzekerheid op de markt, wat vaak resulteert in prijsvolatiliteit.

Beleggen in suiker

Wanneer een belegger verwacht dat de suikerprijs gaat stijgen of dalen, zijn er verschillende manier om hierop in te spelen. Beleggers kunnen een positie innemen in bedrijven die suiker produceren. Enkele van de belangrijkste spelers hierin zijn het Indiase Shree Renuka Sugars en Rana Sugars of het Duitse Südzucker waartoe het Belgische bedrijf Tiense Suiker behoort.

In dit artikel focussen we ons echter op het investeren in suiker door middel van futures. Suikerfutures zijn termijncontracten waarmee beleggers de toekomstige prijs van suiker kunnen verhandelen. Elk contract specificeert een bepaalde hoeveelheid suiker die tegen een vastgestelde prijs op een toekomstige datum geleverd moet worden. Deze contracten worden verhandeld op grote beurzen zoals de Intercontinental Exchange (ICE) en de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Sugar No. 11 Future (SB)

Eén van de belangrijkste suikerfutures is het Sugar No. 11 contract. Deze future is de referentie voor de handel in ruwe suiker wereldwijd. Het Sugar No. 11 contract is één van de meest verhandelde en bekende termijncontracten in de suikerindustrie. Dit contract, verhandeld op de Intercontinental Exchange, vertegenwoordigt ruwe rietsuiker en speelt een cruciale rol in de wereldwijde suikerhandel.

Elk Sugar No. 11 contract vertegenwoordigt 112.000 pond ruwe rietsuiker. Dit is een standaardmaat die het mogelijk maakt om grote volumes suiker te verhandelen. Tegen een huidige prijs van zo’n $ 0,19 per pond, vertegenwoordigt één contract een waarde van $ 21.280.

De minimumprijsverandering, ook wel tick genoemd, is 0,01 cent per pond. Dit komt overeen met $ 11,20 per contract.

De vervaldatum van Sugar No. 11 contracten is meestal de laatste dag van de maand voorafgaand aan de contractmaand. De contractmaanden zijn maart, mei, juli en oktober. Wanneer het contract afloopt, wordt er overgegaan tot een fysieke levering van de suiker die in het contract wordt vertegenwoordigd. Beleggers die niet willen dat de suiker fysiek geleverd wordt, dienen het contract voor de vervaldatum af te sluiten.

Sugar No. 11 future | Sugar No. 11 contract | Sugar No. 11 koers

Suiker Futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over handige trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

Bekijk KID Informatie