Aandeel Tesla: winstgevendheid onder druk

Het aandeel Tesla staat onder druk na opnieuw tegenvallende kwartaalcijfers. Musk blijft volop investeren in veelbelovende initiatieven.
Door Justin Blekemolen


Tesla
ISIN: US88160R1014
|
Ticker: TSLA --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Tesla aandeel

Geschatte leestijd: 7 minutes

Aandeel Tesla
In deze update bespreken we de cijfers en de waardering van het aandeel Tesla. Bent u op zoek naar een broker om te handelen in aandelen? Klik dan hier.

Aandeel Tesla: koersdata

Het aandeel Tesla wist sinds de bodem in april bijna te verdubbelen. Toch lijken beleggers daarmee te veel op de muziek te zijn vooruitgelopen. Cijfers over het tweede kwartaal vielen niet in de smaak, waardoor het aandeel de dag na de bekendmaking ruim 12% verloor. Voor het jaar staan de aandelen nu 13% lager, terwijl de Nasdaq in dezelfde periode met 16% is gestegen.

Loading ...
Aandeel Tesla Tickercode Laatste koers 1D 1M 1Y YTD
Tesla Motors Inc TSLA 219,80 -0,20 % 11,93 % -16,85 % -11,55 %

Aandeel Tesla: kwartaalcijfers 24’Q1

  • Omzet: $21,3 miljard, vs. $22,15 miljard verwacht
  • Winst per aandeel: $ 0,45 vs. $ 0,51 verwacht

Het aandeel Tesla beleefde op woensdag 24 juli zijn grootste daling sinds 2020 na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalresultaten. Al geruime tijd uitten beleggers hun bezorgdheid over de winstgevendheid en toekomstplannen van het bedrijf door toenemende concurrentie op het gebied van elektrische voertuigen.

In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Tesla een totale omzet van $25,5 miljard, een stijging van slechts 2% vergeleken met het voorgaande jaar. Hoewel de omzet steeg, vielen de auto-motive inkomsten met 7% tot $19,878 miljard. Deze daling wordt grotendeels toegeschreven aan de noodzaak om wereldwijd prijzen te verlagen en andere kortingen aan te bieden om de vraag te stimuleren. Vooral in China, waar de concurrentie heviger is dan ooit, heeft Tesla moeite om marktaandeel te behouden. De totale GAAP-brutomarge daalde naar 18%, een daling van 23 basispunten ten opzichte van het voorgaande jaar, wat de druk op de winstgevendheid van het bedrijf doet toenemen.

Tesla’s nettowinst daalde dan ook met 45% naar $1,48 miljard. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $0,52, lager dan de gemiddelde analistenverwachting van $0,62 per aandeel. Dit markeerde het vierde opeenvolgende kwartaal waarin de aangepaste EBITDA marge van Tesla kromp, deze keer naar 14,4% van 18,7% een jaar eerder. Deze voortdurende daling van de marge is een punt van zorg voor beleggers, aangezien het aandeel al jaren tegen een stevige waardering wordt verhandeld met het oog op hoge toekomstige groei.

De operationele uitgaven van Tesla stegen met 39% naar $2,973 miljard. Het bedrijf had eerder al aangegeven de investeringen in AI en autonoom rijden op te voeren. Deze uitgaven zijn noodzakelijk om de ambitieuze doelen van Elon Musk te bereiken, zoals het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en humanoïde robots. Musk heeft aangegeven dat Tesla ook zal blijven investeren in zijn Dojo-supercomputer om te concurreren met Nvidia, waarvan de grafische verwerkingsunits cruciaal zijn voor de AI-ontwikkelingen van Tesla.

Kwartaalcijfers Tesla - bedrijfscijfers aandeel Tesla

Outlook Tesla

Ondanks de stijgende kosten en dalende winstmarges, blijft Tesla doorgaan met strategische initiatieven zoals de ontwikkeling van een nieuwe “betaalbare” auto die in de eerste helft van volgend jaar op de markt moet komen. Dit nieuwe model is bedoeld om de productlijn van Tesla te vernieuwen en te concurreren in het segment van massamarktvoertuigen. Daarnaast blijft Musk ambitieus over de toekomst van robotaxi’s, waarbij hij voorspelt dat Tesla volgend jaar in staat zal zijn om autonome ritten aan te bieden. Dit zou een significante verschuiving betekenen in de mobiliteitsmarkt en Tesla’s positie daarin.

Tesla’s inspanningen om marktaandeel te behouden en uit te breiden in de EV-markt worden ook beïnvloed door hun aanbiedingen van financiële incentives, zoals lage rentetarieven en renteloze leningen in markten zoals China en Duitsland. Deze maatregelen zijn bedoeld om de verkoop te stimuleren in een competitieve omgeving waar klanten steeds prijsgevoeliger worden. Vaibhav Taneja, Tesla’s Chief Accounting Officer, benadrukte dat betaalbaarheid topprioriteit blijft voor klanten, wat aangeeft dat Tesla zich bewust is van de noodzaak om concurrerende prijzen te hanteren om de verkoop te ondersteunen.

Elon Musk blijft optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van Tesla en benadrukte tijdens de earnings call dat beleggers die zich richten op kortetermijnresultaten waarschijnlijk niet geschikt zijn voor Tesla. Hij beschouwt de huidige uitdagingen als “ruis” en benadrukte dat de echte waarde van Tesla ligt in hun vooruitgang op het gebied van autonomie en AI.

Aandeel Tesla waardering

Naar verwachting zal Tesla in 2024 een omzet van $99,2 miljard genereren. Dat zou een stijging van slechts 2,5% betekenen, terwijl in 2023 nog een groei van 18,8% werd gerealiseerd. De jaren daarvoor lag de omzetgroei zelfs ruim boven de 50%. Ook staan de marges onder druk, waardoor de verwachte nettowinst in 2024 zal dalen met 54,7% naar $6,79 miljard. Hierdoor handelt het aandeel Tesla momenteel op 111x de verwachte winst van 2024. Uiteraard is dat enorm hoog en de recente groeicijfers kunnen deze waardering niet rechtvaardigen.

Toch blijven analisten redelijk positief over de komende jaren. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de aanhoudende vraag naar elektrische voertuigen in relatie met strengere regelgeving van overheden die de consument dwingt naar schonere auto’s. In mindere mate kunnen analisten rekening houden met toekomstige omzet uit initiatieven zoals de robotaxi, autonoom rijden of andere producten die Tesla op de planning heeft staan. In 2025 rekenen analisten gemiddeld genomen op een omzet van $117 miljard (+18%) en in 2026 $136(+16%) miljard. Daarbij schatten ze een nettowinst van $10,23 miljard in 2025 en $14,44 miljard in 2026. De koers/winstverhoudingen die daarbij horen zijn 73x en 51x. Ook dat blijven vrij hoge waarderingen, gelet op de recente en toekomstige groeiverwachtingen. Uiteraard kunnen toekomstige groeicijfers heel sterk toenemen, mocht Tesla enorm slagen met eerder genoemde initiatieven.

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla liet een dalende trend zien totdat eind april een bodem werd gevormd. Na een stevig herstel werd een omgekeerde hoofd&schouder patroon gevormd. Eind juni en begin juli zagen we een krachtige stijging als gevolg van dit bodempatroon. Echter fungeerde de top van eind 2023 rond $265 als stevig weerstandsniveau. De koers begon te consolideren, maar door de tegenvallende resultaten is de koers hard teruggevallen. Toch is dit geen reden om direct bearish te worden over de grafiek van Tesla.

Tesla lijkt steun te vinden op het 50-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn). Ook vormt de koers een bodem boven de voorgaande koerstop rond $205 dat nu als steun fungeert. Een eventuele doorbraak onder deze steun kan ruimte vrij maken voor een daling richting steun op $ 168. en $138, die eerder dit jaar belangrijke draaipunten waren.

Het 200-daags gemiddelde maakt eveneens een opwaartse draai en zolang de koers hierboven noteert mogen we echter positief blijven. Een doorbraak boven $265.25 zou een verdere stijging naar het niveau van $299 kunnen signaleren, wat een significante weerstand vormt. Bij een doorbraak boven deze weerstand kan Tesla zelfs verder omhoog richting de $400.

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Aandeel Tesla kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Tesla (TSLA). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://ir.tesla.com/#quarterly-disclosure

https://www.cnbc.com/2024/07/23/teslas-margin-getting-hammered-by-discounts-and-hefty-ai-spending.html


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.