Marktrotatie blijft markt mogelijk langer domineren

Door Justin Blekemolen


S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Gisteren kregen we een vervolg te zien van de correctie die op woensdag werd ingezet. De S&P 500 en de Nasdaq Composite daalden respectievelijk met 0,78% en 0,70%. Ook de Dow Jones zakte dit keer met 1,29% en beëindigde daarmee een zesdaagse winstreeks. Kleinere aandelen, die worden gevolgd door de small-cap Russel 2000 index lagen ook onder druk, de index sloot 2,3% lager.

De healthcare sector van de S&P 500 daalde met 2,29%, wat de slechtste sessie was sinds september 2022. Ondanks dat gezondheidszorg normaal gesproken als een defensieve sector wordt gezien, was deze donderdag de slechtst presterende sector van de elf sectoren binnen de S&P 500. Energie was de enige sector die positief bleef tijdens de verkoopgolf van donderdag. De stijging van enkele individuele namen viel ook op. Zo steeg Nvidia met 2,6% en kon Meta eveneens 3% bijschrijven.

Ondanks de verkoopgolf van donderdag lijkt marktrotatie nog steeds het thema van de week te zijn. De S&P 500 en de Nasdaq Composite zijn deze week respectievelijk 1,26% en 2,87% gedaald tot dusver. Aan de andere kant is de Dow met 1,66% gestegen en de small-cap Russell 2000 steeg met 2,33% in de afgelopen vier dagen.

Volgens Saira Malik van Nuveen is de rotatie naar small-cap aandelen mogelijk nog niet voorbij. “De geschiedenis leert ons dat deze soort rotatie gemiddeld ongeveer vier weken duurt,” aldus Malik. Ze voegde eraan toe dat de prestaties van de small-caps in september kunnen afnemen als de Federal Reserve mogelijk de rente verlaagt. Hoewel de Russell 2000 donderdag met bijna 2% daalde, is de index in de afgelopen maand met ongeveer 8,6% gestegen.

Vooruitzichten

Beleggers krijgen vrijdag een nieuwe reeks cijfers te verwerken. American Express, Travelers, Comerica en Fifth Third zullen hun resultaten vanmiddag publiceren. Daarnaast zullen beleggers ook de politieke sfeer in de gaten houden, waar Donald Trump zijn campagne opvoert terwijl de Republikeinse Nationale Conventie ten einde loopt. Ondertussen komt president Joe Biden steeds meer onder druk te staan van mededemocraten om zich terug te trekken uit de race.

Netflix

Netflix rapporteerde donderdag de resultaten over het tweede kwartaal, waarbij het bekendmaakte wereldwijd meer abonnees toe te voegen en een sterke groei zag in zijn reclameactiviteiten. Het bedrijf zei dat zijn advertentie-ondersteunde lidmaatschappen tijdens de periode met 34% zijn gegroeid vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In reactie op de cijfers stond het aandeel in de nabeurs-handel aanvankelijk 2,2% lager, om vervolgens vrijwel onveranderd de nacht in te gaan.

Beleggers vielen namelijk over de tegenvallende omzetprognose van $9,73 miljard voor het derde kwartaal, tegenover de $9,82 miljard die door Wall Street werd verwacht. Hoewel dit in eerste instantie een negatieve reactie kan oproepen, is het niet ongebruikelijk voor Netflix om een lager dan verwachte omzetprognose te geven en vervolgens de verwachtingen te overtreffen bij de daadwerkelijke rapportage. In de afgelopen vier kwartalen heeft Netflix telkens een omzet gerapporteerd die hoger was dan de aanvankelijke prognose.

Europa opent licht hoger

De Europese markten sloten donderdag licht lager na een besluit van de ECB om de rentetarieven ongewijzigd te laten. Hoewel de technologiesector onder druk stond, presteerde de autosector sterk dankzij positieve resultaten van Volvo Cars. Met de voortdurende zorgen over inflatie en mondiale economische trends, blijven beleggers voorzichtig optimistisch en gericht op aankomende economische en bedrijfsgegevens. De Europese Stoxx 600 daalde met 0,16% en sloot daarmee voor de vierde opeenvolgende dag in het rood. Vooral de technologiesector trok de index naar beneden met een daling van 1,8%.

Ondanks de algemene daling in de markt, presteerde de autosector opvallend goed met een stijging van 1,23%. Vooral de aandelen van Volvo Cars sprongen eruit met een stijging van 11% nadat het bedrijf een recordwinst rapporteerde voor de operationele kernactiviteiten in het tweede kwartaal.

Het besluit van de ECB om de rentetarieven ongewijzigd te laten, was algemeen verwacht nadat de bank in juni een renteverlaging had doorgevoerd. In een verklaring merkte de ECB’s Raad van Bestuur op dat de binnenlandse prijsdruk “nog steeds hoog” was en dat de inflatie waarschijnlijk tot ver in het volgende jaar boven de doelstelling zou blijven.

De markten in de Azië-Pacific-regio zagen vannacht een scherpe daling door negatief nieuws uit de chipsector, waarbij de Nikkei 225 in Japan met meer dan 2% daalde. Deze neerwaartse trend werd gevoed door zorgen over de wereldwijde vraag naar halfgeleiders, wat een belangrijke sector is voor de Japanse economie.

Beursagenda

Vrijdag 19 juliEUR – Duitse PPI08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/07/18/european-markets-set-to-open-higher-ahead-of-ecb-rate-decision.html

https://www.cnbc.com/2024/07/18/stock-market-today-live-updates.html


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.