Artikel laten voorlezen
|
De inside bar trading strategie is een eenvoudige aanpak die met de juiste toepassing mooie resultaten kan opleveren. Het kan eenvoudig als strategie op zich gebruikt worden, maar u kan het ook opnemen in één van uw bestaande strategieën. In dit artikel zal u een eenvoudige maar effectieve inside bar strategie aanleren.
De onderwerpen die worden besproken rond de inside bar:
Alvorens we bekijken wat een inside bar is, heeft u de basiskennis nodig van Japanse candlesticks. Er zijn vier belangrijke punten aan een candle naast de kleur. Hieronder vindt u visueel de vier belangrijke punten van elke candle terug.
Wat is een inside bar
De inside bar strategie is een technisch candlestick patroon die bestaat uit twee candles. Het start allemaal met één candle (A) waarbij de volgende candlestick (B) geen hogere koers heeft dan de hoogste koers van de voorgaande candle (A) EN waarbij de recent gesloten candle (B) geen lagere koers heeft dan de laagste koers van de voorgaande candle. Bij dit technisch patroon wordt candle A de mother candle genoemd en candle B de inside bar. Samen vormen ze het inside bar patroon.
Omdat het eenvoudiger is om het grafisch voor te stellen, hieronder een afbeelding met enkele inside bar formaties.
Zoals u kan zien, versnelt de prijs bij het uitbreken van het inside bar patroon. Dit komt doordat de inside bar duidt op een consolidatiefase. Wanneer de prijs in een consolidatie zit, betekent dit vaak stilte voor de storm. De inside bar kan gebruikt worden als trendommekeer patroon. Maar wij gaan dit gebruiken als een patroon die duidt op de verderzetting van de trend.
Trendfilter: 21 EMA
De enige indicator waarvan we gebruik gaan maken in deze strategie is de exponential moving average (EMA) 21. In het Nederlands noemt men deze indicator het exponentieel voortschrijdend gemiddelde. De indicator stelt de blauwe lijn voor op onze grafieken hieronder. De enige reden waarom we deze indicator op de grafiek plotten, is om in één oogopslag te zien wat de trend is. Hebben we te maken met een stijgend verloop van de EMA, dan hebben we te maken met een stijgende trend. Indien we een dalende EMA zien op de grafiek, hebben we te maken met een dalende trend. Een eerder horizontale EMA betekent dat de koers in een consolidatieperiode zit en we dus zeker de strategie van de inside bar niet kunnen toepassen.
Regels inside bar strategie
Koopsignalen
Voor een koopsignaal gaan we eerst opzoek naar de inside bar patronen op de grafiek. U kan dit toepassen op eender welke tijdsgrafiek. Maar aangezien dit hoogstwaarschijnlijk een nieuwe strategie is voor u, is het aan te raden om te starten op de hogere tijdsgrafieken, zijnde 4h en/of de daggrafiek. Zo heeft u meer tijd om de vorming van het inside bar patroon onder de knie te krijgen.
Wanneer u een inside bar opmerkt, heeft u enerzijds de grootste candle die altijd links van de twee candles staat. Om in positie te gaan, maakt u gebruik van een koop stop order. Het stopniveau bevindt zich op het hoogste niveau van de mother candle (de linkse candle). Wanneer de prijs boven dat niveau uitstijgt, zal u een longpositie openen. Vervolgens plaatst u natuurlijk een verkoop stop order om uzelf en uw kapitaal te beschermen. De sell stop plaatst u net onder de laagste koers van de mother candle (de linkse candle).
Het is zeer belangrijk dat u hierbij een filter gebruikt. We willen namelijk geen long posities innemen wanneer de prijs in een dalende trend zit. Als filter gebruiken we de 21 EMA. Longposities worden enkel ingenomen wanneer we een stijgende 21 EMA zien op de grafiek. Is de 21 EMA eerder neutral of dalend, dan zullen we geen long posities innemen.
Shortsignalen
Voor de shortsignalen gaan we eerst op zoek naar de inside bar patronen op de grafiek. U kan dit zoals bij de koopsignalen toepassen op eender welke tijdsperiode van de grafiek. Maar ook hier zullen we gebruikmaken van de daggrafiek en de 4h-grafiek.
De eerste vereiste voor shortsignalen is een dalende EMA 21. Dit wijst op het feit dat de prijs in een dalende trend zit. Vervolgens gaan we opzoek naar de inside bar patronen en plaatsen we een sell stop order op de laagste koers van de mother candle. Aan dit order koppelen we onze koop stop order die wordt geplaatst ter hoogte van de hoogste koers van de mother candle.
Inside bar strategie praktijk
Om dit even in de praktijk om te zetten, gaan we kijken indien de inside bar strategie hierboven besproken, het er goed zou hebben vanaf gebracht bij de top drie van meest verhandelde aandelen bij LYNX in kwartaal 1. Voor deze analyse maken we gebruik van de daggrafiek om het eenvoudig te houden. Hoe lager de tijdsperiode van de grafiek, hoe meer signalen deze strategie zal geven. We maken verder ook de assumptie dat we met een trailing stop werken om het kapitaal te beschermen zodra we 1 procent winst hebben.
De blauwe pijl duidt de periode aan waar er enkel kan gekeken worden om longposities in te nemen. Met andere woorden: wanneer we een inside bar zien op de grafiek in de blauwe zone, plaatsen we een buy stop entry net boven de mother candle. De beschermende stop wordt geplaatst onder de low van de mother candle. Afhankelijk van uw risicoappetijt kan u werken met een trailing stop of met een vaste stop die u geleidelijk aan verplaatst naarmate de trade dieper in de winst gaat. De blauwe zone wordt bepaald door de richting van onze trendfilter, de 21 EMA. Wanneer de 21 EMA duidelijk dalende is, kijken we enkel voor shortposities waarbij de entry gebeurt door een sell stop entry. Deze entry gebeurt door een de sell stop te plaatsen onder de laagste koers van de mother candle. De beschermende stop of trailing stop wordt geplaatst boven de hoogste koers van de mother candle.
Aandeel Tesla: inside bar
Hieronder vindt u de daggrafiek van het aandeel Tesla. Wanneer we het aantal inside bars bekijken, zien we dat er vier duidelijke signalen waren die ons een positie gaven in het aandeel Tesla. Van de vier signalen waren er drie longsignalen en één shortsignaal. De drie longsignalen waren winstgevend. Het shortsignaal was break-even of verlieslatend. Dit komt doordat het cruciaal is om te weten wanneer u uw beschermende stop naar het break-even punt had gebracht.
Aandeel Microsoft: inside bar
Hieronder vindt u de daggrafiek van het aandeel Microsoft. Wanneer we het aantal inside bars bekijken, zien we dat er zes duidelijke signalen waren die ons een positie gaven in het aandeel Microsoft. Van deze zes waren er vier longsignalen en twee shortsignalen. Signaal één en drie waren break-even gesloten of met een verlies. Hier is het terug afhankelijk van hoe snel u uw stop heeft verplaatst. Signaal twee en vijf waren winstgevend. Signaal vier was zeker verlieslatend. Het allerlaatste signaal heeft nog geen uitvoering gehad.
Aandeel Apple: inside bar
Hieronder vindt u de daggrafiek van het aandeel Apple. We zien drie duidelijke inside bars die ons een signaal geven. De eerste is winstgevend terwijl de tweede break-even of verlieslatend is. Hierbij terug de opmerking dat het resultaat afhankelijk is van hoe snel u uw stop naar uw break-even punt brengt. Het derde signaal werd de vorige handelsdag geopend. Het wordt nog afwachten of deze winstgeven of verlieslatend zal zijn.
Het potentieel van de inside bar strategie zou duidelijk moeten zijn op basis van de bovenstaande resultaten. De inside bar strategie heeft als troef dat de risk/reward enorm kan oplopen in het voordeel van de belegger. Maar uiteraard zullen er ook verlieslatende trades zijn. Het is enorm belangrijk om altijd met een stoploss order te werken om uw kapitaal te beschermen. U kan gerust deze strategie als basis nemen en nog een aantal parameters toevoegen. Beleggers maken beleggen en/of handelen vaak te complex. De inside bar strategie is een mooi voorbeeld van het KISS-principe, keep it simple stupid.
Beleggen in aandelen bij LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: