Artikel laten voorlezen
|
Een groot deel van de professionals in de financiële wereld gebruikt het CAPM om de kost van kapitaal te berekenen tijdens waarderingen en het verwachte rendement te voorspellen.
In dit artikel bespreken we het model, de formule en het gebruik van het CAPM. Ook de voor- en nadelen van het model zullen aan bod komen.
Het CAPM is een model dat zijn wortels heeft in de jaren 60 en tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Met veel voor- en tegenstanders is het CAPM een omstreden theorie. Waar academici en beleggers het wel over eens zijn, is dat extra risico meer rendement met zich meebrengt. Althans, wanneer de beleggingshorizon lang genoeg is.
Betekenis Capital Asset Pricing Model (CAPM)
Het Capital Asset Pricing Model (CAPM) is een model in de financiële wereld dat gebruikt wordt om te kijken naar de relatie tussen het rendement van een belegging en het risico dat erbij komt kijken. Het model gaat ervan uit dat het rendement van een belegging afhankelijk is van de risicovrije rente, de marktrente en het specifieke risico van de belegging.
Het CAPM-model is een belangrijk hulpmiddel voor beleggers en financiële analisten. Het helpt bij het beoordelen van de aantrekkelijkheid van beleggingen en het nemen van investeringsbeslissingen. Het wordt veel gebruikt in de academische wereld en in de financiële sector en heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van moderne portefeuilletheorie en risicomanagement.
Tenzij uw eigen analyse van een aandeel anders aangeeft, kunt u ervan uitgaan dat alle aandelen correct zijn gewaardeerd. Dit betekent dat er geen verwachte extra opbrengst is voor een aandeel dat verder gaat dan de beta en het extra rendement van de markt bovenop de risicovrije rente. Dit extra rendement wordt ook wel alpha genoemd. Om meer rendement te behalen dan de rente op risicovrije kortetermijnactiva, dient u systematisch risico te nemen. Het systematische risico, de beta, bepaalt de risicopremie.
Aannames van het model
Een positieve alpha belooft echter beloning zonder risico omwille van een foute waardering. Beleggers zullen positieve alpha-aandelen met mate nastreven en hun prijzen opdrijven; tegen die hogere prijzen zullen de verwachte rendementen lager zijn. De aanname dat alpha gelijk is aan nul wijst op het feit dat het model steunt op de aanname dat markten efficiënt zijn. Nog een aantal aannames van het model zijn dat:
- Beleggers rationeel zijn
- Dezelfde beleggingsperiode voorzien
- Homogene verwachtingen hebben en over alle informatie beschikken
- Beleggers kunnen lenen tegen de risicoloze rente en short kunnen gaan
- Geen belastingen
- Geen transactiekosten
Deze aannames zijn de grootste aanleiding tot discussie omdat ze de werkelijkheid niet nauwkeurig genoeg zouden modelleren. Het voordeel van de aannames is dat we veel complexiteit kunnen vermijden.
De CAPM-formule
E(R) = Rf + β [E(Rmarkt) – Rf]
Het verwachte rendement van een belegging (E(R)) wordt bepaald door de risicovrije rente (Rf) op te tellen bij het product van de beta (β) van de belegging en het verschil tussen het verwachte rendement van de markt (E(Rmarkt)) en de risicovrije rente (Rf). Hierbij staat:
- E(R) voor het verwachte rendement van de belegging in kwestie
- Rf voor de risicovrije rente, oftewel het rendement dat men kan behalen op risicovrije producten.
- β voor de beta van de belegging, die de mate van systematisch risico weergeeft ten opzichte van de markt. Een beta van meer dan 1 houdt meer risico dan de markt in, een beta lager heeft dus minder risico.
- E(Rmarkt) voor het verwachte rendement van de markt
De mate van systematisch risico van een belegging wordt weergegeven door de beta. In tegenstelling tot het bedrijfsspecifieke risico kan dit risico niet worden vermeden door diversificatie. De marktpremie is het verschil tussen het verwachte rendement van de markt en de risicovrije rente. Het weerspiegelt het extra rendement dat een belegger kan verwachten bovenop de risicovrije rente door te beleggen op de beurs.
Voorbeeld van het CAPM
We nemen Apple als voorbeeld om het CAPM uit te werken
We veronderstellen dat de risicovrije rente (Rf) op dit moment 3% bedraagt, het verwachte rendement van de markt (E(Rmarkt)) 7% is en de beta (β) van Apple 1,28 is. Vervolgens kunnen we het verwachte rendement van Apple berekenen.
- E(Ri) = Rf + βi [E(Rm) – Rf]
- E(Ri) = 3% + 1,28 * (7% – 3%)
- E(Ri) = 3% + 1,28 * 4%
- E(Ri) = 3% + 5,12%
- E(Ri) = 8,12%
In dit voorbeeld is het verwachte rendement van de belegging 8,12%. Dat is de schatting van het rendement voor Apple in het komende jaar. Dit betekent dat beleggers die dit niveau van risico accepteren een verwacht rendement van 8,12% kunnen verdienen op deze belegging, gebaseerd op de gegeven informatie en de aannames van het CAPM-model.
Voor- en nadelen van het CAPM
Voordelen
Het model helpt beleggers te begrijpen hoe ze het risico van hun portefeuille kunnen beheren en een bepaald rendement te voorspellen. Kortom geeft het dus inzicht in de risico-rendementsverhoudingen op een intuïtieve manier.
Het belangrijkste voordeel is de simpliciteit. Het CAPM is zeer eenvoudig te begrijpen, ook voor beginnende beleggers en niet-professionele beleggers. Verder kunnen beleggers het model op verschillende manieren inzetten, met een gewogen beta van de portefeuille kan hij ook het verwachte rendement van zijn portefeuille schatten.
Nadelen
Het CAPM is gebaseerd op verschillende aannames, zoals de markt die perfect efficiënt is, dat alle beleggers rationeel zijn en dezelfde informatie hebben, er geen transactiekosten zijn, etc. Als deze aannames niet kloppen, kan het model niet nauwkeurig zijn.
Het model steunt enorm op eerdere analyses of gemiddelden, voornamelijk het verwachte rendement van de markt geeft veel ruimte voor fouten. Fouten in de variabelen van het model maken het snel onnauwkeurig.
Conclusie
Het CAPM is een model dat wordt gebruikt om te onderzoeken hoeveel rendement een belegger kan verdienen op een belegging en hoeveel risico hij daarbij loopt. Het model gaat ervan uit dat het rendement van een belegging afhankelijk is van de risicovrije rente, het rendement van de markt en het systematisch risico van de belegging. Analisten en beleggers gebruiken het model vaak om na te gaan of een belegging interessant is. Het is eenvoudig te begrijpen, maar het heeft wel een aantal nadelen. Zo gaat het model ervan uit dat de markt en beleggers perfect werken, wat niet altijd het geval is. Dit kan de nauwkeurigheid van het model beïnvloeden.
Beleggen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: