Wat is een bull trap en hoe kunt u dit voorkomen?

Door Kevin Verstraete


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

bull trap
Technische analyse kan een belangrijke rol spelen in uw beleggingsstrategie. Het stelt u in staat om de juiste koop- of verkoopsignalen te bepalen.

Het probleem is echter dat verkoopsignalen soms gevolgd worden door een stijging van het betreffende financieel product; en koopsignalen worden soms gevolgd door een daling. Dit gebeurt wanneer er een bull trap optreedt.

In dit artikel analyseren we een scenario waarin een koopsignaal wordt gegeven na een daling van een bepaald financieel product. Beleggers haasten zich om het product te kopen, om vervolgens verliezen te lijden door een ongunstige prijsbeweging. Leer hoe u niet in de val van bull traps trapt met technische analyse.

Als u op zoek bent naar een online broker om uw technische analysevaardigheden te gebruiken, klik dan hier.

Wat is een bull trap?

Een bull trap is een vals koopsignaal dat optreedt wanneer een aandeel, dat een langdurige of middellange bearish trend ondergaat, een rally kent die u doet geloven dat er een trendomkering aan de gang is. Echter, in plaats van een indicatie van een trendomkering, maakt deze rally plaats voor een nieuwe daling van het activa wanneer de overheersende bearish trend weer op gang komt.

Een klassiek bull trap scenario doet zich voor wanneer het aandeel boven een weerstandszone uitkomt. Het geeft dan een koopsignaal, omdat dit soort uitbraken vaak een sterke opwaartse beweging voorspellen. Maar als het aandeel, in plaats van een sterke stijging te ervaren, daalt, dan hebben we te maken met een bull trap. Deze trendomkering “vangt” (to trap in het Engels) de beleggers die long gingen (bulls in het Engels) op het moment dat het koopsignaal werd gegeven en die verlies lijden door de daling van het aandeel.

Omgekeerd is een bear trap een vals verkoopsignaal. Beleggers die inzetten op een langdurige daling van een aandeel op basis van dit verkoopsignaal, komen in de val terecht wanneer de verwachte daling niet plaatsvindt.

Een voorbeeld van een bull trap

We hebben een bull trap kunnen waarnemen in de zomer van 2022, toen de S&P 500 steeg van een dieptepunt van 3636,87 punten in juni tot een hoogtepunt van 4325,28 punten in augustus. Sommige financiële experts haastten zich toen om te spreken van een nieuwe bullish markt. En technische analyse kon hen meer vertrouwen geven in hun analyse. De correctie die de S&P 500 destijds onderging, vertegenwoordigde meer dan 50% van de daling die het had ervaren tijdens de bearish markt van 2022. Volgens de statistieken kon een dergelijke significante correctie doen geloven dat het dieptepunt van juni 2022 nu zou dienen als een ondersteuning voor de S&P 500.

bull trap pattern - Grafiek LYNX+
LYNX+ platform, S&P 500 index, 25/08/2023

Maar de rally van de zomer van 2022 was niet het einde van de bearish markt. Vanaf midden augustus 2022 begon de S&P 500 opnieuw te dalen en bereikte een dieptepunt dat lager was dan dat van juni 2022, zoals te zien is in de wekelijkse grafiek hierboven. Traders die aandelen hadden gekocht tijdens de rally in juni en juli in de hoop te profiteren van een nieuwe bullish markt, kwamen in de val terecht. Deze bull trap zette hun potentiële winsten om in zeer reële verliezen door hen mogelijk te dwingen hun posities te sluiten.

Waarom zijn er bull traps?

Vanuit een psychologisch oogpunt kunnen we bull traps verklaren met de Engelse term “FOMO” (fear of missing out). Deze term beschrijft de angst om een mooie kans te missen. Wanneer een rally start, is de verleiding groot om long te gaan in de hoop te profiteren van een mogelijke stijgende trend vanaf het begin. Daarom openen veel traders long posities zodra de markt de eerste koopsignalen geeft zonder te wachten op enige bevestiging. Maar wanneer u een beslissing neemt op basis van een signaal dat nog niet is bevestigd, loopt u het risico ‘opgesloten’ te worden door een vals signaal. Beslissingen worden dan genomen op basis van meer emotionele dan rationele drijfveren, wat zelden een goed idee is in de wereld van trading.

Een andere psychologische factor die bull traps kan verklaren, is het gevoel van paniek dat sommige traders overvalt wanneer ze beseffen dat slechts weinig investeerders long zijn gegaan op het moment van het koopsignaal en dat de prijsstijging waarschijnlijk snel zal afnemen. Angst leidt deze traders er dan toe om hun long posities overhaast te sluiten. De verkoopdruk draagt vervolgens bij aan de daling van de aandelenkoers.

Ten slotte kunnen bull traps worden verklaard door winstnemingen of door technische redenen. Als de bears zien dat de rally boven het weerstandsniveau gepaard gaat met een bearish divergentie op een bepaalde grafiek, kunnen ze besluiten om te profiteren door het aandeel te verkopen en de prijs weer onder dit weerstandsniveau te brengen. Deze daling kan vervolgens leiden tot het uitvoeren van stop-loss orders, wat de daling van het aandeel kan versnellen.

Hoe een bull trap te vermijden?

Om niet in de val van een bull trap te trappen, kunnen traders zoeken naar tekenen die de geldigheid van de uitbraak bevestigen. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar het handelsvolume. Als het volume op het moment van de uitbraak hoger is dan het gemiddelde volume, is dit een indicatie dat het mogelijks om een ‘echte’ opwaartse beweging gaat.

Beleggers kunnen ook de validiteit van de uitbraak onderzoeken aan de hand van de vorm van de candlestick die zich vormt op het moment van de uitbraak. Als een opwaartse uitbraak gepaard gaat met een lange groene candlestick, bevestigt dit de kracht van de kopers. Als echter de candlestick die zich op dat moment vormt een doji is, wat een evenwicht aangeeft tussen kopers en verkopers, dan wordt de uitbraak meestal als ongeldig beschouwd. Het is aan te raden om altijd te wachten tot de candle sluit want zolang de candle niet gesloten is, kan een plotse daling een bearish candlestick formatie vormen.

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Hoe uzelf te beschermen tegen een bull trap?

De stop-loss order

Wanneer u in de val van een bull trap trapt, is het beste wat u kunt doen je positie zo snel mogelijk sluiten. Stop-loss orders kunnen u helpen uw verliezen te beperken in geval van een onverwachte daling van hetgeen waarvan u een stijging verwachtte, vooral als die daling onverwachts is. Deze orders hebben het voordeel dat ze automatisch een verlieslatende positie sluiten en beslissingen voorkomen die gebaseerd zijn op emoties, zoals de ongegronde hoop op een gunstige beweging van het aandeel.

De married put

Als u geen fan bent van stop-loss orders omdat ze een potentieel winnende positie omzetten in een verlieslatende positie, kunt u opties gebruiken om u te beschermen tegen een daling van het aandeel dat u hebt gekocht. De married put is een strategie die veel handelaren gebruiken om hun long posities in aandelen te beschermen. Deze strategie houdt in dat u een actief koopt (bijvoorbeeld 100 aandelen) en deze positie “koppelt” aan een long put optie waarvan de uitoefenprijs lager ligt dan de prijs van het onderliggende actief.

Deze long put fungeert op dezelfde manier als een stop-loss order omdat het u beschermt tegen elke daling van het actief onder het niveau van de uitoefenprijs. Als de prijs van het actief bij expiratie lager is dan deze uitoefenprijs, stelt uw put u in staat om uw 100 aandelen te verkopen tegen een prijs gelijk aan deze uitoefenprijs. Maar het voordeel van een long put ten opzichte van een stop-loss order is dat het niet automatisch de verkoop van de aandelen die u bezit activeert als de prijs van het onderliggende actief onder de uitoefenprijs komt: met Amerikaanse stijl opties, kun u uw opties uitoefenen wanneer u maar wilt.

Beleggen via LYNX?

Nu weet u wat een bull trap is. LYNX biedt u de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan financiële instrumenten. U kunt met name handelen in aandelen van bijna alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk ons aanbod om uw technische analysevaardigheden toe te passen.


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.