Beleggers zetten zich schrap voor belangrijk inflatierapport

Door Justin Blekemolen


ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

De Dow Jones Industrial Average bereikte donderdag een recordhoogte, met een stijging van 0,59% naar 41.335,05. Dit markeerde een opmerkelijke comeback na de forse daling eerder deze maand. De stijging werd ondersteund door winsten bij Goldman Sachs, Intel en Visa. Ondanks de sterke prestatie van de Dow bleef de S&P 500 vrijwel vlak op 5.592 punten, terwijl de Nasdaq Composite zelfs 0,23% daalde naar 17.516,43. Dit verschil werd uiteraard veroorzaakt door Nvidia en consorten. Het aandeel van de AI-chipmaker daalde met 6,4%, wat druk uitoefende op zowel de S&P 500 als de Nasdaq. Hoewel Nvidia sterke resultaten rapporteerde voor het tweede kwartaal en een optimistische vooruitblik gaf, hadden beleggers blijkbaar op nog meer gehoopt. Een uitgebreidere analyse van de cijfers leest u hier.

Economische gegevens boden enige steun aan de markt, met een daling van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en een herziening van de groei van het bruto binnenlands product (BBP) voor het tweede kwartaal naar 3%. De economische groei was in het tweede kwartaal sterker dan aanvankelijk geraamd, grotendeels dankzij een opwaartse bijstelling van de consumentenbestedingen, meldde het ministerie van Handel donderdag.

Dollar General beleefde zijn slechtste dag ooit met een daling van ruim 30% nadat het bedrijf zijn winstverwachtingen verlaagde. De retailer staat onder druk door de afnemende koopkracht van klanten met een lager inkomen. Ook Birkenstock zag zijn aandelenkoers met meer dan 16% dalen na een tegenvallend winstrapport, wat de grootste daling sinds de beursgang in oktober 2023 markeert.

Het aandeel Affirm steeg juist met 34% op de beter dan verwachte omzetverwachting van het bedrijf voor het fiscale eerste kwartaal. Affirm verwacht een omzet voor de periode tussen $640 miljoen en $670 miljoen, boven de $625 miljoen die analisten van LSEG hadden verwacht.

Vandaag kijkt de markt uit naar de Amerikaanse prijsindex voor de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE). Economen gepolst door Dow Jones verwachten een maandelijkse stijging van 0,2% voor de hoofdprijzen in juli, of 2,5% op jaarbasis. De kern pce index zal naar verwachting met 0,2% zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, of met 2,7% ten opzichte van 12 maanden eerder. De Fed houdt deze metriek nauwlettend in de gaten en het zou nog steeds van invloed kunnen zijn op het rentebesluit van beleidsmakers in september.

Olieprijzen herstellen na productiedaling in Libië

De olieprijzen stegen donderdag bijna 2% nadat Libië grote verstoringen in de olieproductie bevestigde. West Texas Intermediate (WTI) steeg naar $75,91 per vat, terwijl Brent-olie steeg naar $79,94 per vat.

De productie in Libië is de afgelopen drie dagen met 1,5 miljoen vaten gedaald voor een totaal verlies van $120 miljoen, volgens de National Oil Corporation van het OPEC-lid. Rivaliserende regeringen in Libië zijn verwikkeld in een politiek geschil. De oostelijke regering in Benghazi, die internationaal niet erkend wordt, heeft gedreigd om alle olieproductie en -export stil te leggen terwijl de door de V.N. gesteunde westelijke regering in Tripoli het hoofd van de centrale bank van het OPEC-lid probeert te vervangen.

Azië & Europa

Azië-Pacific markten stegen vrijdag na geruststellende economische cijfers uit de VS, die recessievrees temperden. In Japan kwamen daarentegen gemengde economische gegevens naar buiten. De inflatie in Tokio steeg in augustus naar 2,6%, het hoogste niveau sinds maart, wat de Bank of Japan mogelijk meer ruimte geeft om het monetaire beleid aan te scherpen. Daarentegen steeg de werkloosheid in Japan naar 2,7%, terwijl de detailhandelsverkopen in juli minder sterk groeiden dan verwacht.

De Nikkei 225 en Topix in Japan sloten respectievelijk 0,3% en 0,37% hoger. Hongkong’s Hang Seng index leidde de stijgingen in Azië met een winst van 1,81%, terwijl de Chinese CSI 300 1,72% steeg. Zuid-Korea’s Kospi klom 0,6%, ondanks dalende detailhandelsverkopen op maandbasis.

In Europa wordt een gemengde opening verwacht op vrijdag, terwijl beleggers uitkijken naar inflatiecijfers uit de eurozone en de VS. De Stoxx 600 had donderdag al een winstgevende dag, mede dankzij positieve reacties op Nvidia’s kwartaalcijfers. Belangrijke inflatiecijfers uit Frankrijk, Italië, en de VS worden vandaag verwacht, wat van invloed kan zijn op toekomstige rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve.

Beursagenda

Vrijdag 30 augustusDE – Detailhandelsverkopn
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan inflatieverwachtingen
08:00
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
15:45
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/08/28/stock-market-today-live-updates-.html



Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.