Covered call: gedekt opties schrijven

Door Jef Dhondt

....

Geschatte leestijd: 9 minutes

Covered call: gedekt opties schrijven
Een van de simpelste en meest gebruikte optiestrategieën is gedekt opties schrijven. We maken hierbij onderscheid tussen het schrijven van een gedekte calloptie (covered call) of een gedekte putoptie (covered put) op de aangehouden positie.

Bij gedekte opties heeft u de aandelen dus daadwerkelijk in portefeuille. Met het schrijven van covered call-opties kunt u proberen extra rendement op uw aandelen te verdienen.

In dit artikel nemen we u mee in de wereld van de covered call. Hierbij bespreken we hoe u gebruik kunt maken van de covered call. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Wat is een covered call?

Het gros van de beleggers houdt bij hun bank of broker een portefeuille aan, opgebouwd uit verschillende aandelen. Sommige beleggers houden de aandelen voor de lange termijn aan, de zogenoemde buy-and-hold strategie. Terwijl anderen een meer speculatieve insteek hebben en aandelenposities aangaan voor de korte termijn.

U kunt met het gedekt schrijven van opties meer rendement behalen en uw risico’s verkleinen. Aan de hand van twee verschillende praktijkvoorbeelden bespreken we hieronder het schrijven van gedekte opties.

Voor- en nadelen van de covered call

Het schrijven van call-opties vormt een dynamische strategie die beleggers verschillende voordelen biedt. Allereerst genereert deze aanpak onmiddellijke inkomsten voor de trader. Dit maakt het schrijven van calls aantrekkelijk als een bron van inkomsten in de portefeuille.

Een ander voordeel van deze strategie is het effectief verlagen van de gemiddelde aankoopprijs van de aandelen. De ontvangen premie fungeert als een buffer, waardoor beleggers een zekere mate van bescherming genieten tegen kleine koersdalingen. Hierdoor kunnen ze een meer gediversifieerde en resistente portefeuille opbouwen.

Bovendien stelt het schrijven van call-opties beleggers in staat om te profiteren van zijwaartse marktbewegingen. In een markt die niet sterk in waarde stijgt of daalt, kunnen beleggers herhaaldelijk premies innen door steeds opnieuw call-opties te schrijven. Deze strategie biedt daardoor extra inkomsten, zelfs wanneer de markt zijwaarts beweegt.

Het grootste nadeel van een covered call is dat het het winstpotentieel van de onderliggende aandelen aanzienlijk beperkt. In het geval van sterke stijgingen van de aandelenkoers zal de winst beperkt blijven tot de uitoefenprijs van de call-optie, vermeerderd met de ontvangen premie.

opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Optiekeuze bij covered callopties

Bij het gedekt schrijven van callopties (covered call) zijn een aantal zaken van wezenlijk belang. Ten eerste moet de expiratiemaand bepaald worden. Er kan gekozen worden voor opties met een korte looptijd, bijvoorbeeld 1 of 2 maanden, of opties met een langere looptijd van bijvoorbeeld 6 maanden. De ontvangen premie neemt toe naarmate de opties langer lopen. Het is echter wel zo dat wanneer de looptijd van de opties langer wordt, het verlies aan tijdswaarde op dagbasis afneemt. De theta is namelijk het hoogst bij kortlopende opties. Daarom kiest u best voor een looptijd tussen 30 en 45 dagen bij het selecteren van uw contracten.

De gedachte achter het schrijven van een gedekte calloptie is dat de ontvangen premie in de zak wordt gestoken. Dus het doel is dat de covered call waardeloos afloopt, waarmee het extra rendement gelijkstaat aan de ontvangen premie. Wanneer het verlies aan tijdswaarde groot is, verliest de optie snel de tijdswaarde en realiseert u het extra rendement. Uiteraard is het niet zo simpel om dan altijd maar voor de kortstlopende optie te kiezen, aangezien de ontvangen premie ook in verhouding moet staan met bijvoorbeeld de transactiekosten. Het selecteren van de expiratiemaand is de eerste afweging die gemaakt dient te worden. Een voorbeeld van de optiepremie in verhouding tot de tijd is hier geïllustreerd:

MaandOptiepremie
maand 1$ 0,77
Maand 2$ 1,16
Maand 3$ 1,30
Maand 4$ 1,80

Uitoefenprijs covered call

Ten tweede is de uitoefenprijs van de optie van belang. Wordt bijvoorbeeld gekozen voor een at-the-money optie, dan is de ontvangen premie relatief hoog in vergelijking met een out-of-the-money optie. Daarentegen hebben veel beleggers de insteek om de aandelen voor langere tijd vast te houden, waardoor levering van de aandelen op de expiratiedatum niet de voorkeur heeft. Ook hierbij dient een juiste afweging gemaakt te worden tussen de uitoefenprijs en de te ontvangen optiepremie. Dit lichten we graag toe aan de hand van de onderstaande callopties op XYZ.

Voor een XYZ-aandeel at-the-money call $ 8,5 bedraagt de premie bijvoorbeeld $ 0,79. Rekenen we dit om naar de huidige koers ($ 8,5), dan komt dit uit op zo’n 9,3% rendement. Dit is slechts voor een periode van iets meer dan een maand, dus reken maar uit wat het op jaarbasis zou kunnen opleveren.

Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Delta covered call

Zo simpel is het helaas niet, want niet iedere maand zal de koers onder de uitoefenprijs van de geschreven optie blijven. Dan moet u de geschreven optie mogelijk met verlies terugkopen, doorrollen of wordt u verplicht tot levering van de aandelen. Dit is uiteindelijk een beslissing die bij uzelf ligt, een vaste vuistregel bestaat niet. Wel zou in theorie oneindig doorgerold kunnen worden zolang u de aandelen in bezit heeft.

De reden dat ik de optiepremies erbij pak is om een onderbouwde afweging te kunnen maken wat betreft de keuze voor de te schrijven calloptie. De calloptie met uitoefenprijs $ 8,5 heeft absoluut niet mijn voorkeur. De kans is namelijk zeer aannemelijk, zo’n 50% (zie delta), dat de optie in-the-money eindigt en dat daarom een nieuwe beslissing genomen moet worden voor de positie. Waar we naar op zoek zijn is een optie met een delta van 0.20-0.30, zodat de kans ongeveer 20-30% bedraagt dat de optie in-the-money eindigt.

Wheel strategy

De Wheel strategy is een veelgebruikte strategie bij buy-and-hold beleggers. Hier worden er strategische en consistent covered calls verkocht op bestaande posities in de portefeuille.

De kern van de wheel strategy draait om het cyclisch verhandelen van opties rond een bestaande aandelenpositie. De strategie begint meestal met het verkopen van cash-secured put-opties. Door een put-optie te verkopen, verplicht de belegger zich om aandelen tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen, mocht de marktprijs onder deze prijs zakken. Dit creëert een inkomstenstroom voor de belegger in de vorm van de ontvangen premie voor de put-optie.

Als de put-optie wordt uitgeoefend en de belegger de aandelen koopt, wordt de volgende fase van de wheel strategy geactiveerd. De belegger bezit nu de aandelen en kan ervoor kiezen om covered calls te schrijven. Hierdoor ontvangt de belegger opnieuw premie, dit keer voor het recht van de koper om de aandelen tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen.

Een diepere uiteenzetting van de wheel strategy vindt u hier.

Voorbeeld covered call

In dit voorbeeld heeft een XYZ calloptie met uitoefenprijs 9,5 een delta van 0.2 en zit daar dus aardig bij in de buurt. Zelfs als het aandeel boven de $ 9,5 komt, zal er vaak geen probleem zijn, omdat het behaalde resultaat dan 15,3% bedraagt. Dit is berekend aan de hand van de koerswinst ($ 9,5 – $ 8,5 = $ 1) en de ontvangen premie ($ 0,3), wat bij elkaar zo’n $ 1,3 bedraagt.

Daarbij benadruk ik graag opnieuw dat het uiteindelijk een persoonlijke keuze is. Wanneer u verwacht dat aandeel XYZ op korte termijn wordt overgenomen, dan lijkt het geen verstandige keuze om een calloptie te schrijven. Daarmee beperkt u het mogelijke rendement. Maar vergist u zich niet, de reden dat deze callopties veel opleveren, heeft daar misschien wel mee te maken. XYZ kan een volatiel aandeel zijn, waardoor de optiepremies hoog zijn. Wanneer we dit vergelijken met bijvoorbeeld Shell, dan zult u zien dat de optiepremies daarvoor veel lager zijn, omdat het aandeel ook minder volatiel is. De afbeelding hieronder geeft de optiepremies voor puts op Shell weer. Dus de reden dat voor sommige aandelen de optiepremie hoog is, heeft onder andere te maken met de volatiliteit of de verwachting van de markt dat het aandeel mogelijk wordt overgenomen.

Voorbeeld covered call | Covered call: gedekt opties schrijven

In het bovenstaande voorbeeld kunt u naar mijn mening gerust een calloptie met uitoefenprijs $9,5 verkopen. De ontvangen premie van $ 0,3 staat in prima verhouding met de transactiekosten, via LYNX € 0,79 per optie, waardoor er iets minder dan $30 per geschreven calloptie overblijft. Loopt de koers verder op en eindigt deze boven de  $ 9,5 in november, dan moet u nadenken over positiemanagement.

Positie management

U kunt er dan voor kiezen om de optie door te rollen, dus de huidige optie terug te kopen en bijvoorbeeld een call € 10 te verkopen in een volgende maand. Een dergelijke transactie zal waarschijnlijk zonder verlies aan premie uitgevoerd kunnen worden, al is dit afhankelijk van de koers van het aandeel. U kunt ook verlies nemen en de optie terugkopen. Dit lijkt mij in de meeste gevallen de slechtste keuze, behalve als u echt overtuigd bent van een verdere stijging. Bij beleggen is het belangrijk om altijd de zaken waarvan u overtuigd bent extra scherp in de gaten te houden. Als laatste kunt u ook overgaan tot levering van de onderliggende aandelen en daarmee de positie afsluiten. Hier worden overigens geen kosten voor gerekend via LYNX, dus het is een goedkope manier om uw aandelen te sluiten.

Door de ontvangen premie van $ 0,3 te vermenigvuldigen met 12, zou in theorie ruim 42% aan extra rendement behaald kunnen worden op jaarbasis. Is dit reëel? Nee, absoluut niet. Er zijn maanden waarin de ontvangen premie lager is, simpelweg omdat de volatiliteit is afgenomen. Er zijn maanden dat u de opties doorrolt omdat de koers te snel is gestegen, waardoor er netto niets overblijft. Daarom schat ik in dat het aan het einde van het jaar misschien iets meer dan $ 1 oplevert als je iedere maand consequent op het aandeel XYZ een gedekte out-of-the money calloptie met delta 0.20 schrijft. Reken je dit om naar de huidige koers van $ 8,5, dan valt er toch een extra rendement van zo’n 11% per jaar te behalen.

Gedekt opties schrijven via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties