Stochastic oscillator (STO) indicator uitleg | Technische analyse

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

stochastic oscillator indicator
De stochastic oscillator indicator wordt door veel traders gebruikt als hulpmiddel bij het handelen.

De ervaren traders en technische analyse fanaten hebben deze indicator wellicht al gezien of gebruikt in het TWS Handelsplatform.

In dit artikel bespreek ik hoe de stochastic oscillator werkt en zal ik de verschillende manieren waarop de stochastic indicator kan worden gebruikt uitleggen.

Wat is de stochastic oscillator (STO) indicator?

De stochastic oscillator (STO) is een veelgebruikte indicator onder daytraders. De indicator reageert niet alleen zeer snel en nauwkeurig, maar weet ook veel toppen en bodems in de koersgrafiek te signaleren. De stochastic probeert de draaipunten te voorspellen door de slotkoers van de onderliggende waarde te vergelijken met de range van een bepaalde tijdsperiode. De indicator is gebaseerd op de gedachte dat de markt sterker wordt wanneer de slotkoers dicht bij de hoogste koers van de dag ligt. Andersom zou de markt zwakker zijn wanneer de slotkoers dicht bij het laagste punt van de dag ligt.

De indicator werd door George Lane in 1950 ontwikkelt. Hij was ondernemer, auteur, maar bovenal een handelaar. Het eerste pad dat door hem werd bewandeld was die van de fundamentele analyse. Na jaren van teleurstellende resultaten besloot hij over te stappen naar technische analyse. Hij ontwikkelde zelfs een eigen indicator om de koop- en verkoopdruk in kaart te brengen en aan de hand daarvan draaipunten van de markt te identificeren. Hij ontwikkelde daarvoor de stochastic oscillator, die bestaat uit twee lijnen.

Stochastic oscillator berekening

De hoofdlijn noemt men de %K en de tweede lijn %D. De %K-lijn wordt aangeduid als de fast stochastics. Op deze lijn wordt weer een gemiddelde berekend, dat wordt aangeduid als %D, ofwel de slow stochastics. De bewegingen van de %D lijn zijn daardoor trager (wat de naam slow stochastics al doet vermoeden) dan die van de %K lijn.

De twee lijnen bevinden zich altijd tussen de 0 en 100 en kruisen elkaar op bepaalde momenten. Indien de indicator rond de 0% staat, dan geeft dat aan dat het slot de laagste prijs was waartegen het effect verhandeld werd in de voorgaande x aantal periodes. Een waarde van bijna 100% geeft aan dat de huidige slotkoers dicht bij de hoogste prijs van de betreffende periode ligt.

De stochastic indicator kunt u naar eigen voorkeur instellen. De berekening van de 5-daagse stochastic indicator ziet er als volgt uit:

Stochastic oscillator Indicator formule | STO formule
Stochastic oscillator Indicator | STO formule | STO berekening

Hierin zijn H5 en L5 de hoogste en laagste koers van de afgelopen 5 dagen. %D is het 3-daags simple moving average van %K. In het TWS Handelsplatform staat de indicator standaard ingesteld op de periodes (14, 3, 3). Dit betekent dat de indicator, net als bij de RSI indicator, een periode van 14 dagen gebruikt voor zijn berekening. Indien u deze periode verlaagt zal de indicator meer signalen geven, wat vooral interessant is voor de hele korte termijn. Wanneer u deze periode verhoogt, dan leent de indicator zich beter voor langere termijn signalen.

Hoe gebruikt u de STO indicator?

U kunt deze indicator op 3 manieren gebruiken. Eerst bespreek ik de oversold/overbought strategie, daarna de kruisingen en als laatste kijken we naar divergenties.

1. Overbought en oversold in zijwaartse range

De indicator kan net zoals de RSI gebruikt worden om de zogeheten overbought en oversold gebieden in kaart te brengen. Bij een stochastics van boven de 80% is sprake van een “overbought” signaal. Het aandeel is dan (te) hard gestegen en de kans op een tegenreactie wordt groter op basis van deze indicator. Onder een waarde van 20% is sprake van een “oversold” signaal. De achterliggende gedachte van de indicator is dat bij een “overbought” signaal het aandeel te hard is opgelopen, waardoor het op dat moment, op basis van de STO indicator, geen goed moment is dat u ook nog gaat kopen.

Bij een “oversold” signaal zou het aandeel te hard afgestraft zijn, waardoor instappen juist aantrekkelijker is geworden. Vaak wordt deze indicator door daghandelaren gebruikt, om voor de korte termijn een contraire positie aan te gaan. Bij een hoge stochastics waarde wordt dan short gegaan en bij een lage waarde wordt een long positie ingenomen.

De overbought en oversold signalen werken vooral goed in zijwaartse bandbreedtes. Wat veel beleggers en handelaren vaak vergeten, is dat een overbought signaal in een stijgende trend vaak ook een teken van kracht is. Veel beleggers kopen het aandeel dus de kans is groot dat het aandeel de stijgende trend doorzet. Voor een stochastics waarde onder de 20 geldt uiteraard het tegenovergestelde.

Stochastic indicator (STO)
Stochastic oscillator: Overbought en oversold i
Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

2. Kruising %K en %D

Omdat de %D-lijn een gemiddelde is van de %K-lijn, ligt de %D-lijn in een uptrend onder de %K-lijn en in een dalende trend ligt deze boven de %K-lijn. De kruising van deze twee lijnen kunt u gebruiken om koop- en verkoopmomenten te bepalen. Indien de %K-lijn (ofwel fast stochastic) boven de %D-lijn (ofwel slow stochastic) breekt, is er sprake van een koopsignaal. Indien de %K-lijn onder de %D-lijn zakt is er sprake van een verkoopsignaal.

Het is belangrijk om te weten wanneer u de kruising van beide lijnen als een goed signaal kan beschouwen en wanneer niet. U moet aan de hand van visuele analyse bepalen of een koers zich in een stijgende, dalende of zijwaartse trend bevindt.

In een zijwaartse trend zijn de signalen vooral sterk als ze samenvallen met belangrijke gebieden van steun of weerstand. Bij een stijgende trend zullen de koopsignalen betrouwbaarder zijn dan in een dalende trend. Bij een dalende trend zullen de verkoopsignalen betrouwbaarder zijn dan in een stijgende trend. Uiteraard kunt u de signalen te allen tijde gebruiken, maar men dient zich bewust te zijn dat men hier tegen de trend ingaat. Deze signalen zijn dan ook risicovoller en dienen altijd gecombineerd te worden met andere technische indicatoren.

3. Divergenties met de stochastic oscillator (STO) indicator

Net als bij vele andere indicatoren is het goed om te kijken naar zogeheten divergenties. In de technische analyse wordt bij verschillende indicatoren gebruik gemaakt van deze divergenties. Er bestaat zowel positieve divergentie als negatieve divergentie, hieronder zal ik deze twee toelichten.

Positieve divergentie treedt op wanneer de stochastics stijgt, terwijl de koers van de onderliggende waarde daalt. Deze divergentie signaleert een mogelijk bodem en trendomkeer van het aandeel. In de onderstaande grafiek van de AEX-index ziet u twee voorbeelden waarbij de positieve divergentie goed hebben uitgepakt.

Negatieve divergentie ontstaat wanneer de stochastics daalt, terwijl de koers van de onderliggende waarde nog stijgt. Deze divergentie signaleert een mogelijke top en trendomkeer van het aandeel.  In de grafiek hieronder zien we dat de negatieve divergentie met de AEX-index maar liefst 4 keer vooraf ging aan een daling van de koers.

Stochastic indicator (STO)
3. Divergenties met de stochastic oscillator (STO) indicator

Stochastic (STO) indicator bij LYNX

Via het handelsplatform bij LYNX heeft u als trader de beschikking tot ruim 120 technische indicatoren. Hieronder laat ik zien hoe u de STO indicator toevoegt:

In de grafiek waar u de stochastic oscillator (STO) indicator wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar “voeg indicator toe” en navigeert u met de muis naar naar ‘momentum studies’. U kiest daarna voor stochastic oscillator en de indicator verschijnt direct in uw grafiek.

Stochastic indicator (STO)
Stochastic (STO) indicator bij LYNX

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.