Een revolutie waarin sneller internet en vooral het Internet of Things centraal staat.
Wat is 5G eigenlijk? Welke rol speelt het internet of things hierin? En nog interessanter welke 5G aandelen kunnen profiteren van deze nu al omstreden en ontwrichtende technologie?
Wat is 5G?
Â
5G staat officieel voor de 5de generatie internet. Telecombedrijven en overheden werken hard aan het 5G-netwerk, dat het huidige 4G-netwerk moet gaan vervangen. Dit is het netwerk waar u nu gebruik van maakt wanneer u met uw smartphone op het internet surft. Hoewel mijn eigen ervaring is dat het 4G-netwerk al ontzettend snel is, zou 5G nog eens minstens 10 keer zo snel moeten zijn. Met 4G download je bijvoorbeeld een 2 uur durende film in 6 minuten, maar met 5G kan dit binnen 4 seconden.
Men beweert zelfs dat 5G in de toekomst tot 100 keer sneller kan worden dan het huidige 4G-netwerk. Het 5G-netwerk kenmerkt zich ook door een grotere gegevensdoorvoer en door minder vertraging (latentie). Deze latentie, de tijd in de communicatie tussen apparaten, wordt aanzienlijk verminderd. Bij het 5G worden de gegevens namelijk in 1 milliseconde verzonden, terwijl dit bij het 4G-netwerk 50 milliseconden duurde.
Hoe werkt 5G?
Het 5G-netwerk heeft fotonica nodig om grote hoeveelheden draadloze data te verwerken. Fotonica is een technologie om informatie met lichtdeeltjes over te dragen. Voor het 5G-netwerk in Nederland is de frequentieband van 3,5 gigahertz (GHz) nodig, dit is echter de frequentie die in het noorden van Nederland wordt gebruikt voor spionage door het afluisterstation in het Friese Burum. Het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten gaat daarom uitwijken naar het buitenland.Â
Hoe hoger de frequentie, des te sneller de verbinding is. Deze snelheid gaat daarentegen wel ten koste van het bereik van de antenne. Hierdoor zullen er veel meer kleine zenders door hele gehele land geplaatst moeten worden. Daarom zullen straks dus ook bushokjes of lantaarnpalen uitgerust worden met kleine zendertjes.
Het 5G-netwerk is niet geheel onomstreden. Het zou een negatieve impact hebben op onze gezondheid en ook de veiligheid en privacy staan in het geding. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er gevolgen kunnen zijn voor het hart, hersenen, DNA, de lever en de longen van verschillende dieren. Er is echter niet genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de risico’s voor de mens.
Hoewel lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om rond 2020 minimaal één grote stad te hebben voorzien van het 5G-netwerk, lijkt dit nu toch onzeker. De ontwikkeling heeft al verschillende keren vertraging opgelopen en lidstaten mogen pas eind 2020 providers frequentieruimte tussen 24,25 en 27,5 GHz laten gebruiken voor 5G. In Nederland wordt mogelijk Amsterdam als eerste stad voorzien van 5G, ter ondersteuning van de Europese voetbal kampioenschappen.Â
Internet of Things
Door de snelheid en lagere latentie is het 5G-netwerk uitstekend geschikt, dan wel noodzakelijk voor de toekomst van het Internet of Things. Het internet der dingen, in het Nederlands, refereert aan de situatie waarbij alledaagse apparaten verbonden zijn met een netwerk en via dat netwerk gegevens kunnen uitwisselen. Simpele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een slimme koelkast of een slimme thermostaat. Je kunt dan deze apparaten bedienen met je telefoon, en je kunt zelfs meldingen krijgen als bijvoorbeeld je koelkast leeg raakt. In de toekomst zou je er ook aan kunnen denken dat deze apparaten zelf beslissingen gaan maken. Stel dat de koelkast merkt dat jouw melk op is, dan zou deze alvast een bestelling kunnen plaatsen bij de supermarkt. De slimme thermostaat Nest, is een voorbeeld van een apparaat dat nu al in gebruik is.
5G en de zelfrijdende auto
Een 5G-netwerk zou wel eens het missende puzzelstuk kunnen zijn om van de zelfrijdende auto’s een succesverhaal te maken. Omdat een autonome auto zodanig veel informatie dient te verwerken, moet er kunnen gerekend worden op een razendsnel netwerk met een zo klein mogelijke latentie. Enkel op deze manier kan een zelfrijdende auto op een veilige manier geïntroduceerd worden. De investeringen in autonoom rijden lopen in de miljarden, bijna alle grote autobedrijven zetten vol in op elektrisch en autonoom rijden. Eerder schreef ik al over de ontwikkelingen bij Volkswagen.Â
Huawei
De Chinese telefoonmaker Huawei is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Dit heeft vooral te maken met de beschuldigingen van de VS over het afluisteren via de producten van Huawei. Het ‘probleem’ is dat Huawei het beste 5G netwerk ter wereld heeft ontwikkeld. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren circa € 15 miljard aan onderzoek en ontwikkeling besteed. Dat is meer dan Ericsson en Nokia samen. Hierdoor loopt het bedrijf voorop in de 5G-technologie en ze kunnen het ook nog eens goedkoop leveren.
De VS is bang dat de Chinezen de hele wereld gaat bespioneren met het 5G-netwerk. De Chinezen staan er bekend om te spioneren, maar dat doen andere landen natuurlijk ook. Huawei heeft echter nauwe banden met de Chinese overheid. Opvallend genoeg gaat de Nederlandse chipfabrikant Ampleon helpen met het plaatsen van transistoren in 5G-zendmasten. Ampleon is sinds kort een dochteronderneming van JAC Capital, wat een investeringsmaatschappij van de Chinese overheid is. Of dat verdacht is laat ik in het midden, maar ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD onderzoekt of Huawei via een verborgen achterdeur toegang had tot klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in ons land.Â
In 2017 voerde China een wet in waarmee elk Chinees bedrijf verplicht is om opgeslagen data te delen met de veiligheidsdiensten. Huawei zelf ontkent alle beschuldigingen van spionage of diefstal van intellectueel eigendom. De VS en China zijn tevens verwikkeld in een handelsoorlog waarbij een deal vaak leek te stranden op deze fronten. Huawei zegt op zijn beurt weer dat zij een koploper zijn in nieuwe technologieën en dat ‘afkijken’ niet nodig is.
Kan de wereld nog om Huawei heen?
Dat Huawei voorop loopt met het 5G-netwerk moge duidelijk zijn. Het bedrijf heeft wereldwijd al enorm veel hardware en software geleverd voor de infrastructuur van het 5G-netwerk. Het bedrijf heeft daarnaast veel patenten heeft op ‘fundamentele bouwstenen’ van 5G. Als andere telecomproviders dus de infrastructuur van Huawei zouden moeten vervangen kost dat vele miljarden. Niet alleen in de vorm van apparatuur maar ook eventuele royalties.
Landen staan nu voor een keuze: In zee gaan met China om op korte termijn van een zeer goed 5G-netwerk te kunnen genieten. Of wachten op andere bedrijven waardoor de uitrol van 5G flinke vertraging oploopt en waarmee enorme kosten mee gemoeid gaat. De VS kiest in ieder geval voor het laatste, Huawei is niet meer welkom in de VS. Het verbod op het gebruik van Huawei producten heeft verregaande gevolgen. Trump gebruikt Huawei echter als speelbal in de handelsoorlog. Of hij zich echt zorgen maakt om spionage of dat hij het bedrijf gewoon gebruikt om zijn zin te krijgen is onduidelijk.
Beste 5G aandelen
Om te profiteren van de nieuwe internetrevolutie kunt u beleggen in aandelen die zich bezighouden met het nieuwe 5G-netwerk. U kunt niet beleggen in Huawei aangezien het aandeel op de binnenlandse beurs staat van China. Het is slechts beperkt toegankelijk voor investeerders. Vooral werknemers van Huawei bezitten de aandelen. Toch zijn er ook aandelen waarmee u wel exposure krijgt in de nieuwe 5G-technologie. Hieronder licht ik er 3 uit.
Nokia (NOK)
Het eerste aandeel dat ik benoem als beste 5G aandeel is Nokia. Het Finse bedrijf was in 1998 de wereldmarktleider voor mobiele telefoons. Nokia verkocht al in 2005 zijn miljardste telefoon en was destijds echt de pionier op het gebied van telecommunicatieapparatuur. Na de crisis ging het mis, investeringen liepen uit op fiasco’s en in 2012 leed het bedrijf een verlies van € 5 miljard. Dit had voornamelijk te maken met de opkomst van smartphones, zoals de iPhone. Nokia richtte zich de afgelopen jaren onder andere op netwerkinfrastructuur, navigatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Een van deze nieuwe technologieën is 5G. Inmiddels is Nokia in Europa zelfs een van de grondleggers van de 5de generatie internet.
Het aandeel Nokia stond de afgelopen tijd onder druk nadat het niet op tijd de beloofde 5G-materialen kon leveren. Volgens kenners van de materie is het Amerikaans uitsluiten van Huawei op langere termijn een mooie opportuniteit voor Nokia. Nokia heeft zeer recentelijk 37 contracten afgesloten met telecomproviders om 5G-apparatuur te leveren. Nokia wordt momenteel verhandeld tegen zo’n 17 keer de verwachte winst voor 2019. De winst zal de komende jaren echter sterk toenemen als de uitrol van het 5G-netwerk meer vorm gaat krijgen. Dus voor langere termijn beleggers die geloven in de 5de generatie internet is dit zeker een aandeel om goed in de gaten te houden.
Het aandeel Nokia noteert op de Finse aandelenmarkt en op de Amerikaanse NYSE. Het aandeel Nokia is terug te vinden op de Finse beurs onder ISIN:Â FI0009000681Â of via symbool <NOKIA>. Indien u de voorkeur geeft aan de Amerikaanse notering, dient u het symbool <NOK> te gebruiken.
Keysight Technologies (KEYS)
Een ander aandeel dat interessant kan zijn als 5G aandeel is Keysight Technologies. Het bedrijf is vrij onbekend onder de meeste beleggers, maar speelt een cruciale rol in de uitrol van 5G. Keysight helpt netwerkbedrijven om kritieke apparatuur te testen, zodat ze de overstap kunnen maken van de onderzoeks- en ontwikkelingsfase naar fabricage.
Keysight versnelt de time-to-market voor 5G-netwerkapparatuur. Het bedrijf heeft al stappen gezet door in september een 5G testoplossing voor de productie van basisstations te lanceren. Keysight Technologies beweert dat de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit van deze oplossing fabrikanten van netwerkapparatuur in staat zal stellen om volumetests uit te voeren voor de infrastructuurapparatuur die vereist is voor 5G-implementaties.
Met dergelijke oplossingen kan de onderneming profiteren van de groei van de massale implementatie van basisstations die nodig zijn om 5G-netwerken op wereldwijde schaal mogelijk te maken. Marktonderzoeker Dell’Oro Group raamt de zendingen van basisstations de komende vijf jaar op meer dan 20 miljoen stuks. Het goede nieuws is dat Keysight al van deze mogelijkheid profiteert. De omzet van het bedrijf steeg in het laatste kwartaal met 19% tot $1,05 miljard. Het aandeel wordt verhandeld tegen minder dan 14 keer de verwachte winst voor volgend jaar en biedt daarmee voor beleggers een goede kans om te profiteren van de 5G-revolutie.
Skyworks Solutions (SWKS)
Skyworks Solutions is het meest bekend om het leveren van smartphone-communicatiechips. Apple is de grootste klant van het bedrijf, vandaar dat de koers de afgelopen tijd onder druk stond. Het bedrijf heeft apparatuur ontwikkeld waarmee het de netwerkefficiëntie verbetert wat zal leiden tot een grotere netwerkcapaciteit en ruimere dekking. Zoals eerder gezegd, is dit een van de nadelen van het 5G-netwerk. Daarom zetten telecomaanbieders netwerken van kleine cellen op om klanten een supersnelle 5G-verbinding te bieden. De verkoop van kleine cellen zal naar verwachting daarom enorm toenemen.
Skyworks profiteert daarnaast ook van de grotere vraag naar antennes in smartphones. Het aantal antennes in smartphones zal naar verwachting verdubbelen om de hogere gegevensoverdrachtssnelheden te ondersteunen. Hierdoor raken de batterijen van smartphones echter sneller leeg. Skyworks heeft een oplossing voor dit probleem. Kortom, dit aandeel kan de komende jaren volop profiteren van de opkomst van 5G. Daarnaast is het aandeel Skyworks aantrekkelijk gewaardeerd. Het aandeel Skyworks wordt verhandeld tegen slechts 10 keer de verwachte winst voor 2019. De omzet en winst groeien gestaag door en de cashflow is prima op orde. Dit aandeel is dus geschikt als een van de beste 5G aandelen.
5G aandelen kopen of verkopen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook allerlei 5G aandelen. U heeft toegang tot ruim 135 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
Â