Market cap betekenis: uitleg over de marktkapitalisatie

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

market cap - marktkapitalisatie
Market cap (marktkapitalisatie) is een veelgebruikte term in de beleggingswereld. Het is de afkorting van het woord market capitalization en werd de afgelopen jaren populair door de cryptowereld.


In dit artikel bespreken we de betekenis van market cap en laten we zien wat je daar als belegger aan hebt.

Marktkapitalisatie is de actuele marktwaarde van een onderneming. De marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs

Definitie
Wat is market cap ?

Market cap is een beetje de ‘hippe’ afkorting van market capitalization. Vertaald naar het Nederlands spreken we over de marktkapitalisatie en daarmee wordt gedoeld op de marktwaarde van een beursgenoteerde onderneming.

Market cap berekening

De marktkapitalisatie wordt doorgaans berekend door het aantal uitstaande aandelen (total shares outstanding) te vermenigvuldigen met de koers van een aandeel. Anders gezegd is de market cap dus de totale waarde van alle uitstaande aandelen van een beursgenoteerde onderneming.

Een bedrijf met een aandelenkoers van $20 en 1.000.000 uitstaande aandelen heeft een beurswaarde van $20 miljoen.

Met bovenstaande rekenmethode wordt ook direct duidelijk dat een beurskoers an sich weinig zegt over de waardering van een aandeel. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld een hoge beurskoers, maar relatief weinig uitstaande aandelen. Terwijl andere beursgenoteerde bedrijven een lage koers hebben, maar tegelijkertijd relatief weinig uitstaande aandelen hebben.

Volledige marktkapitalisatie vs Free-float-methode

Het kan ook voorkomen dat een bedrijf relatief gezien veel aandelen zelf in bezit heeft en deze dus niet vrij verhandelbaar zijn op de beurs. In de meest ‘simpele’ vorm worden alle uitstaande aandelen meegenomen in de berekening van de ‘market cap’. De volledige marktkapitalisatie omvat dus ook aandelen die een bedrijf zelf in bezit heeft en/of bijvoorbeeld die van niet-uitgeoefende aandelenopties voor werknemers. Een volledige weging van de marktkapitalisatie wordt (voor indexen) echter zelden gebruikt en zou voor een andere dynamiek op de aandelenmarkten kunnen zorgen. In plaats daarvan wordt doorgaans gebruik gemaakt van de free-float-methode.

Bij de free-float methode wordt de marktkapitalisatie berekend door de prijs van het aandeel te vermenigvuldigen met het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is op de markt. In plaats van alle aandelen te gebruiken (zowel actieve als niet-actieve aandelen), zoals het geval is bij de volledige marktkapitalisatiemethode, sluit de free-float-methode veel aandelen uit. De free-float-methode wordt geacht een nauwkeuriger weergave te geven van marktbewegingen en aandelen die actief op de markt worden verhandeld. Bij gebruik van een free-float-methode is de resulterende marktkapitalisatie dus kleiner dan bij een volledige marktkapitalisatiemethode.

Een index die een free-float-methode gebruikt is ook breder van opzet, omdat de concentratie van een paar topbedrijven in de index wordt verminderd. De free-float-methode is overgenomen door de meeste belangrijke indexen ter wereld, waaronder de Nasdaq en de S&P 500, maar ook door de Nederlandse AEX-index.

Van de 25 bedrijven in de AEX index hebben zeven bedrijven een free float van 75% of minder. Zo heeft Heineken slechts een free float van 40%, vanwege het feit dat de familie Heineken een groot aandelenbelang in handen heeft. KPN heeft een free float van 75%, doordat het Mexicaanse América Móvil 25% van de aandelen in bezit heeft.

De marktwaarde is één van de criteria voor opname in een marktindex zoals de AEX-index of de Amerikaanse S&P 500-index.

market cap | marktkapitalisatie
Editorial credit: Pranjal Srivastava7 / Shutterstock.com

Wat vertelt de market cap?

De market cap is een nuttige maatstaf voor het snel kunnen vergelijken van de beurswaarde van verschillende bedrijven. Het geeft beleggers inzicht in de relatieve omvang van een bedrijf ten opzichte van een ander. De marktkapitalisatie meet in principe niet alleen wat een bedrijf momenteel waard is op de open markt, maar reflecteert ook de perceptie van de markt over de toekomstverwachtingen. Omdat waarderingen weergeven wat beleggers bereid zijn te betalen voor de toekomstige winsten van deze bedrijven.

Met behulp van de marktkapitalisatie kunnen ook eenvoudig verschillende fundamentele ratio’s worden berekend. De price-to-earnings (P/E) ratio kan bijvoorbeeld worden berekend door de marktkapitalisatie te delen door de nettowinst.

Wat verandert de market cap?

Er zijn verschillende factoren die de beurswaarde van een bedrijf kunnen beïnvloeden. Uiteraard als eerste de stijging of daling van de aandelenkoers. Maar ook een verandering in het aantal uitgegeven aandelen. Elke uitoefening van warrants op de aandelen van een onderneming zal het aantal uitstaande aandelen verhogen, waardoor het belang van alle aandeelhouders verwatert. Aangezien de uitoefening van de warrants gewoonlijk gebeurt tegen de marktprijs, kan dit impact hebben op de market cap van de onderneming.

De market cap wordt echter doorgaans niet gewijzigd als gevolg van een aandelensplitsing of de uitkering van een dividend. Na een splitsing zal de aandelenprijs dalen omdat het aantal uitstaande aandelen is toegenomen. Hetzelfde geldt voor dividend. Als een bedrijf een dividend uitkeert, daalt de koers met exact dezelfde grootte als het dividend.

Market cap categorieën

Bedrijven worden doorgaans ingedeeld in één van de drie onderstaande categorieën gebaseerd op hun marktkapitalisatie.

Large-cap aandelen zijn doorgaans bedrijven met een marktwaarde van $10 miljard of meer. Dit zijn veelal volwassen bedrijven die hun sporen al hebben verdiend. Het zijn vaak dominante spelers binnen gevestigde industrieën, en hun merknamen kunnen bekend zijn bij een nationaal consumentenpubliek. Large-cap aandelen kunnen in de regel als defensiever worden beschouwd, wat kan resulteren in minder risico in ruil voor minder groeipotentieel.

Mid-cap aandelen zijn doorgaans bedrijven met een marktwaarde tussen $2 miljard en $10 miljard. Gewoonlijk gaat het om gevestigde bedrijven in sectoren die een snelle groei kennen. Deze groeifase zal waarschijnlijk bepalen of een bedrijf uiteindelijk zijn volledige potentieel kan waarmaken. Mid-cap aandelen kennen normaal gesproken meer groeipotentieel dan large caps, maar daar staat vaak een hogere volatiliteit en dus hoger risico tegenover.

Small-cap aandelen zijn doorgaans bedrijven met een marktwaarde van $300 miljoen tot $2 miljard. Over het algemeen zijn dit jonge bedrijven die nichemarkten of opkomende industrieën bedienen. Small caps kennen doorgaans een beduidend hoger risicoprofiel, maar ook een aanzienlijk groeipotentieel voor langetermijnbeleggers. Door de lagere market cap zijn deze aandelen veelal volatieler dan mid- en large caps.

Over het algemeen groeien large-cap aandelen langzamer en is de kans groter dat zij dividend uitkeren dan sneller groeiende small- of mid-cap aandelen.

10 grootste beursgenoteerde bedrijven

De grootste beursgenoteerde bedrijven komen op één na allemaal uit de Verenigde Staten. Big Tech zoals Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Tesla staan allemaal in de top 10. Met de beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco eind 2019 kwam dit aandeel uit Saoedi-Arabië in één klap binnen in de top van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Op dit moment is Apple het grootste beursgenoteerd bedrijf ter wereld met een beurswaarde van ruim $2300 miljard.

Doordat Saudi Aramco niet vrij verhandelbaar is voor beleggers buiten Saoedi-Arabië, hebben we dit aandeel in de lijst hieronder vervangen voor nummer 11 van de officiële lijst.

Loading ...
Bedrijfsnaam Tickercode Marktkapitalisatie (mld.) Laatste koers 1D Trade
Berkshire Hathaway B BRK.B 622,86 468,86 -0,71 %
Exxon Mobil XOM 521,39 118,63 -1,40 %
UnitedHealth UNH 531,00 577,00 -2,15 %
Tesla TSLA 1.110,68 346,00 2,14 %
Visa V 538,27 311,85 -0,10 %
Microsoft MSFT 3.106,22 417,79 0,49 %
Johnson & Johnson JNJ 368,37 153,00 -1,14 %
Alphabet GOOG 993,80 179,58 1,57 %
Amazon AMZN 2.151,48 204,61 1,44 %
Apple AAPL 3.450,64 228,28 0,11 %

Beleggen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

FAQ

De marktkapitalisatie wordt doorgaans berekend door het aantal uitstaande aandelen (total shares outstanding) te vermenigvuldigen met de koers van een aandeel.

De market cap is een nuttige maatstaf voor het snel kunnen vergelijken van de beurswaarde van verschillende bedrijven.

Large-cap aandelen hebben een marktkapitalisatie van $10 miljard of meer. Ze zijn gevestigde bedrijven met minder volatiliteit en minder groeipotentieel.

Mid-cap aandelen hebben een marktkapitalisatie tussen $2 miljard en $10 miljard. Ze bieden vaak meer groeipotentieel dan large caps, maar hebben een hoger risicoprofiel.

Small-cap aandelen hebben een marktkapitalisatie van $300 miljoen tot $2 miljard. Ze zijn vaak jonge bedrijven en hebben een hoger risico, maar bieden ook een groter groeipotentieel op de lange termijn.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.