Goud bereikt nieuwe recordkoers en Europa start groen

Door Kevin Verstraete


S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

De S&P 500 Index sloot dinsdag met een verlies van 0,20% op 5.597 punten, de Dow Jones verloor 0,15% met een slotkoers van 40.835 punten, en de Nasdaq Composite sloot af met een daling van -0,33% en een slotkoers van 17.816 punten. Op sectorniveau was de energiesector overduidelijk de grootste verliezer gevolgd door de halfgeleidersector. De farmaceutische sector kon nog eens de best presterende sector zijn gevolgd door de huishoudelijke & persoonlijke producten.

In eerste instantie begonnen de aandelen dinsdag positief, waarbij de S&P 500 en Nasdaq 100 een hoogste punt in weken bereikte. Positief bedrijfsnieuws ondersteunde deze stijgingen. Een daling van de rendementen op T-notes was dinsdag gunstig voor de aandelenmarkten. De rendementen daalden na dovish uitspraken van Fed Governor Bowman, die aangaf dat als de macro economische datapunten blijven tonen dat de inflatie duurzaam richting de 2% doelstelling beweegt, het gepast zou zijn om de rente geleidelijk te verlagen om te voorkomen dat het monetaire beleid te restrictief wordt.

De markten kijken nu uit naar de notulen van de FOMC-vergadering van 30-31 juli, die woensdag worden vrijgegeven, om te zien hoe dicht de Fed bij een renteverlaging is. Daarnaast wachten beleggers op de openingswoorden van Fed-voorzitter Powell vrijdag tijdens het jaarlijkse symposium in Jackson Hole, Wyoming, voor nieuwe inzichten over het toekomstige beleid van de Fed.

De markten rekenen op een 100% kans op een renteverlaging van -25 basispunten tijdens de FOMC-vergadering van 17-18 september en een kans van 33% op een verlaging van -50 basispunten. Deze data wordt vergaard door de FedWatch Tool van CME.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recordkoers voor goud

Goud bereikt een recordkoers van $2.521 per ounce nu de speech van Powell om de hoek wacht. Terzelfdertijd blijft de Amerikaanse dollar verzwakken wat ervoor zorgt dat goud de wind in de zeilen heeft. Verder werd de prijs de laatste maanden ondersteund door de robuuste vraag van centrale banken en de geopolitieke spanningen. Indien we de rentedalingen plotten op een grafiek samen met de koers van goud zien we dat 5 van de 7 rentedalingen in het verleden geleid hebben tot een significante prijsstijging van de goudprijs. De rentedalingen uit de jaren ’80 en  en ’89 hebben niet geleid tot een prijsstijging van goud. Let wel: historische resultaten zijn nooit een garantie voor de toekomst.

Goud future en Fed Funds Rate, 21/08/2024

Blik op enkele aandelen

Eli Lilly steeg met meer dan 3% nadat uit een studie bleek dat patiënten die het afslankmiddel Zepbound gebruiken, 94% minder kans hebben om diabetes te ontwikkelen over een periode van drie jaar.

Boeing (BA) verloor meer dan -4% en stond bovenaan de verliezers in de Dow Jones nadat het bedrijf meldde dat het testvluchten van zijn 777X-vliegtuig had gepauzeerd vanwege inspecties naar scheuren in een cruciaal onderdeel, wat een nieuwe tegenslag betekent voor de certificering van hun grootste vliegtuig, dat al ongeveer vijf jaar achter op schema ligt.

JD.com verlies op de beurs in Hong Kong 9,54% na een bericht dat Walmart van plan is een pakket van 144,5 miljoen aandelen te verkopen. Volgens een Bloomberg-rapport van dinsdag, dat een bron citeert die bekend is met de zaak, biedt Walmart aan om aandelen JD.com te verkopen tegen een prijs van $24,85-$25,85 per aandeel. Een verkoop zou $3,74 miljard opleveren als de aandelen aan de bovenkant van die prijsvork worden verkocht. Walmart is de grootste aandeelhouder van JD.com gevolgd door Dodge & Cox en Invesco Advisers.

Palo Alto Networks steeg met meer dan 10% en stond bovenaan de winnaars in de S&P 500 en de Nasdaq 100 nadat het kwartaalomzet van $2,20 miljard rapporteerde, beter dan de consensus van $2,16 miljard, en een omzet van $9,10 miljard-$9,15 miljard in 2025 voorspelde, met het midden boven de consensus van $9,11 miljard.

Blik op Azië en Europa

In Azië zien we een aanzienlijke daling van de beurzen. Nikkei 225 verliest 0,30% terwijl de Hang Seng index 1% verliest en Shanghai Composite zo’n 0,32%. Gisteren hield de Chinese centrale bank de prime rate op 1 jaarse- en 5 jaarse leningen onveranderd.

De Duitse producentenprijsindex (PPI) daalde in juli met -0,8% op jaarbasis, de dertiende opeenvolgende maand van dalende prijzen. ECB-bestuurslid Rehn gaf aan dat de recente toename van negatieve groeirisico’s in de eurozone de argumenten voor een renteverlaging tijdens de volgende ECB-vergadering in september heeft versterkt.

In Europa worden vandaag de kwartaalcijfers gepubliceerd van Mdxhealth, Kendrion, ASR, Avantium en Tessenderlo. Voorbeurs lijkt Europa groen te openen in tegenstelling tot de Aziatische beurzen. Winsten lopen op tot 0,18%.

Beursagenda

Woensdag 21 augustusJPY – Export
JPY – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen
01:50
01:50
16:30
20:00
Donderdag 22 augustusDE – Productie PMI
DE – Diensten PMI
EUR – S&B Globals samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jackson Hole symposium
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
13:30
14:30
14:30
15:45
16:00
Vrijdag 23 augustusJPY – Nationale Kern CPI
VS – Jackson Hole symposium
VS – Bouwvergunningen
VS – Nieuwe huizenverkopen
01:30
14:00
14:30
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2024-08-21/chinese-tech-stocks-under-pressure-as-walmart-plans-jd-exit

www.investors.paloaltonetworks.com/news-releases/news-release-details/palo-alto-networks-reports-fiscal-fourth-quarter-and-fiscal-8

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.