De beste goudmijnaandelen: beleggen in goud aandelen

Door Sven van Gasse


Geschatte leestijd: 9 minutes

Beleggen in goudmijnaandelen
Het beleggen in goudmijnaandelen is al lange tijd populair onder beleggers. Dit komt deels doordat de waarde van goud wordt gezien als een veilige haven, met name in periodes van inflatie of economische onrust.

Naast het directe bezit van fysiek goud kan het investeren in bedrijven die goud delven een manier zijn om indirect blootstelling aan de goudmarkt te krijgen.

In dit artikel geven we een overzicht van enkele van de grootste goudmijnbedrijven en hun recente prestaties. Bent u op zoek naar een broker om te beleggen in goud aandelen? Klik dan hier.

Goud: een waardevolle grondstof door de eeuwen heen

Goud heeft door de geschiedenis heen altijd een bijzondere rol gespeeld. In oude beschavingen, zoals die van de Egyptenaren en Mesopotamiërs, werd goud zowel voor sieraden als voor handelsdoeleinden gebruikt. In de 19e eeuw was goud de basis van de gouden standaard, waarbij valuta’s aan goudreserves waren gekoppeld. Hoewel de gouden standaard in de 20e eeuw werd afgeschaft, blijft goud tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van de wereldwijde financiële markten, onder andere via goud-ETF’s en andere beleggingsproducten.

Waarom beleggen in goud?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers goud als een waardevolle toevoeging aan hun portefeuille beschouwen. Allereerst wordt goud gezien als een bescherming tegen de inflatie. In tijden van hoge inflatie heeft goud in het verleden immers vaak goed gepresteerd. In de jaren ’70 steeg de inflatie in de Verenigde Staten fors maar ook de goudprijs kende een stijging. Maar ook in periodes van een meer normale inflatie, heeft de goudprijs de neiging om hier gelijke trede mee te houden.

Goud wordt ook beschouwd als een veilige haven in turbulente economische periodes of tijdens geopolitieke onzekerheid. Wanneer er onrust heerst, en de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers naar goud. In tijden van crisis gebruiken beleggers goud dan ook om de verliezen in hun aandelenportefeuille voor een deel op te vangen.

Een andere belangrijke eigenschap van goud is dat het een lage correlatie heeft met traditionele activa zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat het toevoegen van goud aan een beleggingsportefeuille kan helpen om de algehele volatiliteit van de portefeuille te verminderen.

Een andere reden dat beleggers voor goud kiezen, is het feit dat goud een tastbaar bezit is. Deze tastbaarheid geeft beleggers een zekere mate van controle. Wanneer de wereld bij wijze van spreken in brand staat, kunnen beleggers nog steeds terugvallen op hun fysieke gouden staven of munten.

Tot slot is goud één goed verhandelbare activa, wat zorgt voor een hoge liquiditeit. Dit wil zeggen dat goud snel kan gekocht of verkocht worden. Bij andere fysieke activa zoals bijvoorbeeld vastgoed of kunst, kan het een hele tijd duren voordat er uiteindelijk een koper gevonden wordt en er met geld over de brug gekomen wordt.

Voordelen van beleggen in goudmijnaandelen

De meeste beleggers hebben blootstelling aan de goudmarkt door fysiek goud aan te kopen. Toch blijft het beleggen in goudmijnen nog altijd populair en ook hier zijn verschillende redenen voor.

Allereerst bieden goudmijn aandelen een leverage op de goudprijzen. Aandelen van goudmijnen reageren vaak sterker op veranderingen in de goudprijs dan het goud zelf. De kosten van goudwinning, zoals arbeidskosten, energie, en grondstoffen, zijn relatief constant. Wanneer de prijs van goud stijgt, kunnen de winsten van goudmijnen snel toenemen omdat deze kosten niet evenredig toenemen. Bijvoorbeeld, als de goudprijs met 10% stijgt, kunnen de winsten van een goudmijnbedrijf wel met 20% of meer stijgen. Dit komt doordat de meeste kosten al zijn vastgelegd en het extra inkomen volledig bijdraagt aan de winst.

Ook kunnen goudmijnbedrijven beslissen om een dividend uit te keren. Goud biedt geen dividend en dit is vaak een reden voor sceptici om hun handen van goud af te houden. Wanneer een belegger goud koopt, moet deze het goud ergens bewaren zonder dat dit enige vorm van directe inkomsten genereert.

Risico’s van beleggen in goudmijnaandelen

Het is echter belangrijk om te vermelden dat beleggen in goudmijnen ook risico’s met zich meebrengt. Wanneer de goudprijs daalt, kunnen de winsten van goudmijnbedrijven snel afnemen. Daarnaast kunnen deze bedrijven blootgesteld worden aan operationele risico’s, zoals politieke instabiliteit in de landen waar de mijnen zich bevinden, stijgende productiekosten en milieuregels.

De leverage die eerder besproken werd, werkt immers ook in de omgekeerde richting. Als de prijs van goud daalt, kunnen de verliezen voor goudmijnbedrijven aanzienlijk zijn. Omdat de operationele kosten en investeringen vaak vast zijn, kan een daling van de goudprijs leiden tot een scherpe daling van de winsten. Wanneer de operationele kosten hiernaast stijgen, kunnen goudmijnen deze niet zomaar doorrekenen aan haar klanten, zoals andere bedrijven dat wel kunnen.

Het delven van goud gaat gepaard met risicovolle omstandigheden of de mijnen bevinden ze zich in landen met politieke onstabiliteit. In landen met een geschiedenis van conflicten, corruptie of politieke onrust kunnen mijnbouwbedrijven te maken krijgen met vertragingen, verstoringen of zelfs gedwongen sluitingen.

De mijnbouwsector staat onder druk vanwege milieuregels en -voorschriften. Goudmijnen kunnen aanzienlijke milieuschade veroorzaken, wat leidt tot rechtszaken en reputatieschade. Strengere milieuwetgeving kan ook de operationele kosten verhogen en de winstgevendheid onder druk zetten.

Goudmijnbedrijven hebben vaak aanzienlijke kapitaalinvesteringen nodig voor exploratie en ontwikkeling. Onvoldoende financiering kan leiden tot vertragingen in projecten of zelfs het stoppen van operaties. Beleggers moeten rekening houden met de financiële gezondheid van een goudmijnbedrijf en zijn vermogen om noodzakelijke financiering veilig te stellen.

De beste goudmijnaandelen

Hieronder volgt een overzicht van enkele grote spelers in de goudmijnsector, gebaseerd op hun prestaties over het afgelopen jaar. Let op dat prestaties in het verleden geen garantie bieden voor toekomstige resultaten. Beleggen in goudmijnen brengt risico’s met zich mee, en het is belangrijk om grondig onderzoek te doen alvorens een beleggingsbeslissing te nemen.

Company nameSymbolMarket capitalisation1YPrice/earnings ratio
New Gold IncNGD$ 2,42 miljard178%/
Coeur Mining IncCDE$ 2,83 miljard174%/
IamgoldIAG$ 3,43 miljard150%23,96
Kinross GoldKGC$ 13,10 miljard97,50%26,61
Eldorado GoldEGO$ 3,83 miljard83%21,91
Referentiedatum: 24/10/24

New Gold Inc.

New Gold is een goudmijnbedrijf dat vooral actief is in Canada maar hiernaast ook werkzaam is in andere landen. Het bedrijf beschikt over verschillende mijnen die naast goud ook koper en zilver voortbrengen.

New Gold beschikt over twee mijnen die zich in Canada bevinden. Het bedrijf focust zich op Canada omdat dit een hoog aangeschreven land is met een politiek veilig en mijnbouwvriendelijk rechtsgebied. In het verleden beschikte New Gold over nog een derde mijn, Cerro San Pedro, die in 2007 in gebruik is genomen. In 2016 stopte het bedrijf echter met de actieve mijnbouw.

Daarnaast is New Gold erin geslaagd om zijn kostenstructuur te verbeteren, wat bijdraagt aan een solide winstgevendheid. In 2024 rapporteerde het bedrijf bijvoorbeeld een omzetgroei en een nettowinst van $ 53,1 miljoen in het tweede kwartaal​.

Het aandeel van New Gold steeg het afgelopen jaar met 178%.

Coeur Mining Inc.

Coeur Mining is een Amerikaanse producent van verschillende edelmetalen. Op dit moment beschikt het over vier eigen mijnen: het Palmarejo goud-zilvercomplex in Mexico, de Rochester zilver-goudmijn in Nevada, de Kensington goudmijn in Alaska en de Wharf goudmijn in South Dakota.

Coeur Mining blijft hiernaast zoeken naar mogelijkheden om uit te breiden. Begin oktober heeft Coeur Mining nog het Canadese SilverCrest overgenomen voor $ 1,7 miljard, betaald in aandelen. Deze overname biedt toegang tot de hoogwaardige Las Chispas-mijn in Mexico, één van de meest veelbelovende zilvermijnen ter wereld. Dit benadrukt de inspanningen die Coeur Mining wil leveren om een belangrijke speler te blijven in de goud- en zilverhandel.

Bij Coeur Mining houden ze tot slot de ESG-waarden (Environmental, Social en Governance) hoog in het vaandel. Vooral aan de behandeling van het personeel wordt veel waarde gehecht. Niet onbelangrijk in een wereld waarin de ‘S’ in ESG steeds prominenter wordt.

Het aandeel van Coeur Mining steeg in de laatste 52 weken met 174%.

IAMGOLD

IAMGOLD is een goudproducent die actief is in Noord-Amerika en West-Afrika. Het Côté Gold Project is een van de belangrijkste ontwikkelingsprojecten van IAMGOLD en speelt een cruciale rol in de toekomst van het bedrijf. Dit grootschalige mijnbouwproject, gelegen in Noord-Ontario, Canada, is een van de grootste goudmijnbouwontwikkelingen in Noord-Amerika en wordt gezien als een gamechanger voor IAMGOLD’s productievermogen. Het Côté Gold Project heeft een verwachte levensduur van 18 jaar en zal naar schatting jaarlijks gemiddeld 367.000 ounces goud produceren tijdens de eerste vijf jaar van volledige productie.

Terwijl veel goudmijnebedrijven slechts actief zijn in één regio, is IAMGOLD zowel werkzaam in Noord-Amerika als in Afrika. Met mijnen in Canada en Burkina Faso, biedt IAMGOLD een geografische diversificatie, die bescherming biedt tegen regionale economische neergangen en politieke instabiliteit.

Het aandeel van IAMGOLD steeg het voorbije jaar met 150%.

Kinross Gold

Kinross Gold is een mijnbedrijf met haar hoofdkantoor gevestigd in Toronto, Canada. Het bedrijf heeft mijnen in geografisch gediversifieerde regio’s zoals Noord- en Zuid-Amerika, West-Afrika en Rusland. Deze diversificatie helpt om de blootstelling aan geopolitieke risico’s te spreiden, wat beleggers extra zekerheid kan geven in een sector die gevoelig is voor lokale omstandigheden.

Één van de belangrijkste redenen waarom Kinross interessant kan zijn voor beleggers, is de extreme focus van het bedrijf op kostenbeheersing. Het bedrijf heeft systematisch de kosten per geproduceerde ounce verlaagd, wat zorgt voor hogere winstmarges, zelfs bij volatiele goudprijzen.

Hiernaast heeft Kinross Gold een geschiedenis als trouwe dividendbetaler. Op dit moment keert het bedrijf op jaarbasis $ 0,12 per aandeel uit aan haar aandeelhouders. Dit staat gelijk aan een dividendrendement van 1,13%.

Het aandeel van Kinross Gold steeg in de afgelopen 52 weken met 97,50%.

Eldorado Gold

Eldorado Gold is een Canadees mijnbedrijf dat mijnen bezit in Canada, Turkije en Griekenland, waarmee het een gediversifieerde portfolio biedt.

Een belangrijke factor die Eldorado aantrekkelijk maakt, is de focus op het verlagen van productiekosten en het verhogen van de productiviteit. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van zijn all-in sustaining costs (AISC), wat de winstmarges versterkt.

Hiernaast blijft Eldorado Gold zoeken naar uitbreiding en manieren om de goudproductie te verhogen. Het bedrijf werkt actief aan uitbreidingen, waaronder de Lamaque-mijn in Quebec en Skouries in Griekenland. Deze projecten worden gezien als gamechangers die de productiecapaciteit van het bedrijf aanzienlijk kunnen verhogen en bijdragen aan toekomstige winstgroei.

Het aandeel van Eldorado Gold steeg in de laatste 52 weken met 83%.

Conclusie

Goudmijnaandelen kunnen een interessant onderdeel zijn van een beleggingsportefeuille, vooral voor beleggers die blootstelling aan de goudprijs willen combineren met het potentieel voor extra rendement. Het is echter belangrijk om te onthouden dat investeren in goudmijnbedrijven specifieke risico’s met zich meebrengt, zoals schommelingen in de goudprijs, politieke risico’s en stijgende operationele kosten. Zoals altijd is het essentieel om grondig onderzoek te doen en te overwegen hoe deze beleggingen passen binnen uw bredere beleggingsstrategie.

Beleggen in goudmijnaandelen via LYNX

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s en CFD’s.

Let op: Opties zijn complexe en risicovolle producten. Ze zijn niet geschikt voor alle beleggers. Beleggen is risicovol. U kunt meer verliezen dan uw initiële investering.

Geraadpleegde bronnen:

https://newgold.com/assets/default.aspx

https://www.coeur.com/overview/default.aspx

https://www.iamgold.com/English/operations/cote-gold-project-ontario/default.aspx

https://www.kinross.com/home/default.aspx

https://www.eldoradogold.com/

History Of Gold: Lessons To Learn For Investors