Waarom beleggen in small caps? Ontdek de voordelen en mogelijkheden

Door Sven van Gasse


Artikel laten voorlezen

Geschatte Leestijd: 7 minutes

Beleggen in small caps
Wanneer we aan beleggen denken, komen de meeste mensen meteen uit bij bekende namen als Microsoft, Amazon en Alphabet. Het beursspectrum bestaat echter uit veel meer bedrijven die mogelijk verborgen waarde bezitten. Kleine bedrijven, ook wel small caps genoemd, worden minder gevolgd door analisten en bieden daarom een enorm potentieel voor particuliere beleggers.

In dit artikel bespreken we hoe te beleggen in small caps en waarom het een goed idee kan zijn om small caps op te nemen in een beleggingsportefeuille en wat net de risico’s zijn. Bent u op zoek naar een online broker om small caps te kopen, klik dan hier.

Wat zijn small caps?

Allereerst moeten we begrijpen wat small caps precies zijn. Small caps zijn aandelen van bedrijven met een kleine marktkapitalisatie, vandaar de term “small market capitalisation”. Marktkapitalisatie, of marktwaarde, is de totale waarde van alle uitstaande aandelen van een bedrijf en wordt berekend door de huidige aandelenkoers te vermenigvuldigen met het totale aantal uitstaande aandelen. Het begrip ‘klein’ is echter relatief en de betekenis hangt af van het continent en land waarin men zich bevindt. Over het algemeen worden small caps aangeduid als bedrijven met een beurswaarde tussen de $300 miljoen en $2 miljard. Deze grenswaarden worden voornamelijk gebruikt in grote economieën met een grote aandelenmarkt zoals de Verenigde Staten.

De grenswaarden kunnen echter variëren naar gelang de regio. In een kleinere economie met een kleinere aandelenmarkt zoals België zijn er immers minder bedrijven die meer dan $2 miljard waard zijn, waardoor een groot deel van de bedrijven als small cap zou worden beschouwd. Het Belgisch-Nederlandse farmaceutische bedrijf Galapagos heeft bijvoorbeeld maar een beurswaarde van zo’n $1,6 miljard. Volgens de eerste maatstaven zou dit bedrijf als small cap kunnen worden beschouwd. Tegelijkertijd is dit een van de belangrijkste en meest toonaangevende farmaceutische bedrijven van de twee landen. Daarom wordt er hier doorgaans een bovengrens van $1 miljard aan beurswaarde gebruikt.

Grote blue chip aandelen zoals Apple en Amazon zijn goed voor zo’n 75% van de totale marktkapitalisatie van alle aandelen wereldwijd. Beleggers zouden daarom kunnen besluiten om small caps volledig links te laten liggen. Toch vertegenwoordigen small caps meer dan 80% van alle aandelen. Small caps blijven dus een groep waar beleggers best rekening mee houden.

Voordelen van beleggen in small caps

Hoewel beleggen in small caps bij de meeste beleggers nog vrij onbekend is, loont het toch om deze groep van aandelen van wat dichterbij te bekijken. Het beleggen in small caps biedt immers een aantal voordelen. Small caps bieden allereerst een groter groeipotentieel dan grote blue chips. Small cap bedrijven bevinden zich vaak in een vroege groeifase, waarin ze hun producten en markten nog aan het uitbreiden zijn. Dit kan leiden tot aanzienlijke groei in omzet en winst. Het is immers makkelijker om een klein bedrijf elk jaar 20% te laten groeien dan een gevestigde mastodont.

Ook zijn small caps over het algemeen ondergewaardeerd in vergelijking met hun grotere broers. Blue chip aandelen worden gevolgd door een leger van analisten en verschijnen regelmatig in gespecialiseerde vakbladen. Hierdoor genieten deze aandelen van een grotere exposure, wat hun bekendheid ten goede komt. Bij small caps is dit niet het geval.

Pensioenfondsen en andere grote institutionele investeerders hebben criteria waaraan hun mogelijke investeringen moeten voldoen. Een van deze criteria is vaak dat deze bedrijven voldoende groot moeten zijn. Institutionele investeerders beheren immers miljarden, waardoor een grote investering in een small cap een aanzienlijke invloed zou kunnen hebben op de prijs. Ook moeten institutionele investeerders te allen tijde in staat zijn om hun investeringen snel te kunnen verkopen. Dit is bij small caps niet altijd het geval. De liquiditeit is bij deze aandelen veel lager, waardoor het moeilijk kan zijn om snel een koper te vinden voor de aandelen bij een gedwongen verkoop. Wanneer small caps echter fors groeien en de criteria voor de institutionele beleggers halen, worden deze wel geschikt om in te beleggen. De nieuwe aandacht van institutionele investeerders kan de aandelenprijs dan een extra boost geven.

Small caps kunnen sneller inspelen op nieuwe marktomstandigheden en nieuwe kansen benutten. Door hun kleinere omvang zijn ze wendbaarder dan grote mastodonten. Een goede vergelijking hiervan is die van een speedboot en een grote tanker. Een speedboot (small cap) is veel sneller en wendbaarder door haar grootte. Een tanker (blue chip) heeft echter veel meer tijd nodig om van richting te veranderen. Hiernaast zijn small caps vaak innovatieve bedrijven die nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Dit kan leiden tot aanzienlijke groei en winsten als hun innovaties succesvol blijken. Misschien het belangrijkste om te weten, is dat elk groot bedrijf ooit klein is begonnen. Apple is niet vanaf de eerste dag een mastodont met een beurswaarde van meer dan $3 biljoen. Het is klein begonnen en gaandeweg gegroeid. Beleggers die vanaf dag één in het bedrijf hebben geïnvesteerd, zagen hun vermogen exploderen. Niet elke small cap zal even succesvol blijken, maar de kans bestaat wel dat de nieuwe Apple hier ergens tussen zit.

Risico’s van beleggen in small caps

Na het lezen van alle voordelen van het beleggen in small caps, zullen sommige beleggers misschien blind zijn voor de risico’s. Zo makkelijk is het echter niet. Naast de voordelen zijn er immers ook een aantal risico’s die gepaard gaan met het beleggen in small caps.

Een van de belangrijkste risico’s van het beleggen in small caps is de verhoogde volatiliteit. Door de kleinere marktwaarde zijn er minder aandelen om te verhandelen. Wanneer er daarom transacties plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een belangrijke gebeurtenis, kan dit een grote invloed hebben op de prijs, zowel naar boven als naar beneden.

Small cap aandelen zijn vaak minder liquide dan large caps. Dit betekent dat er minder kopers en verkopers zijn op de markt, wat leidt tot grotere prijsbewegingen wanneer een significante transactie plaatsvindt. Een gebrek aan liquiditeit kan ook betekenen dat het langer duurt om een koper of verkoper te vinden, wat de volatiliteit verder kan vergroten.

Eerder gaven we al aan dat small caps minder gevolgd worden door analisten. Hierdoor moeten beleggers zelf hun huiswerk maken. Hier komt dan ook nog eens bij dat er vaak minder publieke informatie beschikbaar is over small caps. Dit gebrek aan informatie kan leiden tot grotere prijsschommelingen omdat beleggers minder goed geïnformeerd zijn en meer reageren op geruchten en speculatie.

Kleinere bedrijven zijn vaak minder gediversifieerd in termen van producten, diensten en markten. Dit betekent dat negatieve gebeurtenissen of ontwikkelingen in een specifieke sector of markt een grotere impact kunnen hebben op hun prestaties. Een gebrek aan diversificatie maakt small caps gevoeliger voor sectorspecifieke risico’s en schokken.

Small cap bedrijven hebben vaak minder financiële middelen en reserves dan grotere bedrijven. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder voor economische schommelingen, marktfactoren en onverwachte gebeurtenissen. Een economische neergang, een plotseling verlies van een belangrijke klant of een andere financiële tegenslag kan een small cap bedrijf harder treffen, waardoor het risico op faillissement groter is.

Hoewel small caps aantrekkelijk kunnen zijn vanwege hun groeipotentieel, is het cruciaal dat beleggers zich bewust zijn van de bijbehorende risico’s. Een grondige analyse en een goed gediversifieerde portefeuille kunnen helpen om deze risico’s te beheersen.

Hoe beleggen in small caps?

De eerste manier om te beleggen in small caps is het rechtstreeks kopen van aandelen in deze bedrijven. Deze aandelen worden verhandeld op specifieke beurzen. In Europa is dit bijvoorbeeld de Euronext Growth. In de Verenigde Staten worden small caps onder meer verhandeld op de NYSE American. Voorheen was deze bekend als de American Stock Exchange (AMEX). In 2008 werd de AMEX overgenomen door de NYSE Euronext, wat resulteerde in de rebranding tot NYSE MKT in 2012 en uiteindelijk NYSE American in 2017.

Door het verhoogde risico van het beleggen in small caps, kan het een goed idee zijn om te kijken naar een exchange traded fund (ETF). Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Let wel: niet alle small cap ETF’s zijn beschikbaar voor Europeanen aangezien vaak de benodigde documenten ontbreken.

Small caps kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in small caps. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: