Zijn beleggers angstig, dan dumpen zij in één keer een grote hoeveelheid aandelen. Zijn beleggers echter hebzuchtig, dan kopen zij aandelen bij wanneer zij weer wat extra geld beschikbaar hebben.
Het dumpen van aandelen zorgt ervoor dat de koersen flink in beweging komen. Het is daardoor mogelijk om aan de uitslagen van de koersen te zien hoe de stemming van beleggers is.
De financiële crisis is duidelijk zichtbaar in bovenstaande grafiek. Worden de uitslagen op de beurs groter, dan stijgen de optieprijzen. Grotere uitslagen betekent immers dat met het kopen van een optie meer geld valt te verdienen en daar betaalt de belegger dan ook voor.
VIX-Index
Uit de prijs van een optie is de bewegelijkheid te halen die optiebeleggers voor de komende periode inprijzen. Zaken als dividend, rente, looptijd, de stand van de onderliggende waarde en de prijs van de opties zijn immers al bekend. Dit is een vergelijking met één onbekende, de volatiliteit. Hoe groot de te verwachten bewegelijkheid is, komt tot uitdrukking in de VIX-index.
In de volgende grafiek ziet u de VIX-Index vanaf 2005:
De verkopers van opties nemen bijna altijd de grootte van de uitslagen op de beurs één op één door in hun berekening van de optieprijzen. Zijn de uitslagen op de beurs groot, dan verwachten optiebeleggers dat de uitslagen op de beurs de komende tijd ook hoog blijven. Dit is de reden dat de prijzen van opties hoog gecorreleerd zijn met de uitslagen op de beurs. De VIX-Index verdient hiermee de naam angstmeter.
Het is echter niet mogelijk om rechtstreeks in de VIX te beleggen, dit is namelijk een theoretische prijs die nú geldt. Het is echter wel mogelijk om in de VIX te beleggen die ergens in de komende maanden op de borden zal gaan staan.
Handelen in de VIX dmv futures en opties
Bij LYNX Wereldwijd Beleggen is het o.a. mogelijk om in futures en in opties te handelen met als onderliggende waarde de VIX. De tickercode is, niet geheel verrassend, VIX.
De VIX-futures geven aan waar beleggers verwachten dat de VIX op een bepaalde datum zal gaan staan. In de volgende grafiek staat de verwachting van 18 december 2013:
VIX-futures met een looptijd van een maand noteren 15,39 en VIX-futures met een looptijd van acht maanden noteren 19,1. De reden voor dit prijsverschil komt doordat in negen maanden meer kan gebeuren dan in één maand.
Beleggen met opties in de VIX
Het grote voordeel van beleggen in opties is dat u precies weet hoe groot het maximale verlies is. Een voorbeeld. De volatiliteit op de beurs is laag en het is mijn verwachting dat de komende maanden de bewegelijkheid op de beurs gaat toenemen. De huidige VIX-stand is 16,31.
Ik koop een calloptie op de VIX met een looptijd tot en met mei 2014 met een uitoefenprijs van 15. Ik betaal hiervoor $ 3.95. Ik verdien geld wanneer de VIX voor mei door de 18,95 (15+3,95) gaat.
U ziet in de grafiek van de VIX dat in het afgelopen half jaar meerdere keren een stand van 18,95 op de borden heeft gestaan. In de periode 2005-2007 heeft de VIX nooit dergelijke waarden gezien. Ik kan mij echter niet voorstellen dat beleggers in de komende maanden weer net zo enthousiast tegen de toekomst gaan aankijken als vlak voor de grote financiële crisis.
Risico-rendementsverhouding
U kunt bovenstaande transactie ook uitvoeren en de investering met een euro omlaag brengen door tegelijkertijd een calloptie met een uitoefenprijs van 26 te verkopen (schrijven). Hiervoor ontvangt u één euro.
Dit betekent dat u nog maar $ 2,95 (3,95-1) investeert en dat u winst heeft bij een VIX-stand van 17,95 (18,95-1). Met deze constructie is de maximale winst bereikt wanneer de VIX naar 26 gaat.
De keren dat de VIX door de 26 heen gaat, zijn zeldzaam en daarom is het verstandig om de calloptie met een uitoefenprijs van 26 door te verkopen aan andere beleggers.
Ik meld mij weer wanneer ik een wijziging in deze positie ga aanbrengen of wanneer deze positie is afgelopen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.