Artikel laten voorlezen
|
Geschatte leestijd: 7 minutes
Veel mensen weten echter niet dat koffie ook verhandeld wordt op de beurs. In dit artikel vertellen we u hoe u kunt handelen in het zwarte goedje door middel van Koffie futures. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.
Beleggen in de Koffie Future
Wanneer we spreken over beleggen in koffie, onderscheiden we hierin twee soorten koffiebonen. Enerzijds de robustabonen en anderzijds de arabicabonen. Deze twee soorten zijn van de meer dan 100 verschillende koffieplanten eigenlijk de enige die geschikt zijn voor menselijke consumptie en op industriële schaal worden geproduceerd. Van deze twee soorten wordt arabica het meest gedronken. Deze boon neemt ongeveer 75% van de productie voor haar rekening terwijl robusta de andere 25% vertegenwoordigt.
Robustabonen zijn steviger en krachtiger van smaak. Dit zorgt ervoor dat de koffie van deze boon bitterder is, waardoor deze minder toegankelijk is voor occasionele koffiedrinkers. De robustaboon bevat ook meer cafeïne dan de arabica waardoor deze uitermate geschikt is voor espresso’s.
Arabicabonen zijn daarentegen verfijnder en bevatten ongeveer half zoveel cafeïne als de robusta. Door de mildere smaak van de arabicaboon is deze boon toegankelijk voor iedereen. Dit verklaart meteen ook haar populariteit onder koffiedrinkers.
Ook is de arabicaboon over het algemeen duurder dan de robusta. Dit heeft niets met de smaak te maken maar wel met de sterkte van de plant en de omstandigheden waarin deze groeit. De arabicaboon bevat minder cafeïne en is daardoor vatbaarder voor ziektes. Ook groeit de arabicaboon enkel op grote hoogte, waardoor het voor koffieboeren moeilijker is om de plantages te bereiken.
Factoren die de prijs beïnvloeden
De prijs van koffie wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, variërend van weersomstandigheden en oogstcycli tot politieke en economische stabiliteit, valutaschommelingen, vraag en aanbod en speculatie. Voor beleggers in koffie futures is het essentieel om een diepgaand begrip te hebben van deze factoren en hun onderlinge relaties om effectieve handelsstrategieën te ontwikkelen en risico’s te beheren.
Om met succes te beleggen in koffie is het noodzakelijk dat je deze markt in detail opvolgt. Beleggen in koffie is een zeer specifieke materie waardoor het niet volstaat om enkel het algehele economische nieuws te volgen. Uiteraard blijft het economische nieuws wel van belang voor de koffiemarkt. In tijden van crisis wordt er bijvoorbeeld minder koffie gedronken.
Een goed begrip van de koffie-industrie gaat echter nog een pak verder. Zoals bij alle landbouwproducten, is het weer een zeer belangrijke factor voor een goede koffieoogst. Extreme weersomstandigheden zoals droogte of overmatige regenval kunnen de koffieoogst beïnvloeden en daarmee de prijzen doen stijgen of dalen.
Ook de economische en politieke stabiliteit in grote koffieproducerende landen zoals Brazilië en Vietnam, kunnen de productie en export van koffie beïnvloeden.
Hoogste prijs in jaren
Beleggen in koffie is niet enorm bekend bij beleggers. Toch kunnen beleggers die de markt goed in de gaten houden, profiteren van de soms forse koersbewegingen.
De afgelopen jaren noteert koffie aan niveaus die we jaren niet meer gezien hebben. Terwijl de prijs van arabicabonen sinds 2020 meer dan verdubbelde, bereikte de prijs van robustabonen eind 2023 zelfs een absolute recordhoogte.
Verschillende verklaringen
De sterke stijging van de koffieprijs kende afgelopen jaren verschillende oorzaken.
De koffieprijzen begonnen in 2021 fors te stijgen door verstoringen in de wereldwijde aanvoerketens die nog een voortvloeisel waren van de coronapandemie. Koffie wordt voornamelijk geproduceerd in Azië en Afrika. Het werd tijdens de pandemie een stuk moeilijker om deze bonen in Europa te krijgen. Eind 2021 gingen de economieën na maandenlange lockdowns opnieuw open waardoor er een enorme vraag was naar allerhande producten. Dit zorgde ervoor dat de tarieven voor containers voor transport over zee enorm de lucht ingingen.
Ook kreeg Brazilië, één van de belangrijkste koffieproducenten, te maken met het weerfenomeen La Nina. Dit weerfenomeen veroorzaakte droogte en onverwachte vorst, wat tot kleinere oogsten leidde in het land. Zoals één van de basiswetten in de economie stelt: wanneer het aanbod daalt en de vraagt stijgt, zal ook de prijs volgen.
Wanneer de verstoringen in de aanvoerketens achter de rug waren, en de prijs wat was gezakt, kende de koffieprijs opnieuw een stevige boost. Deze keer had het weer er niets mee te maken, maar was de stijging te wijten aan geopolitieke oorzaken. Door de oorlog in Gaza, vallen Houthi-rebellen schepen in de Rode Zee aan. Om geen risico’s te nemen, vermijden vele rederijen deze route. Hoewel de alternatieve route de veiligste optie is, is deze een stuk langer. Dit zorgt ervoor dat de schepen een veel langere weg moeten afleggen en dus meer brandstof verbruiken, wat zorgt voor stijgende transportkosten.
Hoe kunt u beleggen in koffie?
Één van de manieren om te beleggen in koffie is via futures. Als u in het TWS Handelsplatform zoekt op KC zult u de Coffee C future zien verschijnen. De koersnotering is in centen en honderdsten van een cent tot twee cijfers achter de komma. Momenteel is de prijs 225, wat dus neerkomt op $ 2,25. Het Coffee C-contract is de wereldwijde benchmark voor arabica koffie. Arabica-koffie is goed voor 75% van de wereldproductie en wordt vooral verbouwd in Brazilië (40% van het totale aanbod in de wereld) en Colombia. Robusta-koffie is goed voor de resterende 25% en wordt vooral geproduceerd in Vietnam (15% van het wereldwijde aanbod) en Indonesië. Robusta is de koffieboon die populair is in Europa, terwijl arabicabonen populair zijn in de Verenigde Staten. Vandaar dat de koffie future gebaseerd is op de prijzen van de arabica koffieboon.
Het futurecontract bepaalt de prijs voor de fysieke levering van ‘exchange-grade’ groene bonen. De koffiebonen komen uit één van de 20 landen met een erkend pakhuis aan een van de havens in de VS en Europa, met vastgestelde premies/kortingen voor havens. Uiteraard is fysieke levering via LYNX uitgeschakeld en zal het systeem uw positie automatisch sluiten als u na de start van de close-out periode nog een positie open heeft staan.
Het Coffee C future contract wordt uitgegeven door de grondstoffenbeurs NYBOT dat weer een dochteronderneming is van ICE. De New York Board of Trade (NYBOT), opgericht in 1870, is een termijnbeurs voor fysieke grondstoffen. De Intercontinental Exchange (ICE) is een beursuitbater die werd opgericht in 2000. De specificaties van het contract ziet u hieronder.
De koffie future heeft een multiplier van 37.500 en dat betekent dus dat 1 future op dit moment gelijk staat aan een waarde van $ 2,25 x 37.500 = $ 84.375. Elke $ 0,01 prijsverandering vertegenwoordigt op deze manier een waarde van $ 375 per contract. Stel dat de koffieprijs in dit geval dus met 1% stijgt tot $ 2,2725 dan is 1 koffie future contract $ 85.218,75 waard. Indien u long zit verdient u dan $843,75, maar als u short zit verliest u dat bedrag. De marginvereisten zijn ongeveer $ 12.219, maar actuele vereisten vindt u in het TWS Handelsplatform of LYNX+.
Let op: Futures worden gezien als complexe producten. Transacties dienen alleen verricht te worden door beleggers die de aard en reikwijdte van hun mogelijkheden, verplichtingen en de risico’s begrijpen met betrekking tot het handelen in futures.
Handelen in Koffie Futures
LYNX is dé broker voor futureshandelaren, zo kunt u via LYNX ook handelen in de Koffie Future (KC). Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.
Koffie Futures handelen via LYNX?
Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over handige trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.