Inspelen op kwartaalcijfers met opties: earnings play

Door Kevin Verstraete

....

Artikel laten voorlezen

In juli gaat het tweede kwartaalcijferseizoen van dit jaar weer van start, waarbij Amerikaanse en Europese bedrijven met de cijfers komen. Deze periode wordt ook wel earning season genoemd. Dit is een interessante periode voor optiebeleggers, omdat er met een earnings play geprofiteerd kan worden van de hoge implied volatility.

In dit artikel bespreken we een zeer eenvoudige maar effectieve optiestrategie om in te spelen op kwartaalcijfers. Niet enkel de uitwerking van de optiestrategie, maar ook het idee erachter komt uitgebreid aan bod. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Met opties inspelen op kwartaalcijfers

Allereerst is het van belang om te achterhalen wanneer de bedrijven met cijfers komen. Dit kunt u op internet vinden, maar op onze kwartaalcijfers-pagina vindt u uiteraard ook terug wanneer de grootste bedrijven met hun cijfers komen.

Optieprijzen worden onder andere bepaald door de implied volatility. Kort gezegd is de implied volatility de verwachte volatiliteit van de onderliggende waarde. Omdat we in dit artikel opties bespreken in het kader van kwartaalcijfers, hebben we het hier enkel over aandelenopties.

Afname van de volatiliteit

Wanneer u de implied volatility bekijkt van de opties in aanloop van kwartaalcijfers, zult u zien dat deze in de overgrote meerderheid van de gevallen stijgt. De markt verwacht met andere woorden een verhoogde volatiliteit tot de expiratiedatum. Intuïtief klopt dit ook. Een aandeel zou meer moeten bewegen wanneer er nieuws en/of cijfers uitkomen. Zowel naar de bovenzijde als onderzijde.

Veelal is de verwachte beweging echter groter dan de werkelijke beweging. Let op: deze stelling is uiteraard niet in 100% van de situaties correct, maar wel genoeg om op lange termijn winstgevend te kunnen zijn met de onderstaande optiestrategie. Via de zogeheten strangle optiestrategie kunnen we de optiecombinatie duur verkopen en terugkopen tegen een lagere prijs, doordat de volatiliteit sterk afneemt.

Earnings play: short strangle

De short strangle is een veelgebruikte earnings play om in te spelen op kwartaalcijfers. Een strangle  bestaat uit meerdere poten, namelijk een OTM (out-the-money) call optie en een OTM put optie.

Wanneer we een OTM call en put verkopen, creëren we een zone waarin we winst hebben. Deze zone ligt tussen de twee strikeprijzen. De onderzijde van dit winstgebied is de strike van de put, terwijl de bovenzijde van dit winstgebied de strike van de call is. In principe zal het winstgebied nog iets groter zijn indien we de ontvangen premie in rekening brengen. De exacte break even punten zijn:

  • Bovenzijde break even = strike van de verkochte call + ontvangen premie call – commissie
  • Onderzijde break even = strike van de verkochte put + ontvangen premie put – commissie

De achterliggende gedachte van deze strategie is dat er veel premie wordt ontvangen, omdat er wordt verwacht dat de volatiliteit hoog zal zijn bij earnings. In het ideale scenario neemt de volatiliteit een duik, waardoor we de strangle tegen een lagere prijs kunnen terugkopen. Een voordeel van deze optiestrategie is dat er geen buitengewone margin vereisten aan vast hangen.

De maximale winst ligt vooraf vast en komt neer op de som van de premies. Deze wordt behaald indien de strangle tot de expiratiedatum wordt behouden en wanneer de prijs van het aandeel tussen de strikes sluit. Het maximale verlies is in theorie onbeperkt. Naar de bovenzijde kan een aandeel oneindig doorstijgen en naar de onderzijde kan het aandeel zakken tot nul.

Earnings play: short strangle | Inspelen op kwartaalcijfers met opties
Opties
Meer over optiestrategieën?
Als u graag meer informatie wilt over andere optiestrategieën, kunt u terecht op onze optiestrategieën-pagina.

Inspelen op kwartaalcijfers met een strangle: de praktijk

Er zijn meerdere aspecten van de short strangle waar u rekening mee dient te houden als u met opties in wilt spelen op kwartaalcijfers. De belangrijkste vragen worden hieronder behandeld.

Wanneer ga ik exact in positie om bovenstaande strategie toe te passen?

Zo dicht mogelijk tegen de close van de dag, voorgaand op de publicatiedag. Als een bedrijf kwartaalcijfers uitbrengt op 28 juli, is in principe 27 juli de dag waarop u bijvoorbeeld een short strangle in positie neemt. De reden hiervoor is dat een aandeel nogal volatiel kan zijn de dag voordien. Door de positie op het einde van de voorgaande sessie in portefeuille te nemen, bent u zo marktneutraal mogelijk gebleven.

Wanneer sluit ik de optiestrategie?

Na het bekendmaken van de kwartaalcijfers zou de implied volatility moeten zakken om de strangle winstgevend te maken. Het spreekt voor zich dat er ook soms verlieslatende trades zullen zijn. De opzet is dat u de optieconstructie afsluit gedurende de sessie die volgt op de bekendmaking. De positie zal met andere woorden nooit meer dan 24 uur in uw portefeuille zitten.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen voorbeurs- en nabeurs bekendmakingen. Wanneer de kwartaalcijfers voorbeurs worden gepubliceerd, kunt u gedurende de handelssessie die volgt op de bekendmaking kijken om de positie af te sluiten. Bij een nabeurs bekendmaking zal u de volgende handelsdag de positie afsluiten. Ik wil hierbij de nadruk leggen dat de positie in ieder geval moet afgesloten worden, tenzij u van plan bent om optieposities te managen.

Welke strikeprijs neem ik?

Hiervoor moeten we rekening houden met de verwachte prijsbeweging. Om deze te berekenen gaan we gebruik maken van de prijs van een andere optiecombinatie, namelijk de straddle. Een belangrijk gegeven dat we nodig hebben is de prijs van een ATM straddle. Deze kunt u perfect aanmaken in het TWS Handelsplatform. Wanneer u de prijs gevonden heeft, past u de onderstaande formule toe:

Earnings play: berekening strikeprijs | Inspelen op kwartaalcijfers met opties

Het cijfer dat u uit de bovenstaande formule krijgt, is de verwachte prijsbeweging van het aandeel in procenten. Tel dit getal (%) op met de huidige prijs van het aandeel, om de strike van de call optie te berekenen. Trek hierna het getal (%) af van de huidige prijs van het aandeel, om de strike van de put optie te berekenen. Betreft de expiratiedatum kunt u experimenteren. In veel gevallen kan gekozen worden voor de dichtstbijzijnde wekelijkse expiratie.

Optiecombinaties via LYNX

Via LYNX heeft u als optiebelegger de mogelijkheid om met enkele klikken een optiecombinatie op te stellen. Wanneer u dit heeft gedaan, zal u voor de volledige optiecombinatie één bied- en laatprijs zien. Door het inleggen van een combinatieorder, loopt u niet het risico op een partiële uitvoering. U heeft met andere woorden zekerheid van een volledige uitvoering van de combinatie, iets wat onmisbaar is voor iedere optiebelegger.

Voorbeeld optiecombinatie: short strangle | Inspelen op kwartaalcijfers met opties

Inspelen op kwartaalcijfers met opties via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig inspelen op kwartaalcijfers met een earnings play. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties