Nvidia zakt nabeurs met 7% en zet Nasdaq future 0,5% lager

Door Justin Blekemolen


ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Op woensdag boekten de Amerikaanse beurzen stevige verliezen. De Nasdaq Composite liet een verlies van 1,12% zien, terwijl de S&P 500 met 0,6% daalde onder leiding van AMD (-2,75%) en Nvidia (-2,1%). Deze verliezen werd nabeurs uitgebreid na de langverwachte kwartaalresultaten van Nvidia, het toonaangevende bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Ondanks indrukwekkende cijfers en een optimistische vooruitblik, vielen de resultaten blijkbaar toch tegen bij beleggers die zeer hoge verwachtingen hadden, wat leidde tot een forse daling van het aandeel in de nabeurshandel.

Ondanks indrukwekkende cijfers, daalde de koers van Nvidia met 7%. Het bedrijf overtrof de verwachtingen van analisten met een aangepaste winst per aandeel van $0,68 ten opzichte van de verwachte $0,64 en een omzet van $30,04 miljard, ruim boven de $28,7 miljard die werd verwacht. Bovendien voorspelde Nvidia een omzet van $32,5 miljard voor het huidige kwartaal, wat een stijging van 80% zou betekenen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Nvidia uitte zorgen over productieproblemen met zijn volgende generatie AI-chip, Blackwell. Hierdoor kan het bedrijf op korte termijn niet voldoen aan alle vraag en dit stelde beleggers ook enigszins teleur. Dit suggereert echter dat Nvidia, ondanks tegenslag op korte termijn, op lange termijn juist een sterke marktpositie behoudt.

Op 10 september zullen we een uur lang Nvidia’s rol in de AI-wereld bespreken. Meld u hier kosteloos aan voor dit webinar.

Nasdaq future onderuit

De teleurstelling rond Nvidia heeft een negatieve impact op de bredere markt. De Nasdaq 100 futures daalden aanvankelijk met 0,9%, maar beperkte het verlies vanochtend tot 0,45%. Ook de S&P 500 futures wisten het verlies te beperken tot 0,25%. Deze dalingen benadrukken de invloed van Nvidia op de bredere markt, gezien het feit dat het bedrijf nu ongeveer 7% van de S&P 500 uitmaakt.

Niet alleen Nvidia stond in de schijnwerpers. Salesforce zag zijn aandelenkoers met 4% stijgen in de nabeurshandel nadat het bedrijf de verwachtingen voor het tweede kwartaal overtrof en zijn winstprognose voor het volledige jaar verhoogde. Aan de andere kant daalden de aandelen van CrowdStrike met meer dan 2% nadat het cybersecuritybedrijf zijn prognose voor het volledige jaar verlaagde, ondanks dat het de winst- en omzetverwachtingen voor het kwartaal overtrof.

Meer bedrijfsresultaten volgen op donderdag met enkele prominente namen zoals Dollar General, Ulta Beauty en Lululemon Athletica die hun cijfers publiceren. Ook Campbell Soup en Best Buy staan op de beursagenda.

Daarnaast wordt op vrijdag de prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) van juli gepubliceerd, een belangrijke inflatie-indicator die door de Federal Reserve wordt gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid. Deze data zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden door beleggers die op zoek zijn naar signalen over de toekomstige richting van de rentetarieven.

Blik op Azië & Europa

In Azië sloten de markten donderdag lager, voornamelijk door verliezen in de technologiesector na de kwartaalresultaten van Nvidia. Dit had een negatieve impact op tech-aandelen in Azië, met grote verliezen voor Zuid-Koreaanse en Taiwanese chipfabrikanten zoals SK Hynix en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). De Zuid-Koreaanse Kospi en de Taiwanese TAIEX daalden respectievelijk met 0,71% en 1,14%, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong en de Nikkei 225 in Japan ook terrein verloren.

In Europa sloten de markten woensdag hoger, ondanks de correctie van Amerikaanse aandelen voorafgaand aan de Nvidia-resultaten. De pan-Europese Stoxx 600 index steeg met 0,33%, aangedreven door winsten in de chemie- en verzekeringssector. Europese beleggers hielden vast aan positief momentum, ondersteund door een lichte stijging in het consumentenvertrouwen in Frankrijk en sterke resultaten van bedrijven zoals de Britse verzekeraar Prudential en speelgoedmaker Lego.

Vandaag verschijnt het voorlopige inflatiecijfer uit Duitsland en op vrijdag volgen de inflatiecijfers uit de eurozone.

BEURSNIEUWS
Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks kosteloos onze beursupdate.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beursagenda

Donderdag 29 augustusDE – Inflatie (CPI)
VS – BBP
VS – Handelsbalans goederen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
14:00
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
21:30
Vrijdag 30 augustusDE – Detailhandelsverkopn
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan inflatieverwachtingen
08:00
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
15:45
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/08/28/stock-market-today-live-updates-.html

https://www.cnbc.com/2024/08/28/nvidia-nvda-earnings-report-q2-2025.html


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.