Powell steunt beurzen met aankondiging renteverlaging

Powell geeft beurzen een boost met aankondiging van renteverlagingen. Markten reageren positief, ondanks geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.
Door Justin Blekemolen


ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
More about the Index
Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag eindigde de beursweek sterk, mede dankzij de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij gaf tijdens het jaarlijkse Jackson Hole Economic symposium aan dat renteverlagingen nu echt op komst zijn, wat de markten een positieve impuls gaf. De S&P 500 sloot op vrijdag 1,47% hoger, net onder zijn recordhoogte van juli, terwijl ook de Nasdaq, de Dow en de small-cap Russell 2000, een stevige opleving lieten zien. Nvidia (+4,5%) en Tesla (+4,6%) behoorden tot de grootste winnaars.

Op maandagochtend bleven de futures op de grote Amerikaanse indices echter vlak. De S&P 500 futures daalden licht met 0,07% en de Nasdaq 100 futures zakten marginaal. Beleggers blijven in afwachting van verdere details over de timing en omvang van de verwachte renteverlagingen. Om dat in te schatten blijft de aandacht gericht op economische data die later deze week wordt verwacht, zoals de initiële werkloosheidsaanvragen op donderdag en de cijfers over de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) in juli op vrijdag. Deze cijfers kunnen verdere aanwijzingen geven over de Amerikaanse economie en het monetaire beleid van de Fed.

Op de oliemarkt stegen de prijzen verder door zorgen over een mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, met name na hevige gevechten tussen Hezbollah en Israël. De angst voor verstoringen in de regionale olievoorzieningen, gecombineerd met de verwachting van renteverlagingen in de VS, stuwt de prijzen op. Brent-olie noteerde maandagochtend een stijging van 0,5% naar $79,39 per vat, terwijl de Amerikaanse olieprijs ook met 0,5% toenam tot $75,19 per vat. Beide oliebenchmarks wonnen vrijdag ook al meer dan 2%.

De rest van de week zal waarschijnlijk in het teken staan van de voortdurende speculaties over het monetaire beleid van de Fed en de ontwikkeling van geopolitieke spanningen, wat een grote invloed kan hebben op de richting van de markten. Ook wordt er uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Nvidia op woensdagavond, die cruciaal kunnen zijn voor het marktsentiment.

Azië verdeeld

De markten in de Azië-Pacific-regio lieten maandag een gemengd beeld zien te midden van de escalerende spanningen in het Midden-Oosten, waar Israël en Hezbollah elkaar bestookten met raket- en luchtaanvallen. Deze ontwikkelingen zorgden voor lichte nervositeit onder beleggers.

In Japan daalden de Nikkei 225 en de Topix respectievelijk met 0,7% en 0,88%, mede door de versterking van de yen, die met 0,33% steeg naar 143,9 yen per dollar. In China waren de resultaten verdeeld: de Hongkongse Hang Seng-index steeg met 0,99%, maar de Chinese CSI 300-index daalde licht met 0,15%. Australië’s S&P/ASX 200 sloot de dag daarentegen af met een winst van 0,68%.

Beleggers in Azië kijken deze week met name uit naar de bekendmaking van de Chinese centrale bank over de middellangetermijnrente en de productiecijfers van Singapore voor juli.

Europa opent vlak

In Europa steeg de Stoxx 600-index vrijdag met 0,5%, waarmee de verliezen van eerder in de maand verder werden goedgemaakt. De Britse pond bereikte een nieuw hoogtepunt van $1,319, het hoogste niveau sinds maart 2022, terwijl de euro steeg naar $1,118.

Vooruitkijkend zullen beleggers in Europa de toespraak van Bank of England-gouverneur Andrew Bailey in Jackson Hole nauwlettend volgen, waar hij waarschijnlijk vooruitgang op het gebied van inflatie in het VK zal benadrukken, maar ook zal waarschuwen voor aanhoudende risico’s die verdere monetaire verkrapping met zich mee kunnen brengen.

Europese beleggers zullen het meeste uitkijken naar de voorlopige inflatiecijfers over de maand augustus die op vrijdagochtend zullen verschijnen.

Beursagenda

Maandag 26 augustusVK – Nationale vrij dag
VS – Duurzame goederenbestellingen
LSE gesloten
14:30
Dinsdag 27 augustusDE – BBP
VS – CB Consumentenvertrouwen
08:00
16:00
Woensdag 28 augustusVS – Fed-lid Waller spreekt
DE – Consumentenklimaat
VS – Ruwe olievoorraden
07:15
08:00
16:30
Donderdag 29 septemberDE – Inflatie (CPI)
VS – BBP
VS – Handelsbalans goederen
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
14:00
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
21:30
Vrijdag 30 septemberDE – Detailhandelsverkopn
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan inflatieverwachtingen
08:00
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
15:45
16:00


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.