Artikel laten voorlezen
|
Geschatte leestijd: 8 minutes

Het is niet alleen een ochtendritueel of een opkikkertje overdag, maar ook een sociale ervaring die mensen samenbrengt. Dagelijks worden er wereldwijd maar liefst 2,25 miljard kopjes koffie gedronken.
Veel mensen weten echter niet dat koffie ook verhandeld wordt op de beurs. In dit artikel vertellen we u hoe u kunt handelen in het zwarte goedje door middel van Koffie futures.
Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.
Futures zijn complexe financiële instrumenten en brengen aanzienlijke risico’s met zich mee. Beleggers moeten zorgvuldig overwegen of ze geschikt zijn voor hun beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid. Beleggers moeten ook hun kennis van de futuresmarkten en verschillende strategieën vergroten voordat ze beginnen met handelen in futures.
Beleggen in de Koffie Future
Wanneer we spreken over beleggen in koffie, onderscheiden we hierin twee soorten koffiebonen. Enerzijds de robustabonen en anderzijds de arabicabonen. Deze twee soorten zijn van de meer dan 100 verschillende koffieplanten eigenlijk de enige die geschikt zijn voor menselijke consumptie en op industriële schaal worden geproduceerd. Van deze twee soorten wordt arabica het meest gedronken. Deze boon neemt ongeveer 75% van de productie voor haar rekening terwijl robusta de andere 25% vertegenwoordigt.
Robustabonen zijn steviger en krachtiger van smaak. Dit zorgt ervoor dat de koffie van deze boon bitterder is, waardoor deze minder toegankelijk is voor occasionele koffiedrinkers. De robustaboon bevat ook meer cafeïne dan de arabica waardoor deze uitermate geschikt is voor espresso’s.
Arabicabonen zijn daarentegen verfijnder en bevatten ongeveer half zoveel cafeïne als de robusta. Door de mildere smaak van de arabicaboon is deze boon toegankelijk voor iedereen. Dit verklaart meteen ook haar populariteit onder koffiedrinkers.
Ook is de arabicaboon over het algemeen duurder dan de robusta. Dit heeft niets met de smaak te maken maar wel met de sterkte van de plant en de omstandigheden waarin deze groeit. De arabicaboon bevat minder cafeïne en is daardoor vatbaarder voor ziektes. Ook groeit de arabicaboon enkel op grote hoogte, waardoor het voor koffieboeren moeilijker is om de plantages te bereiken.
Factoren die de prijs beïnvloeden
De prijs van koffie wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, variërend van weersomstandigheden en oogstcycli tot politieke en economische stabiliteit, valutaschommelingen, vraag en aanbod en speculatie. Voor beleggers in koffie futures is het essentieel om een diepgaand begrip te hebben van deze factoren en hun onderlinge relaties om effectieve handelsstrategieën te ontwikkelen en risico’s te beheren.
Voor het handelen in koffie is een gedegen kennis van deze markt noodzakelijk. Het is raadzaam om de relevante factoren die de prijs beïnvloeden op de voet te volgen. Beleggen in koffie is een zeer specifieke materie waardoor het niet volstaat om enkel het algehele economische nieuws te volgen. Uiteraard blijft het economische nieuws wel van belang voor de koffiemarkt. In tijden van crisis wordt er bijvoorbeeld minder koffie gedronken.
Een goed begrip van de koffie-industrie gaat echter nog een pak verder. Zoals bij alle landbouwproducten, is het weer een zeer belangrijke factor voor een goede koffieoogst. Extreme weersomstandigheden zoals droogte of overmatige regenval kunnen de koffieoogst beïnvloeden en daarmee de prijzen doen stijgen of dalen.
Ook de economische en politieke stabiliteit in grote koffieproducerende landen zoals Brazilië en Vietnam, kunnen de productie en export van koffie beïnvloeden.
Verschillende verklaringen
De sterke stijging van de koffieprijs kende afgelopen jaren verschillende oorzaken.
De koffieprijzen begonnen in 2021 fors te stijgen door verstoringen in de wereldwijde aanvoerketens die nog een voortvloeisel waren van de coronapandemie. Koffie wordt voornamelijk geproduceerd in Azië en Afrika. Het werd tijdens de pandemie een stuk moeilijker om deze bonen in Europa te krijgen. Eind 2021 gingen de economieën na maandenlange lockdowns opnieuw open waardoor er een enorme vraag was naar allerhande producten. Dit zorgde ervoor dat de tarieven voor containers voor transport over zee enorm de lucht ingingen.
Ook kreeg Brazilië, één van de belangrijkste koffieproducenten, te maken met het weerfenomeen La Nina. Dit weerfenomeen veroorzaakte droogte en onverwachte vorst, wat tot kleinere oogsten leidde in het land. Zoals één van de basiswetten in de economie stelt: wanneer het aanbod daalt en de vraagt stijgt, zal ook de prijs volgen.
Wanneer de verstoringen in de aanvoerketens achter de rug waren, en de prijs wat was gezakt, kende de koffieprijs opnieuw een stevige boost. Deze keer had het weer er niets mee te maken, maar was de stijging te wijten aan geopolitieke oorzaken. Door de oorlog in Gaza, vallen Houthi-rebellen schepen in de Rode Zee aan. Om geen risico’s te nemen, vermijden vele rederijen deze route. Hoewel de alternatieve route de veiligste optie is, is deze een stuk langer. Dit zorgt ervoor dat de schepen een veel langere weg moeten afleggen en dus meer brandstof verbruiken, wat zorgt voor stijgende transportkosten.
Koffie future (KC)
Koffie behoort tot de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. Eén van de manieren waarop beleggers kunnen inspelen op de prijsontwikkeling van koffie is via futurescontracten. Dit is echter een complex financieel instrument dat niet voor iedere belegger geschikt is. Het is belangrijk om de werking van futures volledig te begrijpen en om na te gaan of u zich de bijbehorende risico’s kunt permitteren.
Het Coffee C-futurescontract is wereldwijd de benchmark voor arabica koffie. Dit type koffieboon vertegenwoordigt ongeveer 75% van de wereldwijde koffieproductie en is vooral afkomstig uit Brazilië en Colombia. Ter vergelijking: robusta-koffie vormt de overige 25% en wordt voornamelijk geproduceerd in landen als Vietnam en Indonesië. Terwijl robusta populair is in Europa, zijn arabicabonen vooral geliefd in de Verenigde Staten.
De koffie future is gebaseerd op de prijs van ‘exchange-grade’ groene arabicabonen. Deze bonen zijn afkomstig uit erkende pakhuizen in ongeveer 20 landen, gelegen nabij havens in de VS en Europa. Voor elke locatie gelden standaard premies of kortingen, afhankelijk van de haven van levering.
Handel via het Coffee C-futurescontract
Het Coffee C-futurescontract wordt uitgegeven op de New York Board of Trade (NYBOT), een dochteronderneming van de Intercontinental Exchange (ICE). NYBOT is al sinds 1870 actief als termijnbeurs voor fysieke grondstoffen.
Wanneer u via het TWS Handelsplatform zoekt op ‘KC’, verschijnt het Coffee C-futurescontract. De notering verloopt in Amerikaanse centen, met twee decimalen. Een koers van 225 betekent dus een prijs van $ 2,25 per pond koffie.
Contractgrootte en hefboomwerking
Elke koffie future vertegenwoordigt 37.500 pond koffie. Bij een prijs van $ 2,25 per pond komt de totale contractwaarde uit op $ 84.375. Een koersverandering van $ 0,01 betekent daarmee een waardeverschil van $ 375 per contract. Als de prijs met 1% stijgt (tot $ 2,2725), vertegenwoordigt het contract een waarde van $ 85.218,75. Afhankelijk van uw positie kan dit resulteren in een winst of verlies van $ 843,75.
Dit voorbeeld illustreert de hefboomwerking van futures: kleine prijsbewegingen kunnen leiden tot relatief grote financiële gevolgen. De marginvereiste voor één koffie future bedraagt momenteel ongeveer $ 12.219. Raadpleeg het TWS Handelsplatform of LYNX+ voor de actuele vereisten.
Belangrijke aandachtspunten
Bij het handelen in futures dient u ook rekening te houden met:
- Transactiekosten: $3,50 per contract.
- Bid-ask spread: het verschil tussen de bied- en laatprijs kan invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs.
- Fysieke levering: bij LYNX is fysieke levering van futures niet mogelijk. Het systeem sluit automatisch uw positie als u deze aanhoudt na de start van de close-outperiode.

Lees vóór het handelen het Essentiële Informatiedocument (KID) voor dit product.
Voordelen van handelen in futures:
- Inzetbaar als hedge: Het risico dat u loopt bij openstaande posities kunt u afdekken met futures posities. Een bullish portefeuille kan beschermd worden middels het short sellen van een future. Een bearish portefeuille kan beschermd worden middels een futures longpositie. Bovendien kan van kalenderspreads en grondstofspreads gebruik gemaakt worden.
- Speculeren op koersbewegingen zonder onderliggende waarde aan te kopen: Met een longpositie kunt u speculeren op een koersstijging van de onderliggende waarde. Inspelen op een koersdaling van de onderliggende waarde kan met een shortpositie.
- Met indexfutures met slechts één transactie handelen in een index: Indexfutures zijn future-contracten met een index als onderliggende waarde. Als u positief bent over de markt, maar niet weet welke aandelen u moet kopen of welke sector van de markt zal stijgen, kunt u een contract voor een hele index kopen. Als het niveau van de index stijgt, stijgt de waarde van de indexfuture.
Nadelen van handelen in futures:
- Ongelimiteerde verliezen: In het geval van een shortpositie in een future kan het verlies oneindig oplopen. Dit kan ook gebeuren bij een longpositie als de onderliggende waarde slechts één effect betreft, bijvoorbeeld een grondstof. Naarmate de koers van de onderliggende waarde stijgt of daalt, loopt het verlies van uw short- of longpositie op. De koers van de onderliggende waarde kan in theorie ongelimiteerd toe- of afnemen
- Het effect van een hefboom: De contractwaarde wordt vergroot door de multiplier. Een koersbeweging van het onderliggende effect leidt tot een vergrote koersstijging- of daling van het futurescontract. Winsten en verliezen kunnen daardoor versneld oplopen. Door de hefboom kan een relatief kleine beweging in de markt een groot effect hebben op uw rendement, maar ook op uw verlies. In extreme gevallen kunt u meer verliezen dan uw initiële inleg.
- Margin calls: Futurehandel kan leiden tot het verliezen van uw volledige inleg of zelfs meer. Het verlies bij futures is in theorie ongelimiteerd en kan daarmee ook de initiële marginverplichting overschrijden. De belegger zal in dat geval mogelijk extra moeten bijstorten om aan de marginverplichtingen te kunnen voldoen.
Handelen in Koffie Futures
Handelen in futures vereist voldoende kennis en ervaring. U moet mogelijk een geschiktheidstoets of kennis- en ervaringstoets afleggen alvorens u toegang krijgt tot deze producten.