Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Afwachtende beurzen en start kwartaalcijferseizoen

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven importheffingen van 25% te willen invoeren op producten uit Mexico en Canada. Canada en Mexico behoren tot de grootste handelspartners van de Verenigde Staten. Volgens officiële handelsgegevens importeerde de VS vorig jaar voor $475 miljard aan goederen uit Mexico en $418 miljard uit Canada. Gezamenlijk waren deze twee landen goed voor 30% van de totale importwaarde van de VS in 2024. Aan de exportzijde verzond de VS vorig jaar $354 miljard aan goederen naar Canada en $322 miljard naar Mexico. Samen vertegenwoordigen deze handelsstromen ongeveer een derde van de totale exportwaarde van de VS.

Op zijn eerste dag als president heeft Donald Trump afgezien van directe sancties tegen China. In plaats daarvan gaf hij opdracht tot een wereldwijd onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken en de naleving van eerdere handelsafspraken door Peking. Volgens een intern document, ingezien door Bloomberg News, wil de regering “de schadelijke gevolgen van globalistische handelsstrategieën omkeren” en maatregelen nemen tegen valutamanipulatie. Trump benadrukte zijn toewijding aan het versterken van de Amerikaanse industrie en het verminderen van buitenlandse afhankelijkheid in kritieke toeleveringsketens. Hoewel Trump stevige tarieven op Chinese goederen en BRICS-landen overwoog, koos hij voor onderhandelingen met president Xi Jinping. Amerikaanse aandelenfutures reageerden positief, terwijl de dollar terrein verloor.

De olieprijzen zijn gedaald nadat president Donald Trump aankondigde een nationale energienoodtoestand uit te roepen. Deze maatregel is gericht op het verhogen van de productie van fossiele brandstoffen. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) futures daalden intraday met 2% naar $75,83 per vat. Al jarenlang is de Verenigde Staten de grootste producent van ruwe olie ter wereld, met een productie die Saudi-Arabië en Rusland overtreft.

Na zijn beëdiging als 47e president van de Verenigde Staten op maandag ondertekende Trump zijn eerste reeks presidentiële decreten. Deze omvatten onder meer het intrekken van 78 uitvoerende bevelen van de regering-Biden, een bevriezing van federale aanwervingen, maatregelen om de kosten van levensonderhoud aan te pakken, en de terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Kwartaalcijfers

Deze week staat ook in het teken van kwartaalresultaten, met enkele grote namen die hun financiële prestaties bekendmaken. Vandaag openen onder andere Netflix, HDFC Bank, Charles Schwab, Prologis, 3M en United Airlines hun boeken. Woensdag volgen de resultaten van bedrijven zoals Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Abbott Laboratories, Progressive en GE Vernova. Donderdag komen onder meer Intuitive Surgical, GE Aerospace, Texas Instruments, Union Pacific, Elevance Health en CSX Corporation aan bod. De beursweek sluit vrijdag af met cijfers van American Express, Verizon, NextEra Energy, HCA Healthcare en Signify.

Blik op Azië en Europa

De aandelenmarkten in China en Hongkong lieten gemengde resultaten zien. Dit volgde op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de geplande tariefverhogingen voorlopig uit te stellen, wat de markten wat ademruimte gaf. De Shanghai Composite-index bleef stabiel terwijl in Hongkong bereikte de Hang Seng-index een vijfweeks hoogtepunt met een winst van 1%.

De vastgoedsector herstelde sterk, met een rally van China Vanke na de aankondiging van een rentebetaling op een aflopende obligatie. Country Garden steeg zelfs 25,77% naar het hoogste punt in tien maanden na een hervatting van de handel, die negen maanden was opgeschort.

De Europese futures noteren lager. De DAX-future noteert tijdens het schrijven van de Morning call 0,40% lager terwijl de Euro Stoxx 50 future 0,50% lager noteert. Dat doet ons vermoeden dat de Europese beurzen een rode opening tegemoet gaan. Het feit dat Trump niet meteen start met de implementatie van importheffingen doet vermoeden dat hij de onderhandelingen eerst een kans wil geven.

Beursagenda

Dinsdag 21 januariEUR – ZEW economisch sentiment11:00
Woensdag 22 januariVS – Leading index VS
EUR – Lagarde spreekt
16:00
16:05
Donderdag 23 januariVS – Jobless claims
VS – Ruwe olievoorraden
14:30
17:00
Vrijdag 24 januariJPY – BoJ rentebesluit
EUR – S&P Globals PMI
EUR – Lagarde spreekt
VS – S&P Globals PMI
VS – Huizenverkopen
VS – inflatieverwachting
Consumentenvertrouwen
04:00
10:00
10:00
15:45
16:00
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2025-01-21/trump-plans-to-enact-25-tariffs-on-mexico-canada-by-feb-1

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Amerika

Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen sterk af, waarbij de drie belangrijkste indexen hun eerste wekelijkse winst van het jaar boekten. De S&P 500 won 1% en eindigde op 5.996,66, terwijl de Nasdaq Composite 1,51% steeg naar 19.630,20. De Dow Jones steeg met +0,78% naar 43.487 punten.

Voornamelijk technologie-aandelen blonken uit: Tesla steeg met 3%, Nvidia boekte een winst van 3,1%, en Alphabet voegde meer dan 1,6% toe. De sterke weekprestatie van de Dow (+3,7%) en de S&P 500 (+2,9%) markeerde hun beste week sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, terwijl de Nasdaq met een weekwinst van 2,5% zijn beste prestatie sinds begin december liet zien.

Deze optimistische bewegingen kwamen mede door gunstige inflatiecijfers: zowel de consumentenprijsindex als de producentenprijsindex stegen minder snel dan verwacht in december. Hierdoor kon het rendement op de 10-jaars Treasury weer wat dalen en werd de hoop op renteverlagingen in 2025 weer aangewakkerd. Het kwartaalcijferseizoen is goed van start gegaan met sterke resultaten van grote banken, zoals Goldman Sachs en JPMorgan Chase die gedurende de week stegen met respectievelijk 12% en +8%.

In de VS blijven de beurzen vandaag gesloten vanwege Martin Luther King Day, terwijl om 18:00 uur Nederlandse tijd de inauguratie van president Donald Trump voor zijn tweede termijn op de planning staat. Verwachtingen van deregulering en belastingverlagingen hebben de markten al doen stijgen. Tegelijkertijd zijn er zorgen over Trump’s plannen voor importtarieven, die mogelijk inflatie zouden kunnen aanwakkeren.

Beursnieuws Azië: positieve start

In de Azië-Pacific regio begonnen de markten de week in het groen. De Hang Seng-index in Hongkong steeg met 2,41% naar het hoogste niveau sinds 31 december, geholpen door winsten in consumentensectoren. De CSI 300 in China won 0,86% nadat de People’s Bank of China haar rentetarieven onveranderd hield.

Japan kende eveneens een positieve dag: de Nikkei 225 steeg met 1,19% en de Topix met 1,16%. In Zuid-Korea was het beeld gemengd, waarbij de Kospi 0,18% daalde, terwijl de Kosdaq 0,48% won. Australië’s S&P/ASX 200 noteerde een winst van 0,46%.

Het beleid van centrale banken zal deze week een belangrijke rol spelen in Azië. De Bank of Japan komt op 23-24 januari bijeen, waar een mogelijke renteverhoging op tafel ligt. Daarnaast zal de centrale bank van Maleisië woensdag naar verwachting haar rente op 3% houden. Vrijdag volgt een beleidsvergadering van de centrale bank van Singapore.

Gemengde opening Europa

De Europese markten staan voor een gemengd begin van de week. Futures wijzen voorbeurs op kleine verschuivingen. Gedurende de week zal het cijferseizoen ook in Europa mondjesmaat beginnen.

Beleggers in Europa houden de inauguratie van Trump scherp in de gaten, mede vanwege de mogelijke gevolgen van zijn handelsbeleid. Daarnaast is er veel aandacht voor het Wereld Economisch Forum in Davos, dat deze week plaatsvindt. Leiders uit politiek en bedrijfsleven bespreken daar onderwerpen zoals economische groei en de impact van kunstmatige intelligentie.

Verder zijn er op maandag geen belangrijke Europese data of bedrijfsresultaten gepland. Beleggers zullen hun aandacht later deze week richten op bredere macro-economische cijfers en toespraken van ECB-president Christine Lagarde in Davos.

Beursagenda

Maandag 20 januariVS – Martin Luther King
DE – PPI
NYSE gesloten
08:00
Dinsdag 21 januariEUR – ZEW economisch sentiment11:00
Woensdag 22 januariVS – Leading index VS
EUR – Lagarde spreekt
16:00
16:05
Donderdag 23 januariVS – Jobless claims
VS – Ruwe olievoorraden
14:30
17:00
Vrijdag 24 januariJPY – BoJ rentebesluit
EUR – S&P Globals PMI
EUR – Lagarde spreekt
VS – S&P Globals PMI
VS – Huizenverkopen
VS – inflatieverwachting
Consumentenvertrouwen
04:00
10:00
10:00
15:45
16:00
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/17/us-treasury-yields-investors-await-housing-data-.html

https://www.cnbc.com/2025/01/16/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/01/20/european-markets-live-updates-stocks-news-data-and-earnings.html

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag lager na een wisselvallige dag. De S&P 500 eindigde 0,21% lager, terwijl de Nasdaq Composite een verlies van 0,89% noteerde, voornamelijk veroorzaakt door een scherpe daling van het aandeel Apple (-4%). De Dow Jones Industrial Average verloor 68,42 punten, of 0,16%. Ondanks deze verliezen blijven alle drie de indices op koers om de week positief af te sluiten, met stijgingen van respectievelijk 1,89%, 2,90% en 0,92% tot nu toe.

Belangrijke economische data drukten hun stempel op de markten. De Amerikaanse inflatiecijfers over december waren gematigd, met een kerninflatie van 3,2% op jaarbasis, iets lager dan de verwachtingen. Dit voedde speculaties over mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve later dit jaar. Fed-gouverneur Chris Waller gaf aan dat verdere inflatiegegevens cruciaal zullen zijn voor het monetaire beleid. De obligatiemarkten reageerden positief. De 10-jaarsrente daalde met bijna 5 basispunten tot 4,608%, terwijl de 2-jaarsrente met 3 basispunten zakte naar 4,238%.

Op bedrijfsniveau kwam J.B. Hunt Transport Services in het nieuws met een teleurstellend kwartaalrapport. De winst per aandeel van $ 1,53 lag onder de verwachte $ 1,61, wat leidde tot een daling van 9% in de aandelenprijs.

Olieprijzen blijven een aandachtspunt. Na een correctie donderdag lijken WTI- en Brent-olie klaar voor een vierde opeenvolgende wekelijkse winst. Brent sloot op $ 81,29 per vat, terwijl WTI daalde tot $ 78,68 per vat. De spanning rondom Russische sancties en potentiële reacties van de nieuwe Amerikaanse regering kunnen de prijzen mogelijk verder opdrijven.

Beleggers kijken vandaag uit naar nieuwe kwartaalresultaten van financials zoals State Street, Citizens Financial en Truist Financial. Daarnaast worden data over bouwvergunningen en woningbouwcijfers gepubliceerd, die inzicht kunnen geven in de gezondheid van de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Beursnieuws uit Azië

De Aziatische markten lieten een gemengd beeld zien. De economische groei in China kwam in 2024 uit op 5% op jaarbasis, met een verrassend sterke groei van 5,4% in het vierde kwartaal. Dit werd ondersteund door een stijging in de winkelverkopen van 3,7% en een industriële productie die met 6,2% toenam. Deze cijfers overtroffen de verwachtingen en suggereren dat de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid vruchten beginnen af te werpen.

De aandelenmarkten in China reageerden positief. De CSI 300 steeg met 0,63%, terwijl de Hang Seng Index in Hongkong 0,23% hoger sloot. Japan en Zuid-Korea hadden echter een minder goede dag. De Nikkei 225 daalde met 0,54%, terwijl de Kospi en Kosdaq respectievelijk 0,26% en 0,18% verloren. In Australië sloot de S&P/ASX 200 0,2% lager op 8.310,4.

Beursnieuws Europa

De Europese markten sloten donderdag positief, waarbij de Stoxx 600 een winst van 0,93% noteerde. Vooral luxegoederenbedrijven presteerden sterk. Richemont, de Zwitserse eigenaar van Cartier, zag zijn aandelen met 16% stijgen na beter dan verwachte kwartaalresultaten. De verkoopcijfers stegen met 10% in het derde kwartaal van het fiscale jaar. Andere luxemerken zoals LVMH (+7%), Kering (+6,1%) en Hermès (+4,9%) gingen mee in het optimisme.

De technologiesector deed het ook goed, geholpen door positieve resultaten van Taiwanese chipproducent TSMC. Chipbedrijven zoals ASM International en BE Semiconductor zagen hun aandelenprijzen met ruim 4% stijgen.

Het aandeel Zalando steeg aanvankelijk 14%, nadat de online retailgigant zei zijn eigen winstdoelstelling te zullen overtreffen. Daarbij werd het bedrijf geholpen door sterke klantengroei die wordt gestimuleerd door marketing en betere doorverkoop. Zalando sloot uiteindelijk 8,5% hoger nu het bedrijf een aangepaste winst voor rente en belastingen van ongeveer 510 miljoen euro, hoger dan de eerdere prognose van 440 tot 480 miljoen euro.

In bredere zin blijft het sentiment op de Europese markten positief. De daling van de Amerikaanse inflatiecijfers gaf wereldwijd een impuls aan de markten. Dit versterkte de hoop op een minder streng monetair beleid in 2024.

Beursagenda

Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/16/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/01/16/us-treasurys-investors-mull-over-latest-economic-data.html

https://www.cnbc.com/2025/01/16/european-markets-live-updates-stocks-news-data-and-earnings.html

Beursnieuws Verenigde Staten

Door de beter dan verwachte inflatiecijfers kleurden de Amerikaanse beurzen felgroen. De Dow Jones steeg met 1,65% terwijl de bredere S&P 500 een winst van 1,83% kende. De technologie-index NASDAQ deed er nog een schepje bovenop en sloot af met een winst van 2,45%.

Beleggers keken reikhalzend uit naar 14.30 gisteren. Op dat moment werd de consumptieprijsindex in de Verenigde Staten immers bekendgemaakt. Deze index is één van de belangrijkste indicatoren voor de inflatie. De Federal Reserve houdt deze index ook nauw in de gaten om haar beleid te voeren. De inflatie steeg zoals verwacht van 2,7% naar 2,9%. De kerninflatie, zonder volatiele energie- en voedselprijzen, daalde echter onverwacht naar 3,2%. Hoewel deze cijfers gunstig waren, toont dit wel aan dat de Federal Reserve nog werk voor de boeg heeft om haar doelstelling van een inflatie van 2% te halen. De inflatie is nog steeds te hoog voor de Federal Reserve om comfortabel de rente te verlagen.

JPMorgan en verschillende andere banken kwamen op woensdag met resultaten over het vierde kwartaal van 2024. De Amerikaanse banken sloten 2024 af met een zeer sterk laatste kwartaal. Vooral de investment banking activiteiten deden het goed. De winst van JPMorgan steeg met 18% tot een recordhoogte van $ 58,5 miljard. Bij Goldman Sachs verdubbelde de winst, terwijl Citigroup en Wells Fargo ook konden uitpakken met beter dan verwachte resultaten. Vandaag is het aan Morgan Stanley en Bank of America, die het resultatenseizoen voor de grote Amerikaanse banken zullen afsluiten.

Daarnaast deden de aandelen van bedrijven actief in kwantumcomputing het uitzonderlijk goed. D-Wave Quantum en Rigetti Computing stegen met respectievelijk 34% en 27%. Deze stijging werd gedreven door Microsoft. De technologiegigant van Bill Gates verklaarde dat 2025 het jaar wordt om “kwantum ready” te worden. Eerder deze maand kenden aandelen van kwantumcomputing nog een terugval nadat Nvidia CEO Jensen Huang de verwachtingen over de technologie temperde. Hij stelde dat echt bruikbare kwantumcomputers mogelijk nog tientallen jaren op zich zullen laten wachten.  

Blik op Azië

In navolging van de Verenigde Staten, sloten de Aziatische markten over het algemeen in het groen. De Zuid-Koreaanse Kospi steeg met 1,16% terwijl de small cap-index Kosdaq 1,65% hoger sloot. De winsten in Japan waren kleiner met een stijging van 0,27% voor de Nikkei 225 en 0,09% voor de Topix. De Hang Seng Index uit Hong Kong steeg met 0,57%. China was de enige rode vlek op het continent. De CSI 300 daalde met 0,35%.

Het Taiwanese chipbedrijf TSMC maakte haar resultaten over het vierde kwartaal bekend. Zowel de omzet als de winst overtroffen de verwachtingen. De omzet van TSMC steeg in het decemberkwartaal met 38,8% ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst kende een stijging van meer dan 55%. De omzet kwam uit op $ 26,36 miljard terwijl de nettowinst afklokte op $ 11,37 miljard. De goede resultaten werden gedreven door een nog steeds stijgende vraag naar geavanceerde chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Europa

Door de gunstige inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gingen ook de markten in Europa fors hoger. De Europese markten beleefden hun beste dag in vijf maanden. De pan-Europese Stoxx600 kende een stijging van 1,3%. Hierdoor maakte de brede index een einde aan de verliesreeks van drie dagen. De index beleefde daarnaast haar beste dag sinds augustus 2024. Ook de rest van de Europese markten sloten gevoelig hoger. De Duitse DAX was de grootste stijger met een stijging van 1,50%. De BEL20 en de Franse CAC40 stegen met respectievelijk 0,81% en 0,69%.

De FTSE100 liet een stijging van 1,21% zien. Vroeg in de ochtend werden de inflatiecijfers in het Verenigd Koninkrijk bekend gemaakt. Ook deze cijfers waren beter dan verwacht. De inflatie daalde sterker dan economen hadden voorspeld en kwam uit op 2,5%. Economen hadden gerekend op een inflatie van 2,6%. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, bedroeg 3,2%. In november bedroeg deze nog 3,5%. De dalende inflatie voedt de hoop van beleggers dat de Bank of England de rente tijdens haar volgende vergadering op 6 februari zal verlagen. Het rentetarief ligt nu op 4,75% en beleggers verwachten dat de centrale bank deze zal verlagen naar 4,5%. Een hogere inflatie zou hier mogelijk een stokje voor gestoken hebben.

Tot slot kwam de Duitse economie met economische cijfers. De Duitse economie is de grootste economie van de eurozone en dus van groot belang in de regio. De economie heeft het echter zeer moeilijk en dit werd op woensdag opnieuw duidelijk. De Duitse economie kromp in 2024 met 0,2%. Hierdoor kromp de economie voor het tweede jaar op rij nadat de grootste economie van de eurozone in 2023 een daling van 0,3% liet zien. Het Duitse statistiekbureau Destatis verklaarde dat zowel de verwerkende industrie als de bouw het moeilijk hadden in 2024. De dienstensectoren slaagden er wel in om te groeien. De krimp kwam niet geheel onverwacht. De Duitse economie gaat al langer door zwaar weer. Het ene na het andere (industriële) bedrijf kondigt massale ontslagrondes aan. Het iconische Duitse automerk Volkswagen is zelfs van plan om fabrieken in het land te sluiten, wat tot voor kort onmogelijk werd geacht. De DAX lijkt zich echter niets aan te trekken van de economische problemen. De Duitse sterindex steeg in het afgelopen jaar met meer dan 23%.

De Europese beurzen zullen naar verwachting niet meteen een vervolg breien aan de stevige winsten van gisteren. De futures tonen een gemengd beeld bij de opening.

Beursagenda

Dinsdag 14 januariDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
11:00
14:30
21:05
Woensdag 15 januariEUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Beige Book
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00
20:00
Donderdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
EUR – Handelsbalans
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – FOMC-lid Williams spreekt
08:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
17:00
Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/15/uk-inflation-in-december-2024.html

https://www.cnbc.com/2025/01/15/european-markets-live-updates-us-inflation-data-and-stocks-in-focus.html

https://www.cnbc.com/2025/01/14/stock-market-today-live-updates.html

https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/amerikaanse-banken-kloppen-verwachtingen-dankzij-boomende-markten/10582800.html

https://www.cnbc.com/2025/01/16/tsmc-fourth-quarter-profit-beats-expectations-on-strong-ai-chip-demand.html

Vanavond om 20.00 zal het LYNX Beleggersdebat 2025 live vanuit het Bimhuis in Amsterdam van start gaan. U hoort van 8 experts de nieuwste inzichten over AI, inflatie, rente, geopolitieke spanningen én u ontvangt 8 concrete beleggingsideeën voor een goed begin van 2025.

Meld u aan!
Vanavond om 20.00: LYNX BELEGGERSDEBAT 2025

Ontdek de kansen en risico’s van morgen tijdens het LYNX Beleggersdebat 2025. Schrijf u nu nog vrijblijvend in! Kunt u niet aanwezig zijn? Schrijf u dan alsnog in en ontvang de opname en slides achteraf.

Verenigde Staten

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten schommelden de hele sessie rond het slot van maandag. De S&P 500 en de Dow Jones slaagden erin om positief af te sluiten. De indexen stegen met respectievelijk 0,52% en 0,11%. Enkel de Nasdaq kon niet met winst eindigen. De technologie-index daalde met 0,23%. Dit kwam mede door het chipbedrijf Nvidia. Het aandeel kende opnieuw een daling, nadat het nochtans sterk geopend was. De langetermijnrente in de Verenigde Staten blijft echter stijgen, wat een grote invloed heeft op een groeibedrijf als Nvidia. Sinds de start van dit jaar zag Nvidia reeds 3% van haar beurswaarde in rook opgaan.

Belangrijk economisch nieuws is er vandaag ook in de Verenigde Staten. Nadat op dinsdag de inflatie voor de producentenprijzen in het land bekendgemaakt werden, is het vandaag de beurt aan de consumentenprijsindex. Dit is één van de belangrijkste graadmeters van de inflatie, omdat deze invloed heeft op alle inwoners van een land. De Federal Reserve volgt deze index ook op de voet om te bepalen of het de rentetarieven al dan niet gaat verlagen of verhogen. Economen verwachten dat de consumentenprijzen met 0,3% zullen gestegen zijn ten opzichte van de afgelopen maand. Op jaarbasis verwachten ze een stijging van 2,9%. Beleggers houden er steeds meer rekening mee dat de Federal Reserve de rente voor een langere periode op dit hoge niveau zal houden. Er gaan zelfs stemmen op dat de volgende rentewijziging een verhoging zal zijn. Indien de inflatie hoger uitvalt dan gedacht, kan dit al een teken aan de wand zijn.

Tot slot start het resultatenseizoen in de Verenigde Staten. Noblesse oblige zal de financiële reus JPMorgan het seizoen aftrappen. Daarnaast zullen ook Wells Fargo, Goldman Sachs, BlackRock en Citigroup hun boeken openen. In aanloop van deze cijfers kenden de bankaandelen op dinsdag een goede handelsdag. Er wordt over het algemeen dan ook verwacht dat de resultaten positief zullen zijn door de sterke economie in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Blik op Azië

In Azië laten de aandelenmarkten een gemengd beeld zien. De Hang Seng Index in Hong Kong steeg met 0,17%. De Japanse Nikkei liet een klein verlies zien, terwijl de bredere Topix 0,31% hoger sloot. De Zuid-Koreaanse Kospi kende een kleine daling. De small cap-index Kosdaq had het moeilijker en verloor 0,9%. Ook de Chinese CSI300 kende een moeilijke handelsdag en sloot met een verlies van 0,71%.

Volgens een rapport van Reuters zijn de Japanse fabrikanten opnieuw wat positiever geworden, na een dip vorige maand. De omstandigheden voor de materiaalindustrie zijn erop vooruitgegaan. Toch blijven de fabrikanten zich zorgen maken over het beleid dat Donald Trump als president zal voeren, wanneer hij volgende week opnieuw het Witte Huis betreedt. Het verbeterde sentiment is positief voor de Bank of Japan. De centrale bank stelt dat een loongedreven economische groei zal leiden tot een stabiele inflatie van 2%. Volgens gouverneur Kazuo Ueda is er dan ook ruimte om de rente te verhogen wanneer de economie en de prijzen in het land blijven verbeteren. De Japanse economie kampt immers al jaren met een zeer lage inflatie, waardoor de centrale bank de rente zeer laag of zelfs negatief moest maken om de economie draaiende te houden. Een lage rente, en vooral een negatieve, kan het goed zijn om de economische motor in gang te houden. Het is echter een situatie die het beste niet te lang kan duren. Op lange termijn kan dit immers leiden tot financiële instabiliteit en inefficiënties in de economie.

Europa

De Europese aandelenmarkten startten de handelsdag nog in het groen, maar in de loop van de sessie speelden de belangrijkste indexen het grootste deel van hun winsten weer kwijt. De BEL20 en de Franse CAC40 slaagden er wel nog in om met winst af te sluiten. De indexen stegen respectievelijk met 0,039% en 0,20%. De Duitse DAX was met een winst van 0,69% de grootste stijger op het oude continent. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk daalde met 0,28% terwijl de bredere pan-Europese Stoxx 600 een verlies van 0,08% liet zien.

Olie- en gasaandelen behoorden tot de slechtst presterende aandelen. De sector daalde met 0,73%. Oliegigant BP meldde de winst over het vierde kwartaal een deuk tot $ 300 miljoen zou kunnen oplopen in het licht van zwakkere raffinagemarges. Ook aandelen in de detailhandel kende een moeilijke dag. De Britse sportkledingretailer JD Sports verlaagde haar winstverwachting waardoor het onderaan de Stoxx600 bengelde. Het aandeel verloor meer dan 6,60%.

Economisch nieuws kwam er uit Frankrijk. De Europese economie gaat door zwaar weer en daar ontsnapt ook Frankrijk niet aan. De Franse regering heeft haar economische groeiprognoses voor 2025 verlaagd van 1,1% naar 0,9%.  Premier François Bayrou benadrukte dat de vorige prognoses dateerden van voor de val van de regering van zijn voorganger Michel Barnier. Bayrou zei ook dat de regering dit jaar zou mikken op een overheidstekort van 5,4% van het bruto binnenlands product (BBP). Het tekort zal in 2024 naar verwachting rond de 6,1% liggen en economen verwachten dat het verder zal oplopen als er geen fiscale hervormingen worden doorgevoerd. De omvang van de Franse schuld is een punt van bezorgdheid voor beleggers. Beleggers hebben de rente op Frans staatspapier opgedreven en het land is ook onder de aandacht van de Europese Unie gekomen. Het begrotingstekort van een lidstaat mag immers niet hoger zijn dan de Maastrichtnorm van 3% van het BBP. Door deze bezorgdheid ligt de spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente op een hoog niveau. In november vorig jaar bereikte deze nog het hoogste punt sinds 2012. De spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente geeft het verschil in risicoperceptie weer tussen beide landen. Duitsland wordt gezien als een veilige haven, terwijl Frankrijk doorgaans een hogere risicopremie heeft. Een stijgende spread wijst op meer zorgen over de Franse economie of politiek, terwijl een dalende spread vertrouwen uitdrukt. Dit verschil is belangrijk voor de financieringskosten van landen, marktsentiment binnen de eurozone en de stabiliteit die de Europese Centrale Bank nauw in de gaten houdt.

In afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers zullen de Europese beurzen naar verwachting hoger openen.

Beursagenda

Dinsdag 14 januariDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
11:00
14:30
21:05
Woensdag 15 januariEUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Beige Book
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00
20:00
Donderdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
EUR – Handelsbalans
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – FOMC-lid Williams spreekt
08:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
17:00
Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/13/10-year-treasury-yield-rises-ahead-of-inflation-prints.html

https://www.cnbc.com/2025/01/13/stock-market-today-live-updates.html

Beursnieuws VS

Maandag stond opnieuw in het teken van oplopende rentes en wisselende marktreacties op sterke economische cijfers. De 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties bereikte met 4,79% het hoogste niveau in 14 maanden, gedreven door een onverwacht sterke banengroei in december. De Nasdaq Composite (-0,38%) verloor voor de vierde opeenvolgende dag terrein, terwijl de Dow Jones Industrial Average opvallend genoeg bijna 0,9% won. Beleggers verkozen aandelen in energie, gezondheidszorg en grondstoffen boven technologie, met UnitedHealth (+3,93%) en Caterpillar (+3,3%) als uitblinkers. Nvidia (-1,97%) en andere techreuzen leden onder winstnemingen.

De markten richten zich vandaag op de publicatie van de producentenprijsindex (PPI), een belangrijke graadmeter voor inflatie. Verwacht wordt dat de PPI in december met 0,4% is gestegen, terwijl de kern-PPI, exclusief voedsel en energie, naar verwachting met 0,3% toenam. Deze cijfers zullen beleggers inzicht geven in de mogelijke richting van het monetaire beleid van de Federal Reserve. Hoewel de markt momenteel uitgaat van een pauze in renteverlagingen, blijft de mogelijkheid van zelfs een verhoging reëel als de inflatie hardnekkig hoog blijft.

Ook staan bedrijfsresultaten in de schijnwerpers. Grote Amerikaanse banken zoals JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Wells Fargo publiceren woensdag hun kwartaalresultaten, gevolgd door Morgan Stanley en Bank of America op donderdag. Deze cijfers zullen inzicht bieden in de gezondheid van de financiële sector en de bredere economie.

Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq wijzen op een positieve opening, met winsten van respectievelijk 0,21%, 0,34% en 0,5%. In Europa wordt een herstel verwacht, met stijgende futures voor de DAX (+106 punten), CAC (+66 punten) en FTSE 100 (+4 punten).

Blik op Azië & Europa

Internationaal houden beleggers de valutamarkten nauwlettend in de gaten. De Amerikaanse dollar blijft sterk, ondersteund door hogere rentes en sterke economische cijfers. Dit drukt op valuta’s zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen. Ondertussen verzwakte de Indiase roepie tot een historisch dieptepunt, ondanks een daling van de inflatie in het land.

In Azië noteerden de meeste markten winst. De Hang Seng steeg met 1,8%, en de CSI 300 won 2,13%, terwijl Japanse aandelen daalden door zorgen over stijgende obligatierentes. Europese aandelen eindigden maandag in de min door stijgende rentes en een sterke Amerikaanse dollar, die het sentiment drukten.

De Chinese regering overweegt een plan waarbij Elon Musk de Amerikaanse activiteiten van TikTok overneemt om te voorkomen dat de app effectief wordt verboden, meldde Bloomberg News maandag. Het noodplan is een van de verschillende opties die China onderzoekt nu het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalt of het een wet zal handhaven die het in China gevestigde ByteDance oproept om de Amerikaanse activiteiten van TikTok voor 19 januari af te stoten, aldus het rapport, waarin anonieme bronnen worden geciteerd.

De Europese markten stevenen dinsdag af op een positieve opening, waarmee het negatieve sentiment in de regio wordt omgebogen. Beleggers zullen deze week de rentes op staatsobligaties van Europese kerneconomieën nauwlettend in de gaten houden. Trading updates komen van Ocado, JD Sports, Persimmon en OMV.

Beursagenda

Dinsdag 14 januariDE – ZEW economisch sentiment
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – FOMC-lid Williams spreekt
11:00
11:00
14:30
21:05
Woensdag 15 januariEUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Kashkari spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Beige Book
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00
20:00
Donderdag 16 januariDE – Inflatie (CPI)
EUR – Handelsbalans
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Kern detailhandelsverkopen
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – FOMC-lid Williams spreekt
08:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
17:00
Vrijdag 17 januariCNY – BBP
CNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Industriële productie
03:00
03:00
11:00
14:30
15:15

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/01/13/10-year-treasury-yield-rises-ahead-of-inflation-prints.html

https://www.cnbc.com/2025/01/13/stock-market-today-live-updates.html